Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προεδρεύει των συνομιλιών της ΕΕ για την τήρηση των δημοκρατικών προτύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εξέλιξη που ένας εξέχων ευρωβουλευτής περιέγραψε ως «εξωφρενική».
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται υπό διαδικασία κυρώσεων από την ΕΕ από το 2018, επειδή συνιστά «συστημική απειλή» για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Περίπου 19 δισ. ευρώ (16 δισ. στερλίνες) κονδυλίων της ΕΕ έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για τον έλεγχο της κυβέρνησης επί των δικαστών, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Τώρα τιμωρείται με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα, επιπλέον της ποινής 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Παρά αυτόν τον κατάλογο καταγγελιών, εναπόκειται στην Ουγγαρία, ως κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ , να προεδρεύσει της συνεδρίασης των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με την ετήσια έκθεση κράτους δικαίου της ΕΕ η οποία αξιολογεί την ακεραιότητα της διάκρισης των εξουσιών, των μέτρων κατά της διαφθοράς και της ελευθερίας του Τύπου και στα 27 κράτη μέλη και στις τέσσερις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.
Η έκθεση της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απουσία ερευνών και διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου στην Ουγγαρία εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα και εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης των δημοσίων υπηρεσιών και τις καταχρηστικές συμπεριφορές εναντίον ομάδων της κοινωνίας των πολιτών. μεταξύ άλλων θεμάτων.
Ο Ντάνιελ Φρόιντ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εξέχων επικριτής της κυβέρνησης Όρμπαν, είπε ότι το να επιτραπεί στην Ουγγαρία να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης για το κράτος δικαίου δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. «Ότι μια χώρα που διέπεται από τη διαδικασία του άρθρου 7 – κύρωση θεμελιώδης αξίας –, η οποία έχει παγώσει δισεκατομμύρια από τα κονδύλια της ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, που μόλις της επιβλήθηκε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, συν 1 εκατ. ευρώ την ημέρα για παραβιάσεις του κράτους δικαίου , που τώρα προεδρεύει η συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου είναι εξωφρενική» καταλήγοντας πως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν παρέμβει για να εμποδίσουν την Ουγγαρία να προεδρεύσει στη συνεδρίαση.
Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοπιστία της Ουγγαρίας να προεδρεύει στις συζητήσεις της ΕΕ για το κράτος δικαίου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, János Bóka, απάντησε: «Η Ουγγαρία εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως προεδρίας ως έντιμος μεσίτης, συνεργαζόμενη ειλικρινά με όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα και δεν έλαβα καμία άλλη ένδειξη από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος ή ίδρυμα».
Στη συνάντηση, η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να συνδέονται στενότερα με το σεβασμό του κράτους δικαίου. Η Rosencrantz και ο Φινλανδός ομόλογός της, Joakim Strand, σε κοινή επιστολή τους προς την Επιτροπή δήλωσαν ότι η Επιτροπή «θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πλήρως» έναν κανονισμό της ΕΕ που συνέδεε τα κονδύλια της ΕΕ με τη συμμόρφωση με το σεβασμό του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Οι φορολογούμενοί μας πρέπει να εμπιστεύονται ότι τα κοινά κεφάλαια της ΕΕ χρησιμοποιούνται κατάλληλα και υπεύθυνα».
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο κράτος δικαίου, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία
Μετά τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στο Πεκίνο σε «αποστολή ειρήνης»