Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ

Η νέα ενότητα είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που κρύβεται πίσω από την εγκριθείσα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ για την προσεχή δεκαετία. Η συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προσαρμόζει και επαναπροσδιορίζει την αποστολή της περιοδικά. Την τελευταία φορά, στη Λισαβόνα το 2010, οι ηγέτες είχαν κάνει λόγο για τη διαμόρφωση μιας «πραγματικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας». Όμως οι καιροί άλλαξαν.

Η νέα Στρατηγική Αντίληψη θέτει τρεις βασικούς στόχους καθώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια νέα εποχή πιθανών συγκρούσεων.

1ον, αποτροπή και άμυνα,
2ον, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων
3ον, συνεργατική ασφάλεια.

Το νέο έγγραφο προσδιορίζει τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων», φέρνοντάς την Συμμαχία πίσω στις ρίζες της, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν το ΝΑΤΟ ήταν ένα αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των δυτικών εθνών απέναντι στην Σοβιετική Ένωση.

«Πιστεύω ότι θέτει πραγματικά τη συλλογική άμυνα ως “primus inter pares” (πρώτη μεταξύ ίσων). Η συλλογική άμυνα γίνεται η μητέρα όλων των καθηκόντων, κάτω από τις οποίες έχουμε την άμυνα και αποτροπή, έχουμε την πρόληψη κρίσεων και έχουμε και την συνεργατική ασφάλεια. κατά κάποιον τρόπο ισχυρίζονται ακόμη ότι έχουν τρία βασικά καθήκοντα, αλλά τώρα αυτα τα τρία είναι τυλιγμένα σε ένα μεγαλύτερο, έναν μεγαλύτερο στόχο που είναι η διασφάλιση της συλλογικής άμυνας της συμμαχίας», εξηγεί ένας αναλυτής στο euronews.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμη δέσμευση για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, αν και οι επικριτές λένε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο όσον αφορά τον εφοδιασμό και την εκπαίδευση των δυνάμεων του Κιέβου. Ο οργανισμός θα είναι επίσης σημαντικά ισχυρότερος με την προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και η υπέρβαση των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνει στους αντιπάλους ένα πνεύμα συνεργασίας που ανακαλύφθηκε ξανά.

Μια άλλη βασική εξέλιξη είναι η πρώτη αναφορά στις «συστημικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα». Το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι είναι προβληματισμένο από την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στον κόσμο και την αναπτυσσόμενη σχέση του με τη Μόσχα. «Αυτή η δήλωση επιτρέπει μια πιθανή μελλοντική απάντηση από τη συμμαχία», εξηγούν αναλυτές.

Πηγή: .euronews.

Διαβάστε επίσης

Ο Μπάιντεν έβαλε στο ΝΑΤΟ και την …ουδέτερη Ελβετία

ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν στηρίζει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία αλλά χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ