Η Μ. Βρετανία κλείνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας μετά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αποσχισθείσες περιοχές των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τρας δήλωσε ότι αν ο Πούτιν προχωρήσει περαιτέρω και διατάξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, τότε οι κυρώσεις θα κλιμακωθούν.
“Ήμασταν πολύ σαφείς ότι θα περιορίσουμε τη ρωσική πρόσβαση στις βρετανικές αγορές”, δήλωσε η Τρας στο Sky.
“Θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις σε ολιγάρχες, σε οργανισμούς στη Ρωσία, περιορίζοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.
Για να περιοριστούν οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων στο Λονδίνο, η Βρετανία θα χρειαστεί πρόσθετη νομοθεσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Οι συναλλαγές εκκαθάρισης θα επηρεάζονταν επίσης.
Η Τρας δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό τα σχέδια του Πούτιν να περιλαμβάνουν μια επιθετική κίνηση εναντίον του Κίεβου.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η στάση εναντίον της Ρωσίας ολοένα και σκληραίνει. Η επίτροπος διαφάνειας της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vera Jourova δήλωσε σήμερα στην τσέχικη εφημερίδα Hospodarske Noviny, πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και ήταν λάθος που αποκλείστηκε από τη λίστα.
Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι οδυνηρές για τους Ρώσους καθώς η περιουσία των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά 32 δισ. Δολάρια ήδη από την έναρξη του έτους, και με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι έτοιμη να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο Gennady Timchenko είναι επικεφαλής της λίστας των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν δει τις περιουσίες τους να μειώνονται, καθώς έχει δει να εξαφανίζεται το ένα τρίτο του πλούτου του αυτό το έτος, σύμφωνα με τη λίστα Bloomberg Billionaires με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο 69χρονος Timchenko, γιος ενός Σοβιετικού στρατιωτικού που γνώρισε και έγινε φίλος με τον Πούτιν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει τώρα περιουσία 16 δισ. Δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από τη συμμετοχή του στη ρωσική εταιρεία παραγωγής Novatek.
Η περιουσία του επίσης μετόχου της Novatek, Leonid Mikhelson, έχει υποχωρήσει 6,2% αυτό το έτος, ενώ ο πρόεδρος της Lukoil Vahit Alekperov, έχει δει την καθαρή αξία της περιουσίας του να υποχωρεί κατά 3,5 δισ. Δολάρια στην ίδια περίοδο, καθώς η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας σημειώνει πτώση σχεδόν 17% από την αρχή του έτους.
Οι 23 δισεκατομμυριούχοι της χώρας αυτή τη στιγμή διαθέτουν περιουσία ύψους 343 δισ. Δολαρίων, έναντι των 375 δισ. Δολαρίων που κατείχαν στο τέλος του 2021.
Επίσης, και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τράπεζες της Ρωσίας και σε τρεις μεμονωμένους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Tiimchenko.
Επίσης στη Λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο 65χρονος Boris Rotenberg και ο 48χρονος ανιψιός του Igor, των οποίων οι οικογένειας έφτιαξαν τις περιουσίες τους μέσω της εταιρείας κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου Stroygazmontazh.
Ο πατέρας του Igor, Arkady, ένας από τους πρώην εταίρους του Πούτιν στο τζούντο, πούλησε την εταιρεία αγωγών το 2019 έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε επίσης
Γενικός Γραμματέας OHE: “Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ”
Το πρώτο πακέτο κυρώσεων του Μπάιντεν στη Ρωσία. Η “ρωσική ελίτ” θα πονέσει