Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η μεγάλη «ληστεία» στην Εθνική Τράπεζα διά χειρός Φραγκιαδάκη

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Εάν επρόκειτο για ταινία, θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο «Η μεγάλη ληστεία». Πρόκειται όμως για ιστορία της πραγματικής ζωής που έχει ως… θύματα περίπου 21.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι είδαν τις θυσίες χρόνων να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού και τα επικουρικά που τους οφείλονται να γίνονται καπνός. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πέρασε στα ψιλά ή (στις περισσότερες περιπτώσεις) δεν αναφέρθηκε καν στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο. Οι λόγοι ευνόητοι…

Σήμερα η «ΜΠΑΜ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία αριθμεί 47 σελίδες και κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στις σελίδες της καταγράφονται οι πράξεις και οι παραλείψεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, αλλά και ένα ανθρώπινο δράμα. Εκείνο που ζουν περίπου 80.000 συνάνθρωποί μας οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλλαν τις εισφορές τους και είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαϋλώνονται.

Περιττό δε να αναφερθεί ότι από τις 28 Ιουλίου του 2017, όταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ενημέρωσε τους δικαιούχους ότι λόγω συμμόρφωσης με τον SSM η Τράπεζα αδυνατεί πλέον να καλύπτει τον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), έχουν σημειωθεί και τέσσερις θάνατοι.

Κακοδιαχείριση: Χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ

Στη μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο, η οποία δρομολογεί δικαστικές εξελίξεις και θέτει προ των (ποινικών) ευθυνών τους όλους εκείνους που διαχειρίζονταν -εν αγνοία των εργαζομένων, όπως καταγγέλλεται- τον συγκεκριμένο λογαριασμό, τα θιγόμενα πρόσωπα επισημαίνουν ότι το… ταμείο είναι μείον λόγω της κακοδιαχείρισης που έγινε από τους επικεφαλής της ΕΤΕ. Όπως αναφέρουν, ο λογαριασμός συστήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1949 και η λειτουργία του είχε καθαρά μετεργασιακό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν εισφορές ύψους 9% και λάμβαναν την επικούρηση, χωρίς όμως να έχουν -όπως σημειώνουν- τη διαχείριση του λογαριασμού που ανατέθηκε στην τράπεζα.

«Η προσδοκία λήψης του επικουρικού βοηθήματος αποτέλεσε ομολογουμένως για όλους εμάς σημαντικό παράγοντα και κίνητρο για την παροχή εργασίας μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς συνέβη και πού κατέληξαν οι εισφορές των δικαιούχων;

Η απάντηση που δίδεται μέσω της μηνυτήριας αναφοράς πολύ απλή: Τα πάντα οφείλονται στις λαθεμένες κινήσεις και επενδύσεις των επικεφαλής της τράπεζας, οι οποίοι είχαν την πλήρη ευθύνη για τη χρηστή διαχείριση του λογαριασμού.

Και τι έκαναν; Χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό για να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και σύνθετα ομόλογα!

Όπως προκύπτει από όλα όσα καταγράφονται στο δικόγραφο, το 96% των διαθεσίμων του λογαριασμού διατέθηκε για να αγοραστούν μετοχές της ΕΤΕ. Κοινώς, οι επικεφαλής της τράπεζας έβαλαν χέρι στον ειδικό λογαριασμό των εργαζομένων και συνταξιούχων για να αγοραστούν 4,2 εκατ. μετοχές στα 6,3 ευρώ η μία και άλλες 2,5 εκατ. μετοχές στην ίδια τιμή οι οποίες ενεχυριάστηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή τιμή της μετοχής της ΕΤΕ ανέρχεται σε 30 περίπου λεπτά, τότε αντιλαμβάνεται ότι 50 εκατομμύρια ευρώ από τα λεφτά των εργαζομένων πετάχτηκαν στα… σκουπίδια.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφονται πολλές ακόμη επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο λογαριασμός κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση των «θυμάτων» αναφέρει ότι η τελική ζημία μπορεί και να αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ!

Βαρύ «κατηγορώ»

Δικαστικές πηγές χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση ως μείζονος σημασίας, καθώς είναι βέβαιο ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι επικεφαλής της ΕΤΕ θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως:

–           Ποιος αποφάσισε για την αγορά των μετοχών;

–           Έχουν τοποθετηθεί τα αποθεματικά των εργαζομένων και σε άλλα επενδυτικά προγράμματα;

–           Για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκαν οι 21.000 δικαιούχοι;

–           Ποια ήταν η αιτιολογία των συναλλαγών και από ποιους αποφασίστηκε;

Μάλιστα, εκτός από την προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Κυριακόπουλου ετοιμάζεται να προσφύγει και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να προκαλέσει πολλαπλούς τριγμούς στη συστημική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης φέρεται να είχε την πλήρη συναίνεση αλλά και κάλυψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 

«Ο δρόμος της δικαίωσης περνά μόνο από τα δικαστήρια» μας είπε ο Γιάννης Κυριακόπουλος, δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται χιλιάδες δανειολήπτες, πρώην υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), που εδώ και μήνες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό στο οποίο είχαν συνηθίσει.

Ως πρώην εργαζόμενοι του μεγαλύτερου και πλέον αξιόπιστου (;) χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας και επικουρούμενοι εδώ και δεκαετίες με ένα σταθερό μηνιαίο ποσό, στήριξαν τη μετοχή της τράπεζας (πάνω από 10.000 υπάλληλοι και πρώην υπάλληλοι είναι δανειολήπτες-ομολογιούχοι) και ξαφνικά είδαν και τη μετοχή να αφανίζεται και το επίδομα (που είχε φτάσει τα 600 ευρώ) να καταργείται.

Οικονομικό σοκ για πάνω από 20.000 οικογένειες και πολλά προβλήματα υγείας για τους πιο ευαίσθητους, αλλά και εκείνους που είχαν ανάγκη τα χρήματα για φαρμακευτικούς λόγους. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή προσβολή και έχασαν τη ζωή τους μόλις έμαθαν ή κατανόησαν τις εξελίξεις.

Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής; Ο Γιάννης Κυριακόπουλος ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στην «ΜΠΑΜ»:

«Η απαράδεκτη μεθόδευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να καταργήσει το θεμελιωμένο δικαίωμα προς τους συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους με σκοπό -όπως καταγγέλλουν με σχετική μηνυτήρια αναφορά- να στηρίξουν τη μετοχή της ΕΤΕ, οδηγεί 20.000 οικογένειες σε οικονομικό αφανισμό και πάνω από 10.000 συνταξιούχους δανειολήπτες σε οριστική αδυναμία αποπληρωμής και άρα νέο βουνό κόκκινων δανείων με υπαιτιότητα της τράπεζας».

 

Βολές κατά Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και

καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και ο Λευτέρης Καυκαλάς εξηγεί στην «ΜΠΑΜ» πως υπεύθυνη δεν είναι μόνο η ΕΤΕ ως θεσμός, αλλά και συγκεκριμένα μεγαλοστελέχη του παρελθόντος και του παρόντος.

«Ρωτάμε τον διοικητή κ. Φραγκιαδάκη τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάνουν τα λεφτά τους και μας λέει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι, γιατί θα εκληφθεί ως προνομιακή μεταχείριση και πως καλό θα είναι να τα θεωρήσουμε περασμένα-ξεχασμένα. Αν είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο, όταν κόσμος έχει πεθάνει από τον Νοέμβρη και μετά και όταν υπάρχουν άνθρωποι με εγκεφαλικά και εμφράγματα στα νοσοκομεία. Όταν ο κ. Φραγκιαδάκης ήταν διαχειριστής και θεματοφύλακας των πόρων και των διαθέσιμων χρημάτων των υπαλλήλων και των δανειοληπτών της Εθνικής, όλα ήταν καλά; Μήπως τότε εντελώς αυθαίρετα έβαζαν χέρι στους καταθετικούς λογαριασμούς και έπαιζαν στο Χρηματιστήριο ή έπαιρναν ομόλογα χωρίς να ενημερώνουν κανέναν. Ή μήπως ήταν νόμιμο το να παίρνουν δάνειο από το Τ.Τ.;

Γνωρίζω προσωπικά έναν πρώην υπάλληλο στη Θεσσαλονίκη που έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε και η σύζυγός του είναι με μπάι πας. Δύο παιδιά που σπουδάζουν βρίσκονται στα όριά τους και είναι μόνο ένα παράδειγμα. Έχουν πεθάνει κι άλλοι οικογενειάρχες!

Κάνουμε καταγγελία, πέραν των μηνύσεων, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ζητάμε να επιληφθούν και να μας πουν τι έγιναν τα χρήματα».

 

Ποιος είναι ο ΛΕΠΕΤΕ

Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι έντοκος καταθετικός λογαριασμός ο οποίος δεν καταβάλλει επικουρικές συντάξεις αλλά μηνιαία επικουρικά βοηθήματα ή παροχές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Διοικητή της ΕΤΕ, εντός πρακτικών, στο Δ.Σ. της 22/11/95 που αποφάσισε την παραπάνω τροποποίηση του Κανονισμού του ΛΕΠΕΤΕ «Η Τράπεζα από την αρχή της Διοίκησης μου είχε διακηρύξει ότι ο Λογαριασμός αυτός δεν είναι Ταμείο Σύνταξης, όπως είναι άλλοι ασφαλιστικοί Οργανισμοί. Κατά συνέπεια δεν υπάγεται στον Ν. 2084 και δεν χρειάζεται να μειωθούν οι εισφορές της Τράπεζας.»

Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν συμπεριέλαβε τον ΛΕΠΕΤΕ ακριβώς επειδή δεν θεωρείται από τη πολιτεία ως Επικουρικό Ταμείο.

Παρά το γεγονός ότι στη σύνθεση της Διαχειριστικής Επιτροπής φαίνεται η Τράπεζα να έχει τη μειοψηφία των μελών καθώς από αυτήν ορίζονται τα 3 από τα 8 μέλη στην πραγματικότητα καμία τροποποίηση του Κανονισμού δε μπορεί να υπάρξει γιατί στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 των μελών (6 στους 8) και έγκριση της από το Δ.Σ. της Τράπεζας.

Ποιος είναι όμως ο ΛΕΠΕΤΕ που μετά από 68 χρόνια καταργείται:

Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε.) ιδρύθηκε το 1949 με την 13/18.11.49 απόφαση του τότε Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό «την επικουρική ενίσχυση των εξελθόντων και μελλόντων να εξέλθωσι της υπηρεσίας…».

Λειτουργεί σύμφωνα με τον «Ειδικό Κανονισμό Επικουρήσεως του Προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος». Τον Λογαριασμό διαχειρίζεται 8μελής επιτροπή αποτελούμενη από

Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ, ως Πρόεδρο ο οποίος αναπληρώνεται σε περίπτωση απουσίας του ή μονίμου κωλύματος του από ένα Γενικό Διευθυντή που ορίζεται από τον ίδιο Διευθύνοντα Σύμβουλο

Δύο ανώτατα στελέχη της ΕΤΕ, με βαθμό τουλάχιστον Υποδιευθυντή Β΄ οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Διοίκηση της ΕΤΕ

Τους Προέδρους των Δ.Σ. 1) Του Ταμείου Υγείας Προσωπικού ΕΤΕ (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.), 2)Του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΕ (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.) και του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.) οι οποίοι αναπληρώνονται από μέλη που ορίζονται από τα αντίστοιχα Δ.Σ.

  • Ένα μέλος του Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από το Δ.Σ. του ΤΥΠΕΤ
  • Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από το Δ.Σ. του αντίστοιχου Συλλόγου.

Ο Κανονισμός του ΛΕΠΕΤΕ έχει υποστεί σειρά τροποποιήσεων με σημαντικότερη αυτήν του 1995, οπότε το Δ.Σ. της ΕΤΕ αποφάσισε την αποδέσμευση της Επικουρικής παροχής από τις συντάξεις και της σύνδεσης της με τους μισθούς, με απάλειψη της μέχρι τότε διάταξης για δυνατότητα της Διαχειριστικής Επιτροπής να την αυξομειώνει.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ