Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Η λίστα με τις 10 χειρότερες οικονομίες στον κόσμο

spot_img

Οι θεσμοί, οι πολιτικές και οι παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο της παραγωγικότητας μιας χώρας, όπως η διαφθορά, ορίζουν και την ανταγωνιστικότητά της.

Στην Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του WEF, οι ΗΠΑ κέρδισαν δύο θέσεις στην κατάταξη φέτος και από την 7η θέση πέρυσι βρέθηκαν στην 5η κυρίως λόγων ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως της βελτίωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών και το ισχυρό πανεπιστημιακό σύστημα.

Αντίθετα οι 10 λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες είναι εξαιρετικά φτωχές. ‘Έξι από αυτές έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από $ 1.000, όταν στην Αμερική το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται σε $ 50.000. Χωρίς ηλεκτρισμό και τηλέφωνο αλλά και με ασθένεις που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής χώρες όπως το Τσάντ, η Υεμένη και η Αιτή, βρίσκονται στη λίστα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτές είναι οι χειρότερες οικονομίες στον κόσμο…

10. Myanmar

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $835

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 47,5%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet: 1,1%

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η ανύπαρκτη αστυνομία

Η χώρα έχει αναποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, έλλειψη διαφάνειας στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και μια εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα στις υποδομές.

9. Burkina Faso

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $603

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 27,7%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet: 3,7%

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, έχει ίσως τις χειρότερες υποδομές σε υγεία και εκπαίδευση. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων υποφέρουν από την ελονοσία. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο σε 81,6 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.

8. Mauritania

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1.157

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 79,7%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet: 5,4%

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Η Μαυριτανία αξιολογήθηκε ως μία από τις χειρότερες χώρες σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση.Το χειρότερο πρόβλημα της όμως είναι ότι ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει η έννοια της δουλείας, η οποία μόνο νομικά καταργήθηκε το 1981 και επίσημα ποινικοποιήθηκε το 2007. Το 2012, το 10% έως 20% του πληθυσμού, περίπου 680.000 άτομα ήταν σκλάβοι.

7. Angola

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $5.873

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 29,3%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet: 16.9%

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: η διαφθορά

Η Αγκόλα πέρασε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα σε εμφύλιο πόλεμο.Από το τέλος του εμφυλίου το 2002, έχει γίνει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και μέλος του ΟΠΕΚ από το 2006. Όμως έχει μηδαμινή ποιότητα υποδομών, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ηλεκτρισμό και τηλεφωνία σχεδόν 50 ανά 100 κατοίκους.

6. Haiti

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $759

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 15,4%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet:: 10.9%

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Το 2010, η Αϊτή συγκλονίστηκε από ένα σεισμό που εκτιμάται ότι προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 300.000 ανθρώπους. Το έθνος ήταν και πριν από τον σεισμό εξαιρετικά φτωχό. Τα λιμάνια και οι δρόμοι της Αϊτής λαμβάνουν τη χειρότερη βαθμολογία στον κόσμο, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνικών γραμμών είναι επίσης περιορισμένη.

5. Sierra Leone

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $613

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 44,5%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet:: 1.3% (4th lowest)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Εχει από τα χειρότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 13,8% το 2012. Όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, η Σιέρα Λεόνε κατατάσσεται σταθερά κοντά στον πυθμένα. Ελονοσία, φυματίωση, βρεφική θνησιμότητα, και προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μόλις στα 47,8 χρόνια…

4. Yemen

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1.377

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 46.7%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet:: 17,4%

Οι επιχειρηματικές συναλλαγές της Υεμένης μαστίζονται από δωροδοκίες και ατασθαλίες, ενώ το νομικό σύστημα δεν μπορεί να βοηθήσει. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Υεμένης, θεωρείται υπερβολικά σπάταλη. Η βία στην περιοχή με την παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων έχουν καταστήσει δύσκολο για τους κατοίκους να καινοτομούν και να προοδεύουν.

3. Burundi

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $282

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 32.0%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet:: 1.2%

Το Μπουρούντι είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η κακή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών – δεύτερη χειρότερη από το σύνολο 148 χωρών – κάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα εξαιρετικά δύσκολη.

2. Guinea

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $519

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 43.0%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet::1.5%

Η χώρα έχει ένα από τα λιγότερο αξιόπιστα δίκτυα ηλεκτροδότησης στον κόσμο, από τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεφωνικών γραμμών ανά 100 κατοίκους και τους χειρότερους δρόμους στον κόσμο. Το 2010, σημειώθηκαν περίπου 38.000 περιστατικά ελονοσίας για κάθε 100.000 ανθρώπους.

1. Chad

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1.006

Χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ: 34.5%

Ποσοστό κατοίκων που χρησιμοποιούν internet:: 2,1%

Το Τσαντ έχει τις χειρότερες υποδομές στον κόσμο. Παράλληλα η αδυναμία προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των πολιτών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το Τσαντ, χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη χώρα για παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες. Είχε πάνω από 36.000 κρούσματα ελονοσίας ανά 100.000 κατοίκους το 2010, και το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι λιγότερο από 50 χρόνια.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ