Με λιγότερο προσωπικό βρέθηκε το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου μετά την ολοκλήρωση των τακτικών μεταθέσεων του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος για το έτος 2016, αφού έφτασαν σε αυτό λιγότεροι από όσους μετατέθηκαν!
Το αποτέλεσμα είναι στην παρούσα φάση και εν μέσω θερινής περιόδου με αυξημένες τις ανάγκες το λιμεναρχείο να βρίσκεται με σύνθεση σημαντικά κάτω της οργανικής του και να είναι στελεχωμένο σε ποσοστό 86% της σύνθεσής του.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου, υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του και τις υποσχέσεις του στη Χίο: «Ήρθατε, μας ακούσατε, μας συγχαρήκατε για το δύσκολο έργο που επιτελούμε, είπατε πως μας καταλαβαίνετε. Το μοναδικό πράγμα που ζητήσαμε ήταν να μας ενισχύσετε με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε η υπηρεσιακή ζωή των συναδέλφων που επί χρόνια δίνουν εαυτό παραμερίζοντας ό,τι άλλο για το καλό της Υπηρεσίας να γίνει πιο ανθρώπινη».
Η Ένωση τονίζει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες το προσωπικό επιτελεί το έργο του και κυρίως σήμερα, που περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο νησί εγκλωβισμένοι επί μακρόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την ανοχή των ίδιων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, προσθέτει, «σε καθημερινή βάση μετανάστες – πρόσφυγες κρύβονται στα αξονικά των φορτηγών οχημάτων προκειμένου να καταφέρουν να απομακρυνθούν παράνομα από το νησί. Οι προσαγωγές για πλαστά έγγραφα, κλοπές και φθορές περιουσίας καθώς και οι μεταξύ τους διαπληκτισμοί (ένας εκ των πολλών οδήγησε και σε εν ψυχρώ δολοφονία), ολοένα και αυξάνονται. Και πάλι σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά οι βαθμοφόροι του κεντρικού λιμεναρχείου Χίου δρουν προληπτικά και κατασταλτικά προκειμένου διασφαλίσουν τόσο τις αποφάσεις που το κράτος που υπηρετούν έχει λάβει, όσο και την ανθρώπινη ζωή».
Σε άλλο σημείο της επιστολής η Ένωση αναφέρεται στην ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού, τονίζοντας ότι «η ενέργεια από μέρους σας να μας επισκεφθούν ψυχολόγοι, για να μας πουν ότι παρόλο που δουλεύουμε είκοσι ώρες την ημέρα δεν πρέπει να μεταφέρουμε την πίεση και τα προβλήματα μας στο σπίτι μας, δεν βοηθάει ούτε λύνει προβλήματα, κυρίως γιατί ο χρόνος που μένει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων για να περάσουν με την οικογένεια μας είναι λίγος. Η ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό αντιθέτως, βοηθάει στην καλυτέρευση της υπηρεσίας αλλά και της ζωής (προσωπικής και υπηρεσιακής) των ήδη απογοητευμένων και κουρασμένων συναδέλφων», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.