Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Η (πιο) μεγάλη μάχη του Βασίλη Λεβέντη είναι τώρα!

Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ 

Ο Βασίλης Λεβέντης είναι γεννημένος μαχητής, όμως αυτή η μάχη που δίνει, με αντίπαλο την COVID-19, είναι η πιο σκληρή. Τη μία ημέρα διασωληνωμένος, την άλλη μέρα αποσωληνωμένος. Οι επόμενες ώρες, από τότε που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι κρίσιμες. Η επιστήμη κάνει ό,τι μπορεί και όλοι οι άλλοι προσεύχονται. 

Ο Βασίλης Λεβέντης, όπως αρμόζει σε κάθε αρχηγό κόμματος, είτε είναι στη Βουλή είτε όχι, ανέβηκε στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί κόλλησε. Το πώς είναι άγνωστο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν είχε εμβολιαστεί. Η σύζυγός του Αναστασία Μεντεσίδου εξήγησε το γιατί: «Το καθυστερούσε το εμβόλιο γιατί είχε ανεβασμένη κρεατινίνη, ανεπάρκεια νεφρών, που έλεγαν οι νεφρολόγοι ότι πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση, έσπαγαν αγγειάκια στα χέρια του και φοβόταν τις θρομβώσεις. Και ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί να κάνει το εμβόλιο. Για θέματα υγείας. Εμείς στην οικογένεια είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Και η εγγονή μου που είναι 13 ετών».

Μετά την επιστροφή του από τη συμπρωτεύουσα εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα, που ήταν σχετικά ήπια μέχρι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. «Εκείνο το Σάββατο το πρωί έκανε 39 πυρετό», περιγράφει η κυρία Μεντεσίδου. « Όταν εγώ είδα το 39, είπα: Βασίλη, φεύγεις για το νοσοκομείο! Και έτσι πήγε το Σάββατο στο νοσοκομείο. Ήταν η ένατη ημέρα». Από τότε ξεκίνησε η μεγάλη μάχη. Μέρα την ημέρα, ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό, δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο. 

∆ίπλα στον Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται όλη η οικογένειά του. Κανείς δεν μιλά, πλην της Αναστασίας, ούτε ο γιος του, Μάριος Γεωργιάδης, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. «Πρώτα θα εξέλθει όρθιος ο πρόεδρος από τον Ευαγγελισμό και μετά θα μιλήσω», λέει στους φίλους του. Το κινητό του δεν έχει σταματήσει να χτυπά. Φίλοι, συγγενείς, ψηφοφόροι, πολιτικοί αντίπαλοι. Από όλο το πολιτικό φάσμα έχει δεχτεί ευχές για τον πατέρα του ο Μάριος Γεωργιάδης. Γιατί ο Βασίλης Λεβέντης είναι αγαπητός και γι’ αυτό ο κόσμος τον τίμησε με την ψήφο του και τον έστειλε στη Βουλή. 

Αγωνιστής

Ο Βασίλης Λεβέντης δεν τα βρήκε έτοιμα. Είναι μια ζωή αγωνιστής. Γεννήθηκε το 1951 στη Μεσσήνη. Είναι το τέταρτο παιδί του Αποστόλου και της Γρηγορίας Λεβέντη, οι οποίοι κατάγονταν από το Κορακοβούνι Αρκαδίας, ενώ οι γονείς τους κατάγονταν από τον ∆ρυμώνα Κυθήρων. Η οικογένεια Λεβέντη, μετά από καταστροφή της περιουσίας της από τους Γερμανούς κατακτητές, μετακόμισε στον Πειραιά όπου ο Βασίλης Λεβέντης τελείωσε το γυμνάσιο.

Το 1969 εισήλθε ένατος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα. Έπειτα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο, κατείχε πολύγραφο και με ομάδα συμφοιτητών του διένειμε προκηρύξεις, καλώντας τους Αθηναίους σε εξέγερση ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Το 1975 ως συνεργάτης του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κυπριανού Μπίρη, συνέβαλε στη σύνταξη των Άρθρων 21 και 24 του Συντάγματος και στη δημιουργία του προγράμματος ∆ΕΠΟΣ.

Το 1974 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποχώρησε και το 1982 έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Πειραιά.

Το 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 μετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας και με 5.212 σταυρούς προτίμησης κατατάχθηκε μόλις 29ος ανάμεσα σε 31 υποψήφιους και δεν εκλέχτηκε.

Στις αρχές του 1990 ίδρυσε το κόμμα Οικολόγοι Ειρηνιστές Πράσινοι και το 1992 συνεργάστηκε με το κόμμα Κέντρο του Γιώργου Γ. Παπανδρέου για τη δημιουργία του κόμματος Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων και μετέπειτα γνωστού ως Ένωση Κεντρώων. Το όνομα του κόμματος επελέγη για να θυμίζει την Ένωση Κέντρου, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

∆ικαίωση 

Ο Λεβέντης έγινε ευρύτερα γνωστός όταν συμμετείχε στις αναπληρωματικές εκλογές στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθήνας. Παρότι δεν εκλέχθηκε βουλευτής, απέσπασε περισσότερες από 114.942 ψήφους, νούμερο πολύ μεγαλύτερο από την πανελλήνια δύναμη της Ένωσης Κεντρώων. 

Η πολιτική δικαίωση ήρθε στις εκλογές του 2015, όταν με ποσοστό 3,43% κατάφερε να μπει στη Βουλή με εννέα βουλευτές. Στις εκλογές του 2019 η Ένωση Κεντρώων έλαβε ποσοστό 1,24% και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Ο ίδιος θεωρεί ως μία από τις μεγαλύτερες προβλέψεις που έκανε ποτέ και επαληθεύτηκαν αυτό που είχε πει σε εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου το 1994 στον ΑΝΤ1, πως με την πολιτική που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα ∆ημοκρατία η Ελλάδα θα πτωχεύσει. 

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ