Εταιρείες-«φαντάσματα», χωρίς προσωπικό, με πλασματική διεύθυνση, με διαχειριστές αχυρανθρώπους και πραγματικό ιδιοκτήτη έναν πολιτικό μηχανικό εμπλεκόμενο σε δυσώδεις υποθέσεις και κυρίως στο αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2», ήταν οι αποστολείς των εικονικών τιμολογίων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και σε άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους.
Σε ποινικό επίπεδο η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές Αρχές. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και κυρίως ο φερόμενος ως αρχηγός του «παραδικαστικού» ελέγχονται για αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σε αστικό επίπεδο η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε, μετά τη βεβαίωση των προστίμων από τις φορολογικές Αρχές, με την κατάθεση αγωγής η οποία στρέφεται και κατά των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της.
Το σύνολο του υλικού που βρίσκεται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προκαλεί σοκ και πολλά ερωτήματα: Τι δουλειά έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, όπως ακόμη και η νέα διοίκηση της Πειραιώς συνομολογεί, να συναναστρέφονται, να συνάπτουν συμβάσεις, να δέχονται τιμολόγια και εν τέλει να εκταμιεύουν εκατομμύρια σε ανύπαρκτες εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκεται ένας ποινικός; Πού κατέληγαν τα χρήματα, τα οποία όπως προκύπτει από τα επίσημα δικαστικά πορίσματα σήκωναν από τα ΑΤΜ τα μέλη της σπείρας;
Δικαστικές πηγές επεσήμαναν με επικοινωνία τους στη «Μ» ότι θεωρείται αδύνατο οι εμπλεκόμενοι να αγνοούσαν ότι την περίοδο 2013-2016 ο πραγματικός –κατά τις Αρχές- ιδιοκτήτης των εταιρειών με τις οποίες συναλλάσσονταν ήταν ο Νο 1 στόχος αστυνομίας και Δικαιοσύνης σχετικά με την εμπλοκή του σε απάτες και κυρίως στο «παραδικαστικό».
Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας οι εταιρείες- «φαντάσματα» του πολιτικού μηχανικού εξέδιδαν τιμολόγια και με άλλες εταιρείες κολοσσούς. Μια εξ’ αυτών ανήκει σε πασίγνωστο και πανίσχυρο επιχειρηματία. Η δημοσιογραφική έρευνα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Η έφοδος στο άντρο της οδού Τήνου
Το μεσημέρι της 2ης Ιουνίου 2014 οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του Παραδικαστικού στο «άντρο» του στην οδό Τήνου, στον Χολαργό. Σε βάρος του πολιτικού μηχανικού εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις. Λίγο προτού συλληφθεί ο πολιτικός μηχανικός πετάει από το παράθυρο του 4ου ορόφου μια νάιλον σακούλα η οποία περιέχει 32 token της Eθνικής Τράπεζας και ένα usb stick. Στο διαμέρισμα εισαγγελέας και αστυνομικοί βρίσκουν πλήθος εγγράφων και σφραγίδων για διάφορες εταιρείες, 33 κινητά τηλέφωνα! Ενα χρόνο αργότερα, στις 26 Μαϊου 2015, αστυνομικοί εισβάλλουν σε άλλη «γιάφκα» της οργάνωσης στην οδό Μιχαλακοπούλου 35. Συλλαμβάνουν τον γνωστό τηλεδικηγόρο, Πέτρο Λεωτσάκο, μια πρώην εισαγγελέα και έναν ακόμη δικηγόρο, τον Γιώργο Ασλάνη. Κατάσχουν πέντε token, ενώ σε άλλο όροφο του ίδιου οικήματος κατάσχουν 125 σφραγίδες διάφορων εταιρειών.
Από την έρευνα που ακολουθεί αλλά και από τις απαντήσεις της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι τα 52 token που κατασχέθηκαν αντιστοιχούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς 38 νομικών προσώπων (εταιρειών) και 14 φυσικών προσώπων.
Στο πόρισμά τους οι αστυνομικοί περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας η εγκληματική οργάνωση ίδρυσε αφανείς εταιρείες ή κατέστη νόμιμος εκπρόσωπος διαφόρων εταιρειών που ήταν αδρανείς. Στη συνέχεια άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς για τις εταιρείες- «φαντάσματα», τις οποίες διαχειρίζονταν μόνο διαδικτυακά διακινώντας τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία εισέπρατταν μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων!
Οι εταιρείες- «φαντάσµατα»
Οπως προκύπτει από το πολυσέλιδο πόρισμα του ΚΕΜΕΕΠ που εκδόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019 και βρίσκεται στη διάθεση της «Μ» η Τράπεζα Πειραιώς την περίοδο 2013-2016 έλαβε εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ από διάφορες εταιρείες-«φαντάσματα» πίσω από τις οποίες βρισκόταν ο «εγκέφαλος του παραδικαστικού». Οι εταιρείες φέρονταν φαινομενικά ότι παρείχαν στην Τράπεζα υπηρεσίες τεχνολογικού –κυρίως- χαρακτήρα αλλά στην ουσία δεν έκαναν τίποτα, καθώς δεν είχαν καν γραφεία ή υπαλλήλους.
Η πρώτη εταιρεία είναι η UNIPLAN AE η οποία –όπως αποδείχτηκε από τη χρήση του 2013- εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 3.465.525 ευρώ. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο «προμηθευτής» της Πειραιώς δεν είχε προσωπικό (!), δεν είχε έδρα (!), δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις, καθώς και ότι ο Σ.Σ. που εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπός της δεν διέμενε στη διεύθυνση κατοικίας του! Η έρευνα κατέδειξε ότι στην ουσία αποτελούσε «αχυράνθρωπο» του «εγκεφάλου» του παραδικαστικού.
Το πόρισμα της φορολογικής Αρχής, καταλήγει, ότι «τα εικονικά φορολογικά στοιχεία τα οποία έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς από την UNIPLAN AE αποτέλεσαν το μέσο προκειμένου μέσω των πληρωμών τους να καταλήξουν τα αντίστοιχα κεφάλαια στο δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών που διαχειριζόταν ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Είναι ενδεικτικό ότι στις 13 Νοεμβρίου 2012 η Πειραιώς πλήρωσε παραστατικό ύψους 252.150 ευρώ το οποίο εκταμιεύθηκε από το τραπεζικό σύστημα μέσω διαδοχικών αναλήψεων από ΑΤΜ τρεις ημέρες αργότερα! Το ίδιο συνέβη και με ένα έμβασμα ύψους 332.100 ευρώ της Πειραιώς στην ίδια εταιρεία στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Την ίδια κιόλας ημέρα, όπως προκύπτει, από σχεδιάγραμμα που βρίσκεται στη διάθεση της «Μ», τα χρήματα κατέληξαν σε δεκάδες άλλες εταιρείες που συνδέονταν με τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Η δεύτερη εταιρεία ονομάζεται «ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία εξέδωσε (για τη χρήση) του 2013 τιμολόγια ύψους 2.125.932 ευρώ προς την Πειραιώς για υπηρεσίες –που υποτίθεται- ότι της παρείχε. Συνολικά η εταιρεία-φάντασμα εξέδωσε 82 τιμολόγια συνολικής αξίας 5.308.350 ευρώ. Από την έρευνα εισαγγελέων και φορολογικών Αρχών προέκυψε ότι η «προμηθεύτρια» της Τράπεζας Πειραιώς δεν είχε απογραφεί στο μητρώο εργοδοτών ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ και δεν απασχολούσε προσωπικό! «Πραγματοποιήθηκε εξακρίβωση από αστυνομικό της υπηρεσίας μας στην διεύθυνση της έδρας και διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν υφίσταται», αναφέρει το δικαστικό έγγραφο. Επιπλέον, η ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις την περίοδο 2012-15, ενώ η φερόμενη ως νόμιμη εκπρόσωπος Σ.Χ. δεν διέμενε στη διεύθυνση κατοικίας της και φέρεται ως μέλος της ομάδας με αρχηγό τον πολιτικό μηχανικό! Στα αξιοσημείωτα του… καλού προμηθευτή της Τράπεζας Πειραιώς είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν συναλλασσόμενοι οι οποίοι δήλωσαν τη ΔΡΑΣΗ ΕΠΕ ως πελάτη τους, ενώ η έρευνα απέδειξε ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ Τράπεζας και Δράσης ήταν προσχηματικά προκειμένου να διακινηθούν χρήματα τα οποία κατέληξαν στον εγκέφαλο του κυκλώματος.
Την τρίτη εταιρεία με την ονομασία CEDI ή ΤΕΚ ΑΕ φέρεται να εκπροσωπεί ο Π.Κ., ο οποίος ήταν βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία εξέδωσε (το 2013) εννιά τιμολόγια συνολικού ύψους 1.850.043 ευρώ για δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την Πειραιώς, το 2014 τιμολόγια αξίας 3.390.987 ευρώ και το 2015 τιμολόγια 2.001.825 ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα η εταιρεία- «φάντασμα» τέθηκε σε εκκαθάριση. Ως εκκαθαριστής εμφανίστηκε ένα άλλο μέλος της οργάνωσης. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας καταλήγει ότι μέσω της CEDI AE απεστάλησαν 15.544.211 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εγκεφάλου της οργάνωσης ενώ ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκαν «οι πληρωμές των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις ανύπαρκτες και αφανείς εταιρείες».
Μια ακόμη εταιρεία, τέταρτη κατά σειρά, είναι η INFOPROJECT ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, η οποία αποτέλεσε μια ακόμη προμηθεύτρια της Πειραιώς. Το 2013 εξέδωσε τιμολόγια συνολικής αξίας 645.750 ευρώ, το 2014 644.520 ευρώ και το 2015 τιμολόγια αξίας 324.720 ευρώ. Ως εκπρόσωποι και αυτής της εταιρείας εμφανίζονται οι Π.Κ. και Ε.Α., οι οποίοι φέρονται ως αχυράνθρωποι του εγκεφάλου της σπείρας, ενώ η εταιρεία φέρεται να απέστειλε 6.640.940 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πολιτικού μηχανικού.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία προμηθεύτρια εταιρεία της Πειραιώς ονομάζεται «ΤEC EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΕ». Tην περίοδο 2013-‘15 εξέδωσε τιμολόγια «για συμβουλευτικές υπηρεσίες συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς ».
Οταν οι Αρχές κάλεσαν την Τράπεζα να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία, τις συμβάσεις και τα παραστατικά «δεν προσκόμισε στοιχεία που να πιστοποιούν το παραδοτέο του εκάστοτε έργου». Οταν κλιμάκιο των εισαγγελικών και φορολογικών Αρχών επισκέφτηκαν την υποτιθέμενη ως έδρα της εταιρείας στη Λεωφόρο Μεσογείων 400 διαπίστωσαν «ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υφίσταται επιχείρηση με τα συγκεκριμένα στοιχεία». Εν τέλει, όπως περιγράφεται στο πόρισμα, οι Αρχές κατόρθωσαν να επικοινωνήσουμε με τη φερόμενη ως εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία όμως δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως πραγματοποίησε το έργο που υποτίθεται είχε αναλάβει προς την Τράπεζα.
Η έρευνα
Πηγές από ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας είναι θέμα χρόνου. Ηδη, σημειώνουν, έχει παρατηρηθεί κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την περαίωση της δικογραφίας αν αναλογιστούμε ότι το διαβιβαστικό της αστυνομίας προς την εισαγγελία απεστάλη στις 24 Μαϊου 2016. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως μείζονος σημασίας καθώς κοινοί ποινικοί εμφανίζονται να συναλλάσσονται με επιχειρηματικούς ομίλους και πιστωτικά Ιδρύματα όπως η Πειραιώς για την αποστολή εικονικών τιμολογίων. Τα χρήματα τα οποία έχουν διακινηθεί από τις 52 εταιρείες του δικτύου του πολιτικού μηχανικού είναι πολλά. Και όπως λένε οι Αμερικανοί, οι απαντήσεις μπορούν να δ οθούν αν ακολουθηθεί η ροή των εμβασμάτων.
Δείτε τα έγγραφα:
*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”