Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Η πολιτική αστάθεια επανέρχεται στη Γαλλία καθώς η γαλλική κυβέρνηση πλησιάζει στην κατάρρευση

Εκτός απροόπτου, η Γαλλία θα μείνει ξανά χωρίς κυβέρνηση την Τετάρτη.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μακρόν μετά τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, αντιμετωπίζει πρόταση δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό – μια ψήφο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει.

Όπως είπε ο αριστερός βουλευτής Alexis Corbière στην Εθνοσυνέλευση σήμερα το απόγευμα: «Αυτό είναι για τον Barnier. Έχει φύγει από εδώ.”

Η αριθμητική είναι ανελέητη για τον πρώην διαπραγματευτή για το Brexit, ο οποίος τώρα πρόκειται να τερματίσει την καριέρα του ως ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στην Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Από την αρχή ηγείται μιας  μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας η ίδια η επιβίωση εξαρτιόταν από τις διαθέσεις των εχθρών της.

Στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρνιέ μπορούσε να βασιστεί στη δική του συντηρητική ομάδα και στους βουλευτές του Μακρόν. Αλλά αυτό το κεντρώο μπλοκ ξεπεράστηκε εύκολα από έναν αριστερό συνασπισμό από τη μια πλευρά και από την άλλη τη λαϊκιστική δεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Και όταν αυτές οι δύο δυνάμεις συνδυαστούν – όπως θα γίνει στην πρόταση μομφής της Τετάρτης – τότε οι αριθμοί είναι πάρα πολλοί και ο Μπαρνιέ πρέπει να πέσει.

Είναι μια κρίση που θα έπρεπε να είχε ήδη  συμβεί, αλλά αναβλήθηκε μέχρι τώρα από μακρά διαδικαστικά παζάρια για τον προϋπολογισμό του 2025.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο, πρότεινε έναν προϋπολογισμό που υποσχόταν 60 δισ. ευρώ  για τη μείωση του ελλείμματος – απαραίτητο, είπε, για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και να επανέλθουν τα οικονομικά της χώρας σε φόρμα.

Επειδή όμως δεν είχε πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του παραμορφώθηκε στη συνέχεια από τροπολογίες της αντιπολίτευσης – τόσο από την αριστερή όσο και από τη λαϊκιστική δεξιά – οι οποίες αφαίρεσαν τους φόρους και εισήγαγαν περισσότερες δαπάνες, αλλάζοντας έτσι την ουσιαστική του φύση.

Μετά από πολλές κοινοβουλευτικές συζητήσεις με τη Γερουσία που κυριαρχείται από συντηρητικούς, ο Μπαρνιέ επέστρεψε με ένα νέο κείμενο στο οποίο υπάρχει προϋπολογισμός κοινωνικής ασφάλισης καθώς και ο συνολικός προϋπολογισμός.

Αλλά αυτή η νέα εκδοχή παραμένει απαράδεκτη για την αντιπολίτευση.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα μπορούσε να σώσει τον Μπαρνιέ, αν το επέλεγε, υπέβαλε μια σειρά από νέα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ενός νέου φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και της αποκατάστασης των πλήρως αναπροσαρμοσμένων συντάξεων.

Ο Μπαρνιέ υποχώρησε  αρκετά αλλά  και αυτό δεν ήταν αρκετό. Και τώρα η Λεπέν σχεδιάζει να τραβήξει την πρίζα.

Ο Μπαρνιέ και οι υποστηρικτές του έχουν αντιτείνουν σε αυτό  ένα καλό επιχείρημα – το σενάριο του χάους. Ποιος υπεύθυνος αρχηγός κόμματος, είπαν, θα μπορούσε να θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία στην αβεβαιότητα και την αστάθεια μιας ακόμη κυβερνητικής κρίσης;

Θα ήθελε πραγματικά η Μαρίν Λεπέν να αναλάβει την ευθύνη για την αναπόφευκτη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την αύξηση του κόστους δανεισμού, τις περικοπές δαπανών που θα ακολουθήσουν;

Η απάντησή της ήταν ότι οι προειδοποιήσεις για καταστροφή είναι υπερβολικές: δεν θα υπάρξει καταστροφή. Τεχνικά, η Γαλλία μπορεί να μην έχει προϋπολογισμό (κάτι που δεν θα έχει αν ο Μπαρνιέ εκδιωχθεί την Τετάρτη), αλλά τα συστήματα θα λειτουργήσουν. Το Σύνταγμα επιτρέπει τη διαχείριση των θεμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα με διατάγματα. Και μέχρι ένα σημείο έχει δίκιο.

Εάν πέσει ο Μπαρνιέ, πιθανότατα θα παραμείνει στην εξουσία με υπηρεσιακή ιδιότητα, ενώ ο Μακρόν (ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα) αναζητά αντικαταστάτη.

Αυτό θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, όπως έγινε το καλοκαίρι, αφού ο Μακρόν έχασε τις καταστροφικά κακοδιαχειριζόμενες πρόωρες εκλογές του και ο Γκάμπριελ Ατάλ παρέμεινε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να ψηφιστεί ένας ειδικός νόμος που θα μεταφέρει τον προϋπολογισμό του 2024 στο 2025, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται και τα νοσοκομεία να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς θέρμανσης. Μια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση θα εγκρίνει στη συνέχεια έναν αναδρομικό «διορθωτικό» προϋπολογισμό για να τακτοποιήσει τα βιβλία. Αλλά η ευρύτερη εικόνα είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η αρχική πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον Μακρόν τον Ιούνιο έχει αποκαλυφθεί ως καταστροφική. Δεν υπάρχει «διόρθωση» με έναν διαπραγματευτή «οικοδόμησης συναίνεσης» στο καλούπι Barnier.

Ο Μπαρνιέ ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει ο πρόεδρος. Και αν ο Μπαρνιέ έχει αποτύχει, δείχνει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δυσεπίλυτη.

Τώρα δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέχρι τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει καμία σταθερή κυβέρνηση και κάποιοι λένε ότι η μόνη απάντηση είναι να φύγει ο ίδιος ο Μακρόν, κάτι που μέχρι  τώρα  θεωρούνταν πολιτική φαντασίωση.

Αλλά πόσα περισσότερα από αυτά είναι έτοιμη να πράξει η Γαλλία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Γαλλία: Καταρρέει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ – Κατατέθηκαν οι προτάσεις μομφής, την Τετάρτη η ψηφοφορία

Γαλλία: Αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής της Αριστεράς ο Μπαρνιέ — Στήριξη από Δεξιά και Ακροδεξιά

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ