9:34 Κυριακή 7 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Η μάστιγα των κατεστραμμένων πινακίδων!

Η μάστιγα των κατεστραμμένων πινακίδων!

Η παρουσία κατεστραμμένων ή φθαρμένων πινακίδων σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αποτελεί σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την οδική ασφάλεια.

πινακίδες

Οι οδηγοί καθημερινά αντικρίζουν δεκάδες πινακίδες οι οποίες είτε έχουν υποστεί βανδαλισμό, είτε παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, είτε εμποδίζεται η ορατότητά τους από ξένα σώματα, όπως αυτοκόλλητα, μπογιές ή κλαδιά.

Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών είναι αρμόδιες για τη συντήρηση και την αντικατάσταση των πινακίδων που δεν διακρίνονται. Οι κατεστραμμένες πινακίδες σήμανσης εντοπίζονται από τους αρμόδιους μηχανικούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τη διενέργεια τακτικής εποπτείας του οδικού δικτύου με αυτοψίες που γίνονται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια για τη συντήρηση των υποδομών στους κεντρικούς οδικούς άξονες (Κηφισίας, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Πειραιώς, Συγγρού, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος κ.τ.λ.), ενώ για τους μικρότερους δρόμους η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στους δήμους.

Σε περίπτωση που δεν διακρίνεται η σήμανση και ειδικότερα όσον αφορά τον καθορισμό της προτεραιότητας ή την απαγόρευση εισόδου, στροφής ή αναστροφής, οι επιπτώσεις για τους οδηγούς και την οδική ασφάλεια είναι σημαντικές.

Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων

Οι κατεστραμμένες ή οι δυσδιάκριτες πινακίδες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους οδηγούς, οδηγώντας σε λάθος κατευθύνσεις ή σε παραβίαση προτεραιότητας.

Ταυτόχρονα, η πλημμελής συντήρηση της σήμανσης μπορεί να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα και καθυστερήσεις, καθώς οι οδηγοί αναζητούν τη σωστή πορεία, ενώ δημιουργούνται προβλήματα και στην προσβασιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια των πεζών.

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς

Απαιτείται από τους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την κατάσταση των πινακίδων σήμανσης και να καταγράφουν τις ανάγκες και να προβαίνουν σε άμεση αντικατάσταση ή επισκευή.

Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να διαθέτουν εύκολα προσβάσιμα μέσα για την αναφορά προβλημάτων από τους πολίτες, όπως τηλεφωνικούς αριθμούς και ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει το 1544. Πρόκειται για τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό μέσω του οποίου μπορούν οι χρήστες του οδικού δικτύου να αναφέρουν τα προβλήματα που παρατηρούν στον δρόμο, ενώ ταυτόχρονα η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τέσσερα κινητά συνεργεία άμεσης επέμβασης που επιχειρούν όλο το 24ωρο και εκτελούν τακτικές και έκτακτες εργασίες συντήρησης στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1595, ενώ ταυτόχρονα παρέχει και την ψηφιακή εφαρμογή «Novoville» για κινητά τηλέφωνα, προκειμένου οι πολίτες να αναφέρουν άμεσα και εύκολα τα προβλήματα που εντοπίζουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι οδηγοί

Οι οδηγοί μπορούν να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα παρατηρούν στο οδικό δίκτυο, όπως λακκούβες, κατεστραμμένες πινακίδες, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ολισθηρό οδόστρωμα, σβησμένη διαγράμμιση, φανάρια και φώτα που δεν λειτουργούν ή επικίνδυνα σημεία. Οι χρήστες του οδικού δικτύου μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους φορείς είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι σημαντικό να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το σημείο και τη φύση του προβλήματος. Η συνεργασία μεταξύ των χρηστών και των αρμόδιων Αρχών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του οδικού δικτύου.

Πώς μπορώ να αποζημιωθώ σε περίπτωση ζημιάς εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης

Σε περίπτωση που προκληθούν ζημιές στο όχημά σας λόγω κακοτεχνιών στο οδικό δίκτυο ή ατύχημα που οφείλεται σε κατεστραμμένη πινακίδα ΚΟΚ, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση, αρκεί να προβείτε στις σωστές ενέργειες.

– Ειδοποιήστε αμέσως την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν, καθώς η αναφορά της Τροχαίας είναι απαραίτητη για την απόδειξη της αιτίας της ζημιάς.
– Βγάλτε φωτογραφίες του σημείου του ατυχήματος, των ζημιών στο όχημά σας και των κακοτεχνιών (π.χ. λακκούβες, κακή σήμανση), έτσι ώστε να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την αίτησή σας.
– Συγκεντρώστε κάθε απόδειξη που σχετίζεται με τις ζημιές, όπως τιμολόγια για την επισκευή του οχήματος και εκτιμήσεις από συνεργεία.
– Απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα συντήρησης του δρόμου. Αυτός μπορεί να είναι ο δήμος, η περιφέρεια ή μια εταιρεία παραχώρησης, αν πρόκειται για αυτοκινητόδρομο.
– Υποβάλετε γραπτή αναφορά με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και στη συνέχεια μπορείτε να καταθέσετε επίσημη αίτηση αποζημίωσης στον αρμόδιο φορέα.

Σε περίπτωση που η αίτησή σας δεν γίνει αποδεκτή ή αν δεν λάβετε απάντηση, συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κινηθείτε νομικά. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνο και απαιτεί υπομονή, αλλά με τη σωστή τεκμηρίωση και διεκδίκηση μπορείτε να αποζημιωθείτε για τις ζημιές που υπέστη το όχημά σας λόγω πλημμελούς συντήρησης των οδικών υποδομών.

πινακίδων πινακίδων πινακίδες πινακίδες

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΚΟ παραμένει Μέγας Χορηγός και Ονοματοδότης του “ΕΚΟ Acropolis Rally” για τα επόμενα 4 χρόνια

Ποιες επιπτώσεις θα φέρει ένα ενδεχόμενο blackout των φαναριών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας