Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η Μυθική Βασίλισσα Ελισσάβετ  

Καθώς βιώνουμε τις D-Days, μέχρι την ταφή της βασίλισσας Ελισσάβετ, βιώνουμε το τέλος μίας εποχής. Η λήξη της δεύτερης ελισσαβετιανής εποχής, απέχει και διαφέρει πολύ από την έναρξή της. Ένας εβδομηκονταετής ιστορικός κύκλος κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, τεχνολογικών ανακαλύψεων, κρίσεων, αλλά και πολυετούς ευημερίας, έκλεισε στο άκουσμα του θανάτου της Βασίλισσας.

Του Γεωργίου Χουσάκου-Καραούλη, Σπουδαστή Δημοσιογραφίας

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ, στο πέρασμα των ετών της βασιλείας της, κατάφερε να θεσμοποιήσει τον εαυτό της, λόγω της εφαρμογής του στον θεσμό της βασιλείας σε απόλυτο βαθμό. Η ορθή χρήση των αρετών της, θεμελιώνει τη μυθοποίησή της από τον βρετανικό και τους κοινοπολιτειακούς λαούς.

Παιδικά Χρόνια

Στις 21 Απριλίου 1926, έρχεται στον κόσμο η Ελισσάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη, Πριγκίπισσα της Υόρκης. Έλαβε τα ονόματα της μητέρας, της γιαγιάς και της προγιαγιάς της. Ο αδελφός του πατέρα της Γεωργίου και θείος της, ο Εδουάρδος Πρίγκιπας της Ουαλίας, ήταν ο πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Όμως, το ασίγαστο πάθος του Πρίγκιπα Εδουάρδου για την δις διαζευγμένη Αμερικανίδα Wallis Simpson, τον οδήγησε σε παραίτηση το 1936, αφού η Βουλή δε θα ενέκρινε τον επικείμενο γάμο τους. Το 1936 απετέλεσε ένα έτος ανατροπών για την βρετανική μοναρχία. Ονομάσθηκε, «έτος των τριών βασιλέων», αφού εντός αυτού πέθανε ο Γεώργιος Ε’, παραιτήθηκε ο Εδουάρδος Η’ και ανέλαβε ο Γεώργιος Στ’, πατέρας της Ελισσάβετ.

Εκπαίδευση και Πρότυπα

Η Πριγκίπισσα Ελισσάβετ, ήταν κατ’ οίκον διδαχθείσα. Δεν έλαβε σχολική και πανεπιστημιακή μόρφωση, με φοίτηση σε σχετικά ιδρύματα. Η Βασιλική Οικογένεια επέλεγε εκπαιδευτές για την πνευματική καλλιέργεια των θυγατέρων της. Το πρόσωπο που την μύησε στον Βασιλικό Θεσμό και έπλασε την προσωπικότητά της ήταν αναμφίβολα η Βασίλισσα Μαίρη, μία δυναμική προσωπικότητα, η οποία σφράγισε με την στάση, τις επιλογές και την πολιτικότητά της,  τον οίκο του Windsor. Η Βασίλισσα Μαίρη δίδαξε στην μικρή Ελισσάβετ, την απόλυτη αφοσίωση στο ελέω Θεού Στέμμα, την προτεραιοποίηση του καθήκοντος και την τέχνη του σιγάν.

Βασιλεία και Πολιτικότητα

Μόλις, 27 ετών αναλαμβάνει την ευθύνη του Στέμματος. Ο πατέρας της, Γεώργιος Στ’, ένας άνθρωπος ήπιος, στοργικός, αφοσιωμένος στον ρόλο του, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Ο γλυκύς χαρακτήρας του και η ασθενική φύση του, σε συνδυασμό με το βάρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την προσπάθεια επανοικοδόμησης του Βασιλικού Οικογενειακού Γοήτρου, μετά το σκάνδαλο του αδελφού του, επιδρούν στην υγεία του. Ο καρκίνος τον νικά και η νεαρή Πριγκίπισσα επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της ως Βασίλισσα. Έχει να διαχειριστεί την απειρία της, έναν θεσμό που είχε βρει ξανά τον βηματισμό του, μία αυτοκρατορία που χάνεται και μία χώρα που αλλάζει. Καθοριστικός διδάσκαλος και μέντοράς της,  υπήρξε ο πρώτος Πρωθυπουργός που όρκισε. Ο πατέρας της νίκης, Winston Churchill, υπήρξε και δικός της πολιτικός πατέρας. Με τον χιούμορ του, μεταλαμπάδευσε με τον πλέον ευχάριστο τρόπο την πολιτικότητά του στη νεαρή Βασίλισσα. Από τον Winston Churchill, άλλοι 14 Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, πέρασαν για να λάβουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο όνομά της.

Προσωπική Ζωή και Οικογένεια

Η σοβαρότητα που επιδεικνύει η Ελισσάβετ στην διαχείριση των πριγκιπικών και μετέπειτα βασιλικών καθηκόντων της, ομοιάζει με την σοβαρότητα που επιδεικνύει στον συζυγικό και μητρικό της ρόλο. Παρ’ ότι, επιμένει στην επιλογή του Πρίγκιπα Φιλίππου της Ελλάδος για σύζυγό της και εναντιώνεται στην άποψη των γονέων και της γιαγιάς της, εν τούτοις φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά τον εαυτό της. Δεν ήταν ένας παιδικός και νεανικός έρωτας, αλλά ο έρωτας που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής. Ως μητέρα, αφοσιωμένη και πιο αυστηρή στην ανατροφή του Καρόλου και της Άννας, γίνεται ηπιότερη με το πέρασμα των χρόνων στην ανατροφή του Ανδρέα και του Εδουάρδου.

Αγάπες και Συνήθειες

Τα corgis, τα μικρά αυτά χαριτωμένα σκυλιά, συνοδεύουν την Ελισσάβετ από τα 7 της χρόνια. Το πρώτο corgi ήταν δώρο του πατέρα της,  και έκτοτε όλη η ζωή της συντροφευόταν από τις καρτουνίστικες μορφές τους. Τα άλογα, η ιππασία και οι ιππικοί αγώνες, γίνονται διαφυγή από την βασιλική καθημερινότητά της, και αποτελούν αγαπημένο θέμα συζήτησης για αυτήν. Αγαπά τη μουσική, ακούγοντας από Εκκλησιαστικού Ύμνος μέχρι Abba, παραδεχόμενη ότι ακούει και χορεύει κάποιες φορές και το Dancing Queen. Συνηθίζει να γευματίζει λιτά με ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, συνοδεία σαλάτας και ποτού.

Βασίλισσα Ελισσάβετ και Ελλάδα

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελισσάβετ επισκέφθηκε την χώρα μας το 1950, ως Πριγκίπισσα και σύζυγος του Πρίγκιπα Φιλίππου, δηλαδή ως νύφη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Η Ελλάδα του 1950 δέχθηκε με χαρά την επίσκεψη της νεαρής Πριγκίπισσας, η οποία μάλιστα κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ανεκηρύχθη επίτιμη Δημότης Αθηναίων, και επεσκέφθη το εκκλησάκι των Αγίων Ελισσάβετ και Φιλίππου στη Νίκαια.

Κάποιοι κύκλοι, χρεώνουν στην Βασίλισσα Ελισσάβετ, τη μη χρήση του Royal Prerogative of Mercy, για την απονομή χάριτος σε Κυπρίους Αγωνιστές. Δυστυχώς, αυτοί οι κύκλοι παραβλέπουν τον τελετουργικό χαρακτήρα αυτού του δικαιώματος, το οποίο ενεργοποιείται κατ’ ουσίαν μόνο με κυβερνητική θέληση, η οποία στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, δεν υπήρξε.

Τέλος Εποχής

Από την έναρξη της χηρείας της, εδώ και ενάμιση χρόνο, η υγεία της Βασίλισσας έφθινε μέρα με την ημέρα. Η σωματική φθορά της γινόταν αντιληπτή σε κάθε εμφάνισή της. Ο χαμός του σημαντικοτέρου ιδιωτικού συμβούλου της,  του συζύγου της, σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα της Meghan Markle και του Πρίγκιπα Ανδρέα, καταπόνησαν σημαντικά την υγεία της. Άμεση απώλεια κιλών και κινητικά προβλήματα, έκαναν την άμεση εμφάνισή τους, και δυσχέραιναν το πρόγραμμά της, με συχνές αναβολές, ακόμα και ματαιώσεις. Όμως, το πνεύμα της λαμπρό μέχρι τέλους. Όρκισε την Πρωθυπουργό, και μοιραία με τον θάνατό της στην Σκωτία, ενήργησε υπέρ των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε μελλοντικό δημοψήφισμα, ο μέσος Σκωτσέζος θα δυσκολευθεί να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, όταν η τελευταία εικόνα της εν ζωή Βασίλισσάς του είναι στο Balmoral και μάλιστα ενδεδυμένη με το ενδεικτικό σκωτσέζικο ύφασμα του κάστρου, το Balmoral tartan. God rest The Queen. Long Live The King.

[postgallery]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: 96 κανονιοβολισμοί στην μνήμη της βασίλισσας

Ο βασιλιάς Κάρολος επέστρεψε στο Μπάκιγχαμ υπό τις επευφημίες πλήθους ανθρώπων – Θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας)

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ