«Κύριες επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση βιώσιμων και διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών», επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.
Ο κ. Προβόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «το Βήμα», τονίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια προσαρμογής και προσθέτει ότι «προϋπόθεση για να επαληθευθούν οι θετικές προσδοκίες είναι ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί».
Αναφορικά με την τραπεζική ένωση επισημαίνει πως “θα συμβάλει στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου μεταξύ δημοσιονομικών και τραπεζικών κρίσεων. Ο φαύλος κύκλος αυτός επέτεινε τα προβλήματα στην Ευρώπη, καθώς η στήριξη αδύναμων τραπεζών από τις εθνικές αρχές τροφοδοτούσε την κρίση δημοσίου χρέους.
Επ αυτού, συμπληρώνει: ” Η δημιουργία της τραπεζικής Ένωσης αναμένεται να αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας και εμπιστοσύνης στη λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων των χωρών της ζώνης του ευρώ, που θα τεθούν υπό την κοινή εποπτεία της ΕΚΤ.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν υποστεί με σφοδρότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως είναι μεταξύ άλλων, η δυσκολία πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και η πιστωτική στενότητα.
Έτσι, η τραπεζική ένωση αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και να μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών”.