Συνεπής με πολλαπλές προειδοποιήσεις από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, και παρά τον σκεπτικισμό των ευρωπαϊκών ΜΜΕ και κάποιων κυβερνήσεων, η Ρωσία έχει επιθέτει στην Ουκρανία μαζικά. Η Μόσχα διεξάγει αυτή την εκστρατεία με πλήρη στρατιωτική ατιμωρησία, από τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν σαφώς δηλώσει ότι δεν θα πατήσουν στο έδαφος, καθώς και πολιτική ατιμωρησία, αφού η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.
Του Marc Pierini
Ας είμαστε ρεαλιστές για τους στόχους του Κρεμλίνου. Ο πρώτος είναι η εξουδετέρωση του στρατού της Ουρανίας, εξ ου και τα αρχικά πλήγματα της Ρωσίας σε περίπου 60 τοποθεσίες, από το Τσερνίγιφ στα βόρεια έως την οδησσό στα νότια, από το Χάρκοβο στα ανατολικά μέχρι το Λβιβ στα Δυτικά.
Ο δεύτερος στόχος είναι αναπόφευκτα, μια αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτό.
Ο τρίτος στόχος είναι η βεβαιότητα ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
Εδώ μπαίνει το θέμα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, η συμμαχία ήταν εντυπωσιακά ενωμένη στην καταδίκη της για την εχθρική στάση της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Θα παραμείνει το ΝΑΤΟ ενωμένο όταν πρόκειται για αύξηση των συμμαχικών επιχειρήσεων για την προστασία των χωρών της Βαλτικής ή την παρακολούθηση των ρωσικών επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα; Η πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη για την Τουρκία, η οποία έχει στιγμής έχει ασκήσει μια ισορροπημένη πολιτική μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η εξισορροπητική πράξη της Άγκυρας μπορεί γρήγορα μετατραπεί σε αυθαίρετη πράξη.
Πιο ευρεία, η ατλαντική συμμαχία αντιμετωπίζει ένα σενάριο στο οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα τέσσερα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία στα δυτικά και τον θύλακα του Καλίνιγκραντ: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.
Πηγή: Capital.gr
Διαβάστε επίσης
Οι Ρώσοι μετέτρεψαν σε ερείπια το Χάρκοβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλος σε πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο – Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα