Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει να σώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine, στο οποίο περιγράφεται η καλή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών και οι προσπάθειες της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η εφημερίδα, Μέρκελ και Τσίπρας έχουν αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση, παρά τις διαφωνίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν διαφαίνεται λύση στην ελληνική κρίση.
Υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός σχολιάζει: «Η Μέρκελ βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό. Κατανοεί ότι έχει μπροστά του ένα απίστευτα δύσκολο έργο και ότι δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης. Θέλει να τον βοηθήσει».
Εξάλλου, όπως σημειώνει η FAZ, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό από την πλειοψηφία των Γερμανών, των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών -του κόμματός της- ή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για τη Μέρκελ ο Τσίπρας δεν είναι ένας λαϊκιστής που δεν έχει καμία ιδέα για την οικονομία. Πιστεύει ότι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι προκάτοχοί του ανέβαλαν για χρόνια.
Διότι, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, σε κάθε έλεγχο του προγράμματος βοήθειας οι πιο δύσκολες και πολιτικά επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν για τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα η Μέρκελ βλέπει μια ευκαιρία με τον Τσίπρα, επισημαίνει η FAZ. Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει φιλικές σχέσεις με τους ολιγάρχες στην Ελλάδα, όπως οι προκάτοχοί του, θα μπορούσε να σπάσει τις υπάρχουσες δομές και να εξαλείψει τις ανισότητες.
Όταν ο Σόιμπλε δήλωσε ότι σκέφτεται ένα Grexit, η Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να ξεκαθαρίσει: όχι όσο βρίσκομαι στην εξουσία. Την προηγούμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το θέμα στα χέρια της και ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις όσο ποτέ άλλοτε. Κάλεσε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής των τριών θεσμών.
Σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, ο Ολάντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν μια μείωση του ελληνικού χρέους, όχι μέσω ενός κουρέματος, αλλά μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μικρότερων επιτοκίων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να βοηθήσει τον Τσίπρα, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα. Γνωρίζει τις διαφωνίες του Σόιμπλε. Γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να πείσει το κόμμα της να συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας. Αλλά, όπως διερωτάται η FAZ, οι Χριστιανοδημοκράτες θα πουν πραγματικά όχι την επόμενη φορά που η καγκελάριος θα φέρει στη Μπούντεσταγκ το θέμα της αποδέσμευσης της τελευταίας δόσης του δεύτερου προγράμματος; Ή ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα; Μια διάσπαση στη Μπούντεσταγκ θα σήμαινε το τέλος της καγκελαρίας της Μέρκελ. Και αυτό μπορεί κανείς δύσκολα να το φανταστεί, καταλήγει η εφημερίδα.