Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η περίπτωση του να μην κάνεις τίποτα

Σταμάτα να είσαι τόσο απασχολημένος και απλώς μην κάνεις κάτι. Εμπιστεύσου μας.

Συνέχεια απασχολημένος;

Το να τρέχει κανείς από μέρος σε μέρος και εργαζόμενος σκληρά (με πολλές λίστες υποχρεώσεων), γίνεται όλο και συχνότερα ο κλασικός τρόπος επικοινωνίας: Είμαι τόσο απασχολημένος επειδή είμαι τόσο σημαντικός. Αυτό προσδίδει αυτός ο τρόπος σκέψης.

Ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε όλη αυτή τη συνεχή απασχολησιμότητα. Όντας απασχολημένοι – αν είμαστε όντως κιόλας απασχολημένοι – είναι σπάνια η πραγματική κατάσταση, που έχουμε τελικά καταλήξει να πιστεύουμε ότι είναι. Παρ’όλα αυτά, ο αντίκτυπος είναι πραγματικός, και εμφανίζονται περιπτώσεις του λεγόμενου burnout (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης), διαταραχών άγχους και ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, για να μην αναφέρουμε το φαινόμενο των millennials να έχει ανακηρυχθεί ως η γενιά του burnout.

Υπάρχει μια διέξοδος από αυτή την τρέλα, και δεν είναι η περισσότερη ενσυνειδητότητα, άσκηση ή υγιεινή διατροφή (αν και όλα αυτά εξακολουθούν να έιναι σημαντικά). Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι … να μην κάνουμε τίποτα. Ή, όπως ονομάζουν οι Ολλανδοί, niksen.

Τι είναι το niksen;

Είναι δύσκολο να καθορίσουμε τι τι σημαίνει να μην κάνουμε τίποτα, αφού πάντα κάνουμε κάτι, ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

Ο Doreen Dodgen-Magee, ένας ψυχολόγος που μελετά την πλήξη και έγραψε το βιβλίο “Εύρηκα! Εξισορρόπηση της Ζωής και της Τεχνολογίας σε έναν Ψηφιακό Κόσμο “, συνδέει το φαινόμενο niksen  με ένα αυτοκίνητο του οποίου ο κινητήρας λειτουργεί, αλλά δεν πηγαίνει κάπου.

“Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την ανία είναι το να καταφέρω να βρίσκομαι σε μία κατάσταση χωρίς κανένα άλλο  σχέδιο εκτός από το να… βρίσκομαι απλά”, είπε.

Η Sandi Mann, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στη Βρετανία, πρόσθεσε ότι το φαινόμενο niksen μπορεί να αναφέρεται στο “όταν δεν κάνουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Επειδή ίσως δεν θέλουμε, δεν είμαστε παρακινημένοι. Αντίθετα, δεν κάνουμε πολλά.”

Πρακτικά, η ιδέα του niksen είναι να πάρει κανείς συνειδητά χρόνο και ενέργεια για να κάνει δραστηριότητες όπως το να ατενίζει έξω από ένα παράθυρο ή να καθίσει ακίνητος. Οι λιγότερο ευφάνταστοι στον τρόπο σκέψης μπορεί να αποκαλούν τέτοιες δραστηριότητες ως «τεμπελιά» ή «χάσιμο χρόνου». Και πάλι: ανοησίες.

Εμείς στο Smarter Living είμαστε από καιρό φίλαθλοι του να κάνουμε τακτικά διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η μελέτη μετά από μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα υπνηλίας, εξάντλησης ή άλλης διανοητικής εξάντλησης κατά τη διάρκεια της εργασίας μειώνει δραστικά τις επιδόσεις και την παραγωγικότητα.

Με άλλα λόγια: Είτε στο σπίτι είτε στην εργασία, επιτρέπεται να περάσετε απλώς λίγο χρόνο.

Γιατί χρειαζόμαστε (λίγο) niksen στη ζωή μας

Σε γενικές γραμμές, ο πολιτισμός μας δεν προάγει την καθυστέρηση και αυτό μπορεί να έχει ευρείες συνέπειες για την ψυχική υγεία, την ευημερία, την παραγωγικότητα και άλλους τομείς της ζωής μας. Η τεχνολογία δεν το κάνει πιο εύκολο: Το smartphone που μεταφέρετε μαζί σας όλες τις ώρες καθιστά σχεδόν αδύνατο να αποσυνδεθείτε πραγματικά και να ‘αγκαλιάσετε’ την αδράνεια. Και διατηρώντας τον εαυτό μας απασχολημένους ανά πάσα στιγμή, ίσως χάνουμε την ικανότητά μας ακόμα και να καθόμαστε επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι πραγματικά αλλιώς προσαρμοσμένοι.

Πράγματι, τα οφέλη της αδράνειας μπορεί να είναι ευρείας κλίμακας.

Η έρευνα της κυρίας Mann διαπίστωσε ότι η ονειροπόληση – μια αναπόφευκτη επίδραση της αδράνειας – «μας κάνει κυριολεκτικά πιο δημιουργικούς, καλύτερους στην επίλυση προβλημάτων, καλύτεροι στην παραγωγή δημιουργικών ιδεών». Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται συνολική αδράνεια.

«Αφήστε το μυαλό να ψάξει για τη δική του διέγερση», είπε η κυρία Mann. “Αυτή είναι η στιγμή που ονειροπολείτε και το μυαλό περιπλανάται και αυτό είναι πιο πιθανό να προάγει τη δημιουργικότητα.”

Αντίθετα λοιπόν με ότι πιστεύεται, η αδράνεια μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο παραγωγικότητας γιατί “αν η ενέργειά μας είναι ολοκληρωτικά πεσμένη, η παραγωγικότητά μας δεν πρόκειται να είναι καλή επειδή δεν πρόκειται να έχουμε υπολοιπόμενη ενέργεια για να είμαστε παραγωγικοί”, δήλωσε ο Chris Bailey, ειδικός και συγγραφέας του blog “Μια ζωή της παραγωγικότητας”.

Το φαινόμενο Niksen μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα.

“Σας παίρνει “έξω” από το μυαλό σας και τότε βλέπετε τα πράγματα καθαρά μετά από λίγο”, δήλωσε ο Manfred Kets de Vries, καθηγητής ανάπτυξης ηγεσίας και οργανωτικής αλλαγής στο Insead στο Παρίσι.

Αλλά η παύση του κύκλου των δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη σε μια κουλτούρα που κερδίζουν οι διακρίσεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να σταματήσετε και (απλά) να είστε:

Βρείτε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα και να το κάνετε σκόπιμα.

Καταλάβετε πότε είστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, τότε παρατηρήστε πότε το μυαλό σας αρχίζει να σβήνει ή ξεκινάτε να εκτελείτε εργασίες μόνο για να τις κάνετε, ο κ. Bailey προτείνει. Τότε πρέπει να πάτε για μια βόλτα ή να κάνετε ένα διάλειμμα. Η πρόθεση πίσω από την απόφαση είναι αυτό που μετράει. «Βρίσκομαι σε διαδικασία μή παραγωγικότητας έχοντας ένα σκοπό», είπε ο κ. Kets de Vries. “Ξέρω ότι χωρίς διαλείμματα δεν μπορώ να είμαι αποτελεσματικός.”

Βάλτε σε προτεραιότητα τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και τα πράγματα που σας φέρνουν ευχαρίστηση και αφηστε εκτός όλα τα υπόλοιπα όταν είναι δυνατόν. Η εστίαση στα πραγματικά ουσιαστικά μέρη της ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας. Και να επωφεληθείτε από τις βολικές ευκαιρίες να εξασκηθείτε στην “αδράνεια”, όπως όταν στέκεστε στη γραμμή ή περιμένετε τα παιδιά να επιστρέψουν από το σχολείο.

Αντισταθείτε στην κουλτούρα της απασχολησιμότητας.

Εάν δεν κάνετε τίποτα, κάντε το δικό σας. Όταν κάποιος σας ρωτά τι κάνετε κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος που δεν κάνετε κάτι, απλά απαντήστε, “Τίποτα”. Να μην απολογείστε για την επιθυμία διάλειμμάτων ή διακοπών και αν αρχίσετε να αισθάνεστε ένοχοι πως δίνετε την εντύπωση πως είστε τεμπέληδες, σκεφτείτε το niksen όχι ως μία ένδειξη τεμπελιάς αλλά ως μία σημαντική ικανότητα ζωής. Επιλέξτε την αρχική δυσφορία του niksen από την εξοικείωση με την απασχολησιμότητα.

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας.

Η μάθηση απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δεν νιώσετε αμέσως τα οφέλη της αδράνειας. Να γνωρίζετε ότι το να κάθεσαι μπορεί να είναι πραγματικά άβολο στην αρχή και να χρειάζεται πρακτική – ακριβώς όπως και η άσκηση.

Η κ. Dodgen-Magee το συσχετίζει με την έναρξη μιας νέας ρουτίνας προπόνησης: Αρχικά, μπορεί να νιώσετε περίεργα, αλλά “μετά από λίγο, θα βρεθείτε σε αυτή τη στιγμή όπου θα πείτε, “Ω, αυτό αισθάνεται φανταστικό “. ”

Αναδιοργανώστε το περιβάλλον σας.

Το περιβάλλον σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πόση “αδράνεια” μπορείτε να αντέξετε, οπότε εξετάστε το φυσικό χώρο στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας. Κρατήστε τις συσκευές σας μακριά, ώστε να είναι πιο δύσκολη η προσβασιμότητα σε αυτές και μετατρέψτε το σπίτι σας σε μια περιοχή φιλική προς το niksen. Προσθέστε έναν μαλακό καναπέ, μια άνετη πολυθρόνα, μερικά μαξιλάρια ή απλά μια κουβέρτα. Προσανατολίστε τα έπιπλά σας γύρω από ένα παράθυρο ή τζάκι και όχι μια τηλεόραση.

“Εάν οι χώροι αυτοί υπάρχουν, οι άνθρωποι θα τους χρησιμοποιήσουν”, δήλωσε η κα Dodgen-Magee.

Σκεφτείτε “έξω από το κουτί”.

Αν δεν μπορείτε να καθίσετε ήρεμα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας, μεταβείτε στο πάρκο ή περάστε μια χαλαρωτική μέρα στο σπα. Η κ. Dodgen-Magee ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κανονίζουν πάρτυ για χαλάρωση, κατά τη διάρκεια των οποίων ο οικοδεσπότης καλεί μερικούς φίλους να …βαρεθούν μαζί.

Ο κ. Bailey προτείνει να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους ζωής για να βρείτε τον σωστό για εσάς. Για παράδειγμα, “έζησε για μια εβδομάδα σαν τεμπέλης” και έμαθε ότι είναι σημαντικό να “χαλαρώνεις λίγο στην καθημερινότητα και να μην τα έχεις όλα στην εντέλεια”.

Εάν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε άνετα με την ιδέα του να μην κάνετε τίποτα, προσπαθήστε να ξεγελάσετε το μυαλό σας με το να σκεφτείτε ότι είστε παραγωγικοί. Η κα Dodgen-Magee προτείνει τη χρήση παιχνιδιών ανοιχτού τύπου, όπως η κινητική άμμος (εύπλαστη ύλη που τη δημιουργούμε όπως θέλουμε εμείς), οι μπάλες Baoding (μεταλλικές μικρές μπάλες που χωρούν στο ένα μας χέρι) ή τα παιχνίδια τέχνης που περιλαμβάνουν κίνηση.

Πηγή: newyorktimes.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ