Η κοινωνία της κόπωσης είναι ένας όρος που μπορεί και να σας είναι άγνωστος, όμως σίγουρα τα συμπτώματά της σας είναι γνωστά και σε πολλά από αυτά μπορείτε να αναγνωρίσετε στοιχεία του εαυτού σας!
Μέσα σε ένα σύντομο βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η κοινωνία της κόπωσης», που εκδόθηκε το 2010, ο Νοτιοκορεάτης στοχαστής και συγγραφέας Μπιουνγκ Τσουλ Χαν αναλύει τη σκέψη πως αν στο παρελθόν οι άνθρωποι εξαναγκάζονταν σε συμμόρφωση από τα κέντρα εξουσίας, η σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται από εμμονή προς τις επιδόσεις μας. Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια την κοινωνία μας χαρακτήριζε το ρήμα «πρέπει», τώρα τη χαρακτηρίζει το ρήμα «μπορείς».
Αντίθετα με την προσταγή «μπορείς, επειδή οφείλεις» της παλιάς κοινωνίας, η νέα κοινωνία μας υποβάλλει στο «οφείλεις, επειδή μπορείς» μετατρέποντας τις εξωτερικές μας υποχρεώσεις και αναγκαιότητες σε εσωτερικές ανάγκες, πολλές φορές με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα, όπως υπερκόπωση, σύνδρομο «Burn out», ακόμη και κατάθλιψη. Μια ζωή που όλο το παιχνίδι παίζεται πραγματικά στο επίπεδο των εντυπώσεων, στο οποίο κυριαρχούν δύο έννοιες: αυτοαποκάλυψη και κούραση.