Το δριμύ κατηγορώ του Μάνου Παρασκάκη,πατέρα της τετράχρονης, που «έσβησε»στο χειρουργείο του Βενιζέλειου νοσοκομείου μετά από μια απλή επέμβαση για κρεατάκια πριν από τέσσερα χρόνια. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η δίκη με κατηγορούμενη την αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, ξαδέλφη του πρώην αν. υπουργού Υγείας. Το πόρισμα-«φωτιά» του Εισαγγελέα για την κατηγορούμενη
Της Αλεξίας Σβώλου
Ο Μάνος Παρασκάκης τρέχει στους Μαραθώνιους φορώντας την μπλούζα της μικρής Μελίνας, της 4χρονηςκόρης του, αλλά τρέχει ακούραστα και καθημερινά, σε έναν διαφορετικό αγώνα δρόμου, έναν υπερ-Μαραθώνιο διάρκειας τεσσάρων ετών, ζητώντας δικαίωση για τον άδικο χαμό του παιδιού του. Η άτυχη μικρήΜελίνα πέθανε πριν από 4 χρόνια στο Βενιζέλειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που είχε εισαχθεί για μια επέμβαση ρουτίνας, διάρκειας μόλις μισής ώρας-προκειμένου να αφαιρεθούν τα κρεατάκια από τη μύτη με λέιζερ- και δεν ξαναβγήκε ποτέ ζωντανή. Με τον Εισαγγελέα και το πόρισμα-«φωτιά» που παρέμενε κρυφό μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2018 να ρίχνουν βαρύτατες ευθύνες στην αναισθησιολόγο της επέμβασης, Νεκταρία Πολάκη, ξαδέλφη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, η εκδίκαση της υπόθεσης που συγκλόνισε το Πανελλήνιο προ τετραετίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ο πατέρας της Μελίνας, ο οποίος αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την απόδοση δικαιοσύνης έχει ακόμα ανώμαλο δρόμο μπροστά του για να πατήσει τη γραμμή του τερματισμού. Η δίκη έχει αναβληθεί για τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2020 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όταν η κατηγορουμένη δήλωσε κώλυμα, λόγω του μεταπτυχιακού που κάνει στην Αλεξανδρούπολη.Πικραμένος ο πατέρας του άτυχου παιδιού σχολιάζει πως «αν είχα κάνει καμιά ληστεία τράπεζας δεν θα περίμενα 4 χρόνια τη δικαστική απόφαση».
Τέσσερα χρόνια κρατά ο δικαστικός Γολγοθάς, όση και η ηλικία της Μελίνας, του μικρού ξανθού αγγέλου που χάθηκε άδικα, με τον Μάνο Παρασκάκη να ξεσπά στην «ΜΠΑΜ»: «Το παιδί μου πέθανε για… πλάκα! Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, η Μελίνα πέθανε για… πλάκα. Ήταν υγιέστατη, πήγε για μια επέμβαση μισής ώρας και την πήρα σε κάσα!Περιμένω τον υπαίτιο αυτής της τραγωδίας να βγει και να αναλάβει την ευθύνη. Η οικογένειά μου κι εγώ δεν έχουμε ακούσει ούτε μια συγγνώμη (εννοεί από την κατηγορουμένη). Από τη μέρα που έγινε το τραγικό συμβάν, βομβαρδίζομαι καθημερινά με δεκάδες μηνύματα και τηλέφωνα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη, που με ρωτούν με αγωνία αν μπορούν να πάνε με ασφάλεια το παιδί τους στο νοσοκομείο. Φοβάται ο κόσμος, μετά από αυτό που συνέβη. Κι εγώ τι να τους πω….» Δεν είναι γιατρός, δεν είναι Εισαγγελέας, δεν είναι δικαστής, είναι ένας απλός πατέρας από την Κρήτη, οπότε απαντά με μια μαντινάδα την οποία έχει γράψει και στον «τοίχο» του στο Facebook, αφιερωμένη στο 4χρονο αγγελούδι του:
«Ένα γιατί είναι αφορμή τα μάτια μου και κλαίνε, κι ένα γιατί τα χείλη μου μέχρι να ζω να λένε…»
Στην υπόθεση που προκάλεσε σάλο, ο Εισαγγελέας απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στην αναισθησιολόγο στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού, ενώ της καταλογίζεται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε η 4χρονη με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.Της καταλογίζεται, επίσης, ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Πέρα από την τραγικότητα του συμβάντος και τον άδικο θάνατο ενός μικρού καθόλα υγιή παιδιού, η υπόθεση σημαδεύτηκε και από το μυστήριο σχετικά με το περίφημο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά παρέμενε «φάντασμα» μέχρι την 23η Φεβρουαρίου του 2018, που είδε το φως της δημοσιότητας, μετά από την καταγγελία του τότε αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο πόρισμα «φάντασμα», καταλογίζεται βαριά ιατρική αμέλεια στην αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, για την οποία προκύπτουν «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία» και «αμέλεια» στην καρδιολόγο Κ.Τ. και τη νοσηλεύτρια Δ.Β. εξαιτίας «κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου».
«Προσδοκώ την απόδοση Δικαιοσύνης», επαναλαμβάνει ο Μάνος Παρασκάκης, και θυμάται για πολλοστή φορά εκείνες τις τραγικές ώρες και μέρες που έζησε στην εκπνοή του 2015. Ο χαροκαμένος πατέρας λέει στην «ΜΠΑΜ»: «Όταν πήγαμε τη Μελίνα για κρεατάκια-φαντάσου, ούτε καν για αφαίρεση αμυγδαλών – μας είπαν ότι η επέμβαση με λέιζερ διαρκεί μισή ώρα. Τι μισή ώρα. Τους εμπιστεύτηκα το παιδί μου και το ξανάδα νεκρό. Κανείς να μην το ζήσει». Και συνεχίζει: «Ο ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει πως το παιδί δεν υπέστη κάποια σπάνια αλλεργική αντίδραση ούτε είχε κάποιο ‘κρυφό’ πρόβλημα υγείας. Γράφτηκαν πολλά. Ότι η Μελίνα πέθανε από οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας. Ο ιατροδικαστής είπε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προκλήθηκε από τους λάθος χειρισμούς. Δεν ήταν μια πάθηση που είχε η Μελίνα. Το παιδί ήταν απολύτως υγιές. Αυτό είναι και το παράπονό μας. Ότι άτομα χωρίς επαρκή επιστημονική κατάρτιση βρέθηκαν σε νευραλγικές θέσεις σε νοσοκομείο και μετά γίνεται ένα τέτοιο λάθος που κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή. Η αναισθησιολόγος πήγε να ρίξει τις ευθύνες σε μια νοσηλεύτρια. Τι είναι όμως τα χειρουργεία στα νοσοκομεία; Κάνει ό,τι θέλει κανείς, ξέφραγα αμπέλια;».
Ο Μάνος Παρασκάκης μέσα από τα έγγραφα που έχει λάβει και από τη δικογραφία και από τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για την υπόθεση διάβασε πως αυστηροποιούνται οι ιατρικοί έλεγχοι πριν την χορήγηση αναισθησίας για χειρουργικές πράξεις και τονίζει με παράπονο: «Έπρεπε να πεθάνει ένα υγιέστατο παιδί για να γίνει αυτό; Δεν θα έπρεπε ήδη να γίνονται αυστηροί έλεγχοι;».
«Ας ανοίξει ο ασκός του Αιόλου»
Καθώς μιλάμε στο τηλέφωνο με συγκινεί ο πόνος που ακούω στη φωνή του αλλά και η έλλειψη θυμού, η αξιοπρέπειά του. Μου λέει: «Ξέρεις, όταν πέθανε το κοριτσάκι μου και πήγαινα στο νεκροτομείο, με έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς μου συγκλονισμένοι να μάθουν τι έγινε, να μου παρασταθούν και ο ξάδελφός μου με ρώτησε αν θα το δημοσιοποιήσω το γεγονός. Και μου είπε, αν το κάνεις θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Να ανοίξει, λοιπόν. Να μην συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει για… πλάκα!»
Η συμπαράσταση του κόσμου στην οικογένεια Παρασκάκη ήταν από την αρχή συγκινητική. «Δεχόμουν από την αρχή μηνύματα συμπαράστασης και φόβου, ανθρώπων απλών σαν κι εμάς, μην πάθουν το ίδιο. Να πηγαίνεις το παιδί σου για κάτι το απλό στο νοσοκομείο, όχι για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και να μην γυρνά ποτέ…. Είναι τόσα τα μηνύματα και οι αγωνιώδεις ερωτήσεις, ειδικά από τρομαγμένες μητέρες, που σταμάτησα να απαντώ. Ένιωθα και νιώθω υπερβολική πίεση και άγχος, τι να πω…» καταλήγει ο Μάνος.
Την απάντηση θα τη δώσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Για τη Μελίνα. Για κάθε Μελίνα…
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής