Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η ώρα της κρίσης για την ασυλία των τραπεζιτών

Αύριο το ΣΤ ‘ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα εξετάσει την περιβόητη υπόθεση της συνταγματικότητας της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που σχετίζεται με την κακουργηματική απιστία των τραπεζικών στελεχών.


Σχετικό άρθρο: Λογοθέτης: Ο εφοπλιστής που ομολόγησε το σκάνδαλο και η δικαίωση της “Μ”  


Το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο την εξαιρετικά έμπειρη Αβροκόμη Θούα, θα εξετάσει το κατά πόσο η τροποποίηση που επήλθε στον Ποινικό Κώδικα πέρυσι το Νοέμβριο και με την οποία η δίωξη των τραπεζικών στελεχών έπαυσε να γίνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά ύστερα από έγκληση των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι συνταγματική ή μη.

Η υπόθεση έφθασε στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου μετά την αναίρεση που άσκησε στα μέσα Οκτωβρίου ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας σχετικά με εκκρεμή υπόθεση.


Σχετικό άρθρο: Κατάθεση έγκλησης ή “ξέπλυμα”;


Σημειώνεται πως με τρεις διαφορετικές δικαστικές κρίσεις η Δικαιοσύνη έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών κατέστη από αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, κατ΄έγκληση διωκόμενο. Με βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κρίθηκε πως οι αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον Νοέμβριο του 2019 ως προς την ποινική μεταχείριση της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών είναι αντισυνταγματικές.


Σχετικό άρθρο: Δικαστικό «μπλόκο» στην ασυλία Τραπεζιτών


Ενδεικτικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με δύο διαφορετικές συνθέσεις στις 17 και 18 Ιουλίου έκρινε ανεφάρμοστη τη διάταξη της ευνοϊκής μεταχείρισης των τραπεζικών στελεχών που κατηγορούνται για απιστία, κρίνοντάς πως με αυτή παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς ό,τι ισχύει για όλα τα στελέχη, ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που κατηγορούνται για απιστία, θα πρέπει να ισχύει και για τους τραπεζίτες.


Σχετικό άρθρο: Αισχρό ξέπλυμα για τα δάνεια των κομμάτων. Η εισαγγελική πρόταση σοκ


Υπενθυμίζεται πως με την τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα τραπεζικά στελέχη μπορούν να διωχθούν για κακουργηματική απιστία μόνον εάν οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλουν έγκληση σε βάρος τους.

Οι δικαστές έκριναν παράλληλα ως αντισυνταγματική και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου που έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών νομικό πρόσχημα να κλείσουν χωρίς εγκλήσεις υποθέσεις για τις οποίες είχαν ασκηθεί εισαγγελικές διώξεις και ενώ τα δικαστήρια ήταν σε υποχρεωτική αργία. Κάλεσαν δε τους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των εκκρεμών υποθέσεων και να συνεχίσουν το έργο τους. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών δεν μιλάει για ενοχή των ελεγχόμενων τραπεζικών στελεχών, ξεκαθαρίζει απλά το αυτονόητο πως θα πρέπει να εξεταστούν οι κατηγορίες σε βάρος τους, όπως θα συνέβαινε με κάθε άλλο πρόσωπο.


Σχετικό άρθρο: Ο Τσίπρας χαμένος στον Λαβύρινθο του εφοπλιστή Λογοθέτη – Η αγωγή-σοκ που τον εμπλέκει


Να σημειωθεί πως η διάταξη που παρέχει «ασυλία» στους τραπεζίτες για την κακουργηματική απιστία έχει επηρεάσει το τελευταίο πεντάμηνο όλες τις υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων σε όφελος των τραπεζιτών , είτε πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, είτε τα δάνεια προς ΜΜΕ και τα μετοχοδάνεια των τραπεζιτών, είτε για την υπόθεση Σάλλα- Λογοθέτη- Πειραιώς, είτε για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, , είτε για υποθέσεις λήψης πλαστών τιμολογίων, είτε την υπόθεση Λαυρεντιάδη – Proton, και πολλές άλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξεις για τα δάνεια Πειραιώς-Λογοθέτη!

Διοικήσεις Τραπεζών: Δεν προέβησαν σε εγκλήσεις με την λήξη του τετραμήνου

Η συνομωσία της αλογόμυγας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ