Δουλεύετε νιώθοντας σε απόσταση αναπνοής το αφεντικό σας, έστω κι αν είστε παραφορτωμένοι με ένα σωρό υποχρεώσεις.
Η σχέση σας με τους συναδέλφους δεν είναι και η καλύτερη, ενώ δεν είστε και ευχαριστημένοι με αυτό που κάνετε. Έπειτα από μια κουραστική ημέρα, ίσως, όταν φθάσετε στο σπίτι να συνεχίσετε να απαντάτε στα mail που αφορούν τη δουλειά σας…
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται γνωστά, τότε προσοχή, επειδή όλο αυτό το σκηνικό ευνοεί την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Το στρες, μα πάνω από όλα η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων στον χώρο εργασίας, είναι παράγοντες το ίδιο επικίνδυνοι για την πρόκληση διαβήτη, όσο είναι η παχυσαρκία, η υπερένταση, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή. [/quote_text]
Αυτό προκύπτει από μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Occupational Health Psychology (“Υγεία και Ψυχολογία της Απασχόλησης”).
Η έρευνα
Επί τριάμιση χρόνια ομάδα Ισραηλινών γιατρών παρακολούθησε σχεδόν 6.000 εθελοντές που είχαν παρουσιαστεί στα εξωτερικά ιατρεία υγιείς για έναν έλεγχο ρουτίνας.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τους περιγράψουν ποια ήταν η θέση τους στον χώρο εργασίας.
Μετά από 41 μήνες, οι 182 από τους 6.000 είχαν αναπτύξει διαβήτη: Συγκρίνοντας το αποτέλεσμα με όσα είχαν δηλώσει για τις συνθήκες στην εργασία τους, διαπίστωσαν πως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και η χαμηλών προδιαγραφών συνεργασία με τους συναδέλφους αύξησαν το ρίσκο μιας νόσου, ανεξάρτητα από την ηλικία, την προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό και τον δείκτη μάζας σώματος.
Από αυτά τα στοιχεία, οι Ισραηλινοί ερευνητές επεξεργάστηκαν ένα “μοντέλο” για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του εργασιακού περιβάλλοντος στην εκδήλωση μιας ασθένειας: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε όποιον διαβεβαιώνει πως έχει καλές σχέσεις και την υποστήριξη των συναδέλφων του, η πιθανότητα να αναπτύξει διαβήτη μειώνεται στο 22%, ενώ όποιος αντίθετα δεν είναι ικανοποιημένος από το κοινωνικό περιβάλλον στο γραφείο του και αισθάνεται καταπιεσμένος από τον όγκο της δουλειάς, ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται κατά 18%.
Ο χρυσός κανόνας για να παραμείνετε υγιείς;
Πρώτα από όλα, αν μπορείτε μην φέρνετε δουλειά στο σπίτι. Ο πειρασμός να ελέγξετε τα e mail σας το βράδυ μπορεί να είναι ισχυρός, όμως έτσι παρατείνονται οι ώρες εργασίας σε βάρος της υγείας σας. Όταν βγαίνετε από το γραφείο, αποκολληθείτε από το “αγκάθι” με όλες σας τις αισθήσεις.