Νέα επιχείρηση (η ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ LTD) και ίδιες πρακτικές στην ELFE την ώρα που σε βάρος του επιχειρηματία εκκρεμούν δύο διαφορετικές ποινικές διώξεις αναφορικά με τα χρέη της σε ΔΕΠΑ και AlphaBank.
Mία νέα εταιρεία προστέθηκε σε αυτές που από το 2016 έχουν εμφανιστεί να σχετίζονται με την ELFESA, πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα. Πρόκειται για τηνΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ LTD με την οποία εντελώς ξαφνικά ζητήθηκε μέσα στις γιορτές από τους εργαζομένους της ELFEνα υπογράψουν νέα ετήσια σύμβαση, ενώ πρόσφατα επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των εργαζομένων και των προηγούμενων εταιρειών. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει σήμερα το πλέγμα των εταιρειών που τα τελευταία χρόνια είτε έχουν συμβληθεί με τους εργαζόμενους είτε έχουν απορροφήσει τμήματα της εταιρείας. Την ώρα που σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εκκρεμούν δύο διαφορετικές ποινικές διώξεις αναφορικά με τα χρέη της ELFEσε ΔΕΠΑ και AlphaBank.
HΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ LTD έχει έδρα στο Π. Φάληρο,στην οδό Πεντέλης 34. Στην ίδια διεύθυνση, όπου εδρεύει η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αλλά και παλαιότερα η Νεοχημική, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες ετήσιες συμβάσεις με όρους μη ευνοϊκούς για τους ίδιους όπως καταγγέλλουν και μάλιστα κατά παρέκκλιση της συμφωνίας του 2017.
Όσοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση με τη νέα εταιρεία τούς αρνήθηκε η πρόσβαση στο εργοστάσιο. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και τα Χριστούγεννα του 2016. Τότε, εντελώς ξαφνικά η εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», με την οποία ζητήθηκε από τους εργαζομένους της ELFEπου είχαν μεταφερθεί στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Στη συνέχεια, μάλιστα, η εταιρεία αυτή υπέβαλε αίτημα για να αποκτήσει άδεια λειτουργίας, καθώς επίσης και την παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ μαζί με μία ακόμη εταιρεία (PFICLTD) είχαν αποκτήσει το καλοκαίρι του 2015 τις άδειες εκμετάλλευσης του εργοστασίου της ELFE, με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία να μείνει στην ουσία χωρίς παραγωγική δραστηριότητα αλλά φορτωμένη με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το πλέγμα των εταιρειών
Οι εταιρείες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια θυμίζουν λαβύρινθο. Η «ΜΠΑΜ» επιχειρεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των εταιρειών.
Η πρώτη εταιρεία που εμφανίστηκε ήταν η REVERA HOLDINGS LTD το 2014, με έδρα την Κύπρο, που άνοιγε υποκατάστημα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ως έδρα της εταιρείας ήταν η οδός Θεοφάνους 12, στους Αμπελόκηπους. Την ίδια διεύθυνση είχε και ηCENTROFAROSERVICESLTD, που επίσης είχε κάνει την εμφάνισή της στην ELFE. Επρόκειτο για την εταιρεία η οποία συνεργαζόταν βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού με την PFIC LTD. Ποια είναι αυτή; Η εταιρεία που,όπως προαναφέρθηκε,τον Δεκέμβριο του 2015 είχε μισθώσει τμήμα του βιομηχανικού εργοστασίου της ELFE για 20 χρόνια. Ο λαβύρινθος,όμως, των εταιρειών δεν είχε τέλος. ΜετηνCENTROFAROSERVICESLTDσυνδεότανηVIRNASECRETARIALSERVICESLTD.H ίδια εταιρεία εμφανιζόταν και ως γραμματέας της PFIC LTD, καθώς επίσης και ως γραμματέας της REVERA HOLDINGS LTD. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της VIRNA SECRETARIAL SERVICES LTD ήταν επίσης εκπρόσωπος της CENTROFARO SERVICES LTD και διευθύντρια της CIOPPANI HOLDINGS LTD, της εταιρείας που εμφανίζεται ως διευθύντρια της PFIC LTD.
Τελικά, η REVERA HOLDINGS LTD εμφανίστηκε στους εργαζομένους της ELFE SA. Το καλοκαίρι του 2018 τους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες συμβάσεις με αυτήν την εταιρεία επειδή είχαν λήξει οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με τη CENTROFARO.
Χρέη και ποινικές διώξεις
Η εμφάνιση όλων αυτών των εταιρειών δεν ήταν τυχαία. Οι εταιρείες αποκτούσαν την παραγωγική δραστηριότητα της ELFEκαι τους εργαζομένους της αλλά άφηναν πίσω χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη μηνυτήρια αναφορά, η ΒΦΛ μεταβιβάστηκε στον όμιλο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το χρέος της προς τη ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 59 εκατ. ευρώ. Έκτοτε ακολούθησαν σταδιακή ανοδική πορεία με αποτέλεσμα μεταξύ του 2012 – 2014 να ανέλθουν σε 70 εκατ. ευρώ. Από το 2015 και μετά τα χρέη αυξήθηκαν κατά 45 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 115 εκατ. ευρώ. Στη μηνυτήρια αναφορά γινόταν επίσης λόγος για μεταβιβάσεις «της δραστηριότητας της ELFE SA σε λοιπά παρένθετα πρόσωπα του ομίλου Λαυρεντιάδη την περίοδο 2014-2016».
Σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχει επίσης ασκηθεί από τον Ιανουάριο του 2019 ακόμη μία δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, Στέφανο Μπαξεβάνη. Η δίωξη αφορούσε σε ηθική αυτουργία για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και ψευδής υπεύθυνη δήλωση.
Η σχετική εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και με συμπαικτική μεθόδευση.
Η επιστολή-καταγγελία της ΟΕΧΒΕ στο υπουργείο Εργασίας στις 9 Ιανουαρίου
Στο μεταξύ, αναφορικά με όσα συμβαίνουν στην ELFE,η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 9 Ιανουαρίου 2020. Στην επιστολή οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τονΒρούτση να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει άμεσα τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία. Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι να διαφυλαχθεί η συμφωνία του 2017 μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας και των εργαζομένων. Όπως ανέφεραν στην επιστολή, από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 είχαν ενημερώσει τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.
«Παρά τον κατεπείγον χαρακτήρα του αιτήματος, ο οποίος αποδεικνύεται και από τις δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς υπουργείου»,επισήμαναν.
Στην επιστολή τους καταφέρθηκαν μάλιστα ανοικτά κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
«Ο κύριος Λαυρεντιάδης είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στο πανελλήνιο και όχι μόνο, για τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας με γνώμονα την αποφυγή τήρησης ώριμων υποχρεώσεων.
Ο θεσμός της Τριμερούς Συνάντησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα ημών, έχει ως διακηρυγμένο στόχο να προλαμβάνει και να θεραπεύει, δηλαδή να αμβλύνει αντιθέσεις, να γεφυρώνει διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η ειρήνη στο εργασιακό περιβάλλον.
Φυσικά, η συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επισύρει την αυτόκλητη/αυτοδίκαιη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την καταδίκη αυτών των αποκρουστικών και ανορθόδοξων πρακτικών/επιλογών του συγκεκριμένου εργοδότη», ανέφεραν στην επιστολή.
Να σημειωθεί ότι για τα τεκταινόμενα στην ELFEοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συναντήσεις και με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ συναντήθηκαν και στα γραφεία της ΝΔ με εκπρόσωπο του κόμματος. Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε επίσης από την πρώτη στιγμή ο δήμος Καβάλας, αλλά και τοπικοί φορείς.
Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι ποιος επιτρέπει στο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ή συνεργάτες του να συνεχίζουν τις πρακτικές αυτές επί τόσα χρόνια ,με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται κάθε φορά να υπογράφουν συμβάσεις με νέες εταιρείες.
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής