Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η Κομισιόν «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό – Κρίσιμη μέρα σήμερα για την Ελλάδα

Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλιώς Κομισιόν, θα παρουσιάσει τις συστάσεις της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, που έχει πληγεί σοβαρά εξ΄αιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα:

TUI: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχει «καλές πιθανότητες» να ανοίξει σύντομα για τουρισμό

Jerusalem Post: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης τουρισμού

 

Η Κομισιόν, σύφμωνα με ένα αντίγραφο εγγράφου που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιμένει σε ένα «αρμονικό», «συντονισμένο» και «χωρίς διακρίσεις» άνοιγμα του τουρισμού.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα είτε να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν είτε να θέσουν σε εφαρμογή τα δικό τους σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα τους.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα μέτρα πρέπειθ να είναι ανάλογα προσαρμοσμένα σε κάθε χώρα και να συμβαδίζουν με την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Επίσης, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και το ζήτημα επιστροφής χρημάτων αναφορικά εμ τα ακυρωμένα ταξίδια και τις κρατήσεις διαμονής.

Παρόλο που η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει εξ’ ολοκλήρου για τα μέτρα κάθε χώρας, καθώς συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να δράσουν με βάση την κρίση των ειδικών, οι κατευθύνσεις της είναι απαραίτητες ώστε να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις των χωρών, όπως της Ελλάδας.

Είναι λοιπόν μια κρίσιμη ημέρα για το Μέγαρο Μαξίμου που περιμένει τις αποφάσεις της Κομισιόν για να φτιάξει το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εναντιωθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει ίσι μεταχείρηση στις μεταφορές τόσο σε χερσαίες και αεροπορικές όσο και σε θαλάσσιες, αλλά και στα πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν.

Επειδή η Κομισιόν επιθυμεί ένα συντονισμένο σχέδιο, προτείνει οι χώρες πουτ βρίσκονται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και έχουν αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο την πανδημία, να οργανώσουν ένα κοινό σχέδιο για τον τουρισμό.

Για παράδειγμα, το σχέδιο που έχει περιγράψει τις τελευταίες μέρες και δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, είναι, αν η Αυστρία ανοίξει τα σύνορα με την Γερμανία θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με την Τσεχία και για να ισχύει η μετακίνηση για όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται η προσπάθεια νε βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης χωρίς να αυξηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίσθηκε χθες να γίνεται άρση ενός οικονομικού και κοινωνικού περιορισμού ανά εβδομάδα. Έτσι αποφασίσθηκε και η χαλάρωση των μετακινήσεων προς όλες τις περιφέρειες, αλλά και την Κρήτη στις 18 Μαΐου, ενώ δεδομένου ότι όλα θα πάνε καλά η χαλάρωση των μετακινήσεων προς όλα τα νηδιά στις 25 Μαΐου.

Παρόλα αυτά, υποάρχει η περίπτωση σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην χώρα, ότι η επανεκκίνηση των τουριστικών καταλυμάτων θα γίθει στις 8 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Το προτεινόμενο σχέδιο της Ελλάδας στην ΕΕ για τον τουρισμό

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε έγγραφο με τις προτάσεις της για το άνοιγμα του τουρισμού, όπου περιγράφει αναλυτικά τις «κοινές προσεγγίσεις και αρχές για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας».

Τα βασικά σημεία του Ελληνικού σχεδίου:

  1. Ενιαία και ελεύθερη αγορά μέσα στην Ευρώπη.
  2. Άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού με στόχο τα ταξίδια μέσα στις χώρες της ΕΕ έως και τις 15 Ιουνίου, χωρίς διακρίσεις εθνικοτήτων.
  3. Ταυτόχρονη μετακίνηση με μέσα οδικώς, αεροπορικά, σιδηροδρομικά ή ακτοπλοϊκά.
  4. Επίτευξη διαγνωστικών τεστ στην χώρα φιλοξενείας κατά την άφιξη κλαι στην χώρα προέλευσης κατά την επιστροφή, δημιουργία ψηφιακού πιστοποιητικού υγείας τόσο και ευελιξία στις κρατήσεις.
  5. Χρηματοδότηση της ΕΕ διαγνωστικών τεστ και προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες.
  6. Έγκυρη καταγραφή των κρουσμάτων σε κάθε χώρα, με σκοπό την επιβολή σωστών περιορισμών.
  7. Η ΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει συζητήσεις για τους ταξιδιώτες χωρών εκτός ΕΕ.
  8. Άμεση οικονομική ενίσχυση στα κράτη-μέλη, ταχεία κινητοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού δοκιμών, ενίσχυση υγειονομικής περίθαλψης, γρήγορη δημιουργία εναρμονισμένων πρωτοκόλλων για ταξίδια χωρίς διακρίσεις.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ