Το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, έχει καλέσει προκειμένου να καταθέσει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως ανακοίνωσε η ίδια στην ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Στουρνάρας αρνηθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της Επιτροπής, η κ. Κωνσταντοπούλου προειδοποίησε ότι «Θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν έρθει».
Αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής αποτελεί η εξέταση της υπόθεσης Siemens συνολικά, αλλά και του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής εταιρείας, που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, η εξέταση του κεντρικού τραπεζίτη θα μεταφερθεί και στο περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που απέστειλε στη Βουλή, την οποία η κ. Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως «απαράδεκτη».
Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου έδειξε ενοχλημένη για «tweet» του γραφείου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που αφορούσε στη χθεσινή συγκέντρωση διαδηλωτών στο Σύνταγμα, που ζητούσαν τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
«Φυσικά και είναι θεσμική παρέμβαση που δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, όταν οι δανειστές καλούν σε συγκέντρωση. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αύριο να είναι μια άλλη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αν δείτε ποιοι καλούσαν στη συγκέντρωση θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Ο κ. Καρβούνης είχε ανεβάσει ένα tweet-πρόσκληση. Η βουλή πάντως υποδέχθηκε τους συγκεντρωμένους».
Ακόμα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρξει κατεπείγουσα συζήτηση στη Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο, εφόσον υπάρξει συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, απάντησε: «Γιατί είστε παραιτημένοι;» και χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» το ενδεχόμενο να περάσει η συμφωνία ως ένα άρθρο και με εξπρές διαδικασία.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε για μια ακόμα φορά τα ευρήματα του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, σύμφωνα με τα οποία «όλο το μνημονιακό χρέος είναι παράνομο».
Η πρόεδρος εξήγησε ότι τα ευρήματα των ερευνών «δείχνουν πως η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο είναι άκυρη», ενώ τόνισε ότι «η συνέχιση αποπληρωμής συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».