Η Κομισιόν θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει στην Ουκρανία και στη Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ η Γεωργία καλείται να εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις για να αποκτήσει το ίδιο καθεστώς.
Τα παραπάνω ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters, τη στιγμή που ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδίας και Δανίας, δεν υποστηρίζουν το να δεχθούν περισσότερες χώρες το καθεστώς υποψηφίου προς ένταξη, παρόλο που ο Ζελένσκι χθες κέρδισε την στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να έλθει αργότερα σήμερα και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να το υπογράψουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει τόνωση του ηθικού για την Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.
Στην πρώτη τους επίσκεψη στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Γάλλος Μακρόν, ο Γερμανός Σολτς, ο Ιταλός Ντράγκι και ο Ρουμάνος Γιοχάνις, δήλωσαν πω η Ουκρανία ανήκει στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”.
Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο επιδιώκει η Ουκρανία από το 2014, όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο ανέτρεψαν τον μη δημοφιλή φιλορώσο πρόεδρο, θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία της από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία σε μια αναπτυγμένη οικονομία στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.
Ωστόσο, η πορεία προς την ένταξη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.
Η διεύρυνση της ΕΕ ως μια πολιτική, έχει επίσης μείνει στάσιμη από το 2018. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα φέρουν και άλλες υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) στην Ένωση.
Διαβάστε επίσης
Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι: Η Ουκρανία «Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»