22:26 Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της, ανακοίνωσε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών

Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της, ανακοίνωσε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών

Η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο στον εκβιασμό και τα οικονομικά κίνητρα για να προσλάβει Γερμανούς που θα κατασκοπεύουν για λογαριασμό της, μετά το πλήγμα που υπέστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της από την απέλαση περίπου 600 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, δήλωσε η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξοδεύουν πολλά χρήματα για να στρατολογήσουν πράκτορες στην Γερμανία, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τις επιχειρήσεις τους από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να αντισταθμίσει την μείωση του αριθμού των Ρώσων πρακτόρων στην Γερμανία που έκανε η γερμανική κυβέρνηση» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του BfV Τόμας Χαλτνενβάνγκ.

Δύο Γερμανοί πολίτες που είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Αύγουστο για εσχάτη προδοσία με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, εκτιμάται ότι ο καθένας τους είχε αμειφθεί με το ποσό των 400.000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους, αναφέρει η BfV

«Οι αμοιβές των πρακτόρων δείχνουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να διαθέτουν τεράστιους οικονομικούς πόρους για να επιτύχουν τους στόχους που θέτουν για να αποκτήσουν πληροφορίες» αναφέρει η έκθεση του BfV.

Συνήθως αυτοί που κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι Γερμανοί που έζησαν στην Ρωσία ή ταξίδευαν εκεί συστηματικά, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών διπλωματών, οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτοι σε απόπειρες εκβιασμού.

«Μόλις αποκτήσουν πληροφορίες με τις οποίες μπορούν να εκθέσουν τους στόχους τους, οι υπηρεσίες αυτές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν επιθετικές τεχνικές στρατολόγησης», προστίθεται στην έκθεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε επίσης τις ανησυχίες του για τη ρωσική κατασκοπεία και ζήτησε αυστηρότερη δράση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως μια εκστρατεία εχθρικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η Γερμανία είναι ένα από τα 32 κράτη του ΝΑΤΟ.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ήταν ένα απότομο ξύπνημα για πολλούς στο κατεστημένο ασφαλείας της Γερμανίας μετά από χρόνια προσπαθειών του Βερολίνου να δεσμεύσει τη Μόσχα στη διεθνή έννομη τάξη μέσω ενός ιστού εμπορικών και κυρίως ενεργειακών δεσμών.

Η πρόσφατη αύξηση της υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του αυταρχικού αριστερού κόμματος BSW, συνέβαλε επίσης στο να υπάρξει μια σημαντική επανεξέταση. Και τα δύο κόμματα συχνά απηχούν τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους στην παροχή όπλων στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη χώρα και τον λαό της.

Η Ρωσία έχει αποδείξει την προσαρμοστικότητα της στο να βρίσκει τρόπους να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Γερμανία αφότου τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης που διέθετε απαγορεύθηκαν και 600 διπλωμάτες της που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την Ευρώπη απελάθηκαν, αναφέρει η BfV.

Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες επηρεασμού μετατοπίσθηκαν στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Telegram, και οι οποίες είναι δύσκολο να αστυνομευθούν, ενώ οι κατάσκοποι αυτή τη στιγμή συνδέονται με τους διεθνείς οργανισμούς. Οι Ρώσοι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό πληροφοριοδοτών ταξιδεύουν πλέον για να το κάνουν αντί να εδρεύουν στη Γερμανία.

Οι ακροδεξιές ομάδες αποτελούν επίσης ένα δεκτικό ακροατήριο για τις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θεωρητικοί συνωμοσίας Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ), ορισμένοι από τους οποίους δικάζονται τώρα για τη σχεδίαση πραξικοπήματος κατά της γερμανικής δημοκρατικής τάξης, για το οποίο είχαν ζητήσει ρωσική υποστήριξη.

Μεταξύ των νέων θεωριών συνωμοσιών που κυκλοφορούν στους ακροδεξιούς κύκλους, αναφέρει το BfV, είναι η αβάσιμη θεωρία που λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ακατοίκητης έρημης περιοχής στα ανατολικά της χώρας, στην οποία θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός του Ισραήλ. Αναφέρει επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως Εβραίος, παρουσιάζεται ψευδώς ως ένας από τους συνωμότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Justin Timberlake συνελήφθη στη Νέα Υόρκη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Κέιτ Μίντλετον: Χιλιάδες μηνύματα στήριξης – Το σχόλιο της Γκουίνεθ Πάλτροου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας