Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Η παγκόσμια εξέγερση των γονέων ενάντια στην παιδική ηλικία που βασίζεται στο τηλέφωνο μόλις ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Φεβρουάριο του 2024, δύο φίλες, η  Daisy και η Clare δημιούργησαν μια ομάδα WhatsApp για να υποστηρίξουν η μία την άλλη στην απόφαση να σταματήσουν να αγοράσουν smartphone για τα παιδιά τους. Προς έκπληξή τους, μέσα σε 24 ώρες, χιλιάδες άλλοι γονείς είχαν ενταχθεί στην ομάδα μετά από μια ανάρτηση της Daisy που έγινε viral στο Instagram.

Η αρχική ομάδα γρήγορα έφτασε τα 1000 μέλη και  έτσι ενθάρρυναν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες για να δημιουργήσουν συζητήσεις  στις περιοχές τους αναφορικά με το πρόβλημα αυτό. Μέσα σε λίγες ώρες, περισσότερες από 60 ομάδες WhatsApp Free Childhood Free Smartphone ξεκίνησαν  μια εθνική συζήτηση σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα smartphone στα παιδιά.

Σύντομα έγινε φανερό ότι χιλιάδες –μάλλον εκατομμύρια– γονείς ήθελαν απεγνωσμένα κάτι να αλλάξει. Έτσι, η Daisy, η Clare και ο σύζυγος της Daisy, Joe, ξεκίνησαν να μετατρέψουν το Smartphone Free Childhood από μια απλή ομάδα στο WhatsApp σε έναν εθνικό οργανισμό εκστρατείας. Η ανταπόκριση ήταν αξιοσημείωτη.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκε μια  κοινότητα 100.000 γονέων στο WhatsApp και στο Instagram, εμφανίστηκαν στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και προσκλήθηκαν  από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας για να συζητήσουν το αυξανόμενο κίνημά τους.

Ο Δρ Jonathan Haidt -κοινωνικός ψυχολόγος στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης,  η κορυφαία φωνή στον κόσμο σε αυτόν τον χώρο – έχει αποκαλέσει το κίνημα Smartphone Free Childhood “την αρχή του παγκόσμιου σημείου καμπής στην καταπολέμηση της παιδικής ηλικίας που βασίζεται στο τηλέφωνο”.

Ήδη το  ένα τέταρτο των βρετανικών σχολείων που συμπεριλαμβάνει  τα πέντε κορυφαία σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει το σύμφωνο, φτάνοντας τα 8.100 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, με τα 30 κορυφαία σχολεία να είναι δημοτικά σχολεία και περίπου 37.000 γονείς έχουν υπογράψει, το κίνημα αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 56.000 παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνα της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης Ofcom, το 89% των 12χρονων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το δικό τους smartphone.

Η  επικράτηση του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο. η εθιστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η  απόσπαση της προσοχής από τη σχολική εργασία και τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης smartphone και των ψυχικών ασθενειών ήταν αυτή που κινητοποίησε χιλιάδες γονείς να αποφασίσουν να μπουν σε αυτή την κίνηση που έχει σαν στόχο να πιέσει για πολύ αυστηρότερους κανονισμούς στην χρήση των κοινωνικών δικτύων τις εταιρείες τεχνολογίας – και να λύσει αυτό το πρόβλημα οριστικά, γιατί  – οι συμμετέχοντες λένε – θέλουμε αυτή να είναι η τελευταία γενιά της οποίας τα παιδικά χρόνια να περάσουν μέσα από ένα smartphone.

Όταν τα παιδιά άρχισαν να αποκτούν smartphone για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, δεν υπήρξε έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπό τους. Τώρα υπάρχει, και είναι συντριπτική. Η έκθεση των παιδιών σε πράγματα που ο εγκέφαλός τους δεν είναι ακόμη αρκετά ανεπτυγμένος για να αντιμετωπίσει μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από την πρόκληση άγχους και διατροφικές διαταραχές μέχρι το άνοιγμα της πόρτας στον διαδικτυακό εκφοβισμό ή σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.

“Όταν δίνουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε όλο τον κόσμο, δίνουμε και σε όλο τον κόσμο πρόσβαση στα παιδιά μας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο υποστηρίζουν οι γονείς που συμμετέχουν στο Free Childhood Free Smartphone.

Ένας από του γονείς ο  Morinade Akinbobola, 51 ετών, γονέας και πρόεδρος του συλλόγου γονέων  στο δημοτικό σχολείο Coleridge , καθώς και υπογράφων το σύμφωνο, υποστηρίζει επίσης ότι οι γονείς πρέπει πρώτοι αυτοί  να δώσουν το παράδειγμα.

«Όλοι ζούμε και περπατάμε στο δρόμο με τα κινητά μας τηλέφωνα. Αν πρόκειται να ζητήσουμε από τα παιδιά να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, αυτό πρέπει να το κάνουν και οι γονείς».

Η υποκείμενη κουλτούρα και η συμπεριφορά γύρω από τη χρήση smartphone εμφανίζεται πολύ. Οι ιδρυτές της SFC μιλούν για προσπάθεια να δημιουργήσουν μια αλλαγή. «Δεν αφορά μόνο τα παιδιά μας. Πρόκειται για την προσπάθεια να γίνουμε μέρος μιας αλλαγής, μιας ευρύτερης πολιτιστικής αλλαγής», διακηρύσσουν καθώς για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στις συσκευές παρά στο παιχνίδι – μια δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή τους.

Τα smartphone εμποδίζουν την εμπειρία, αποσπώντας την προσοχή των παιδιών από την ενασχόληση με τον πραγματικό κόσμο.

Και αυτό είμαι μια οδυνηρή διαπίστωση καθώς ο μέσος 12χρονος στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει τώρα 29 ώρες την εβδομάδα – που ισοδυναμεί με μια εργασία μερικής απασχόλησης – στο smartphone του . Αυτό αφήνει λίγο χρόνο για τις δραστηριότητες και τις σχέσεις του πραγματικού κόσμου που του επιτρέπουν να μάθει  τις βασικές δεξιότητες ζωής που χρειάζεται  για τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η Φινλανδία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Λασίθι: Με την απειλή μαχαιριού λήστεψε δύο ανήλικα παιδιά – Τους πήρε κινητά τηλέφωνα και χρήματα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ