Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η ΠΓΔΜ ζητεί άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επιδεικνύοντας αδιαφορία για τη θέση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία προέχει η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και στη συνέχεια θα καταστεί εφικτή η ένταξη της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ επικέντρωσε και πάλι την κριτική του στην Ελλάδα, ζητώντας την άμεση ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μιλώντας χθες στα Σκόπια σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε από «τους εταίρους μας να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο αλλά, ταυτόχρονα, και να υπερασπιστούν το συλλογικό συμφέρον της Συμμαχίας και το συμφέρον της περιοχής μας για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, «η Μακεδονία πρέπει το συντομότερο δυνατόν να λάβει αυτό που της αξίζει: Ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που αναμένεται να γίνει στις αρχές του επομένου έτους στη Βαρσοβία. Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2008, στο Βουκουρέστι, όταν η χώρα του δεν πήρε πρόσκληση για ένταξη, ισχυριζόμενος ότι «υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δίκαιου σε Σύνοδο της Συμμαχίας», και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το λάθος αυτό θα διορθωθεί». Τις απόψεις του κ. Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, που είναι πανομοιότυπες, τις έχει απορρίψει το ΝΑΤΟ, το οποίο με σειρά τοποθετήσεων, επίσημων, όσο και ανεπίσημων στο διπλωματικό παρασκήνιο, έχει καταστήσει σαφές στα Σκόπια ότι πρώτα θα επιλυθεί η διένεξη για την ονομασία και στη συνέχεια η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Πανομοιότυπη είναι και η θέση της Ε.Ε.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, τα Σκόπια ζήτησαν πολλές φορές παρασκηνιακά από τις ΗΠΑ στήριξη για να αποσυρθεί ο όρος της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας ή να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές. Αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν οι πιέσεις και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας. Όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά σε έναν οδικό χάρτη για την ΠΓΔΜ, που προβλέπει την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας, μεταρρυθμίσεις, επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και, τέλος, ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ