Έτοιμο εμφανίζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν ώθηση στα αναπτυξιακά πλάνα μετά την επέλαση της πανδημίας. Αυτό αποτέλεσε κοινό τόπο στο ενδιαφέρον πάνελ του 6ου Οικονομικού Φόρουμ τω Δελφών που συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι, Χρ. Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φ. Καραβίας, και Β. Ψάλτης άνοιξαν τα χαρτιά τους, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, καταθέτοντας την δική τους βαρυσήμαντη άποψη για την οικονομία, τον ρόλο των τραπεζών, το Ταμείο Ανάκαμψης και για τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.
Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μετασχηματίστηκε συνολικά και επιφανειακά με το σχέδιο Sunrise, με στόχο την κεφαλαιοποίηση, τη σταθερή κερδοφορία, και την ανάπτυξη, που είναι βασικό στοιχείο.
Αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ., και στον εταιρικό μετασχηματισμό, που η κυρία βάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλάζοντας σελίδα στη λειτουργία της τράπεζας.
Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, αλλά και την ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, από το πάνελ “Big Bank Theory: Leading the Greek Economy and Banking through the straits of the pandemic” του 6ου Delphi Economic Forum.Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους Ευρώ 72 δισ., έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον.
Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε ένα απότομο φρενάρισμα στην οικονομία και έφερε απώλεια στα έσοδα του τουρισμού, που είναι η βαριά βιομηχανία.
Υπάρχει αισιοδοξία τόνισε, καθώς υπάρχει το εμβόλιο πλέον. “Η ερώτηση είναι πότε, αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι. Το βλέπουμε ωστόσο και στους δείκτες ότι είναι όλοι στα ύψη, ΡΜΙ, καταναλωτικές δαπάνες, και δανεισμός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 20 δισ. “Τώρα πιστεύουμε ότι θα είναι πιο σίγουροι οι καταναλωτές για να επενδύσουν”.
“Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση” ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Εurobank.
Για να κοιτάξουμε το μέλλον, έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από εφέτος ενώ το 2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων.