Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η Πολωνία ζητά βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων της από Γερμανία, Ελλάδα και Φινλανδία

Η Πολωνία ελπίζει να φέρει συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, για να βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων της με τη Λευκορωσία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη (04/07), εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις μεταναστευτικές πιέσεις από τα ανατολικά προς την Ευρώπη.

«Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται για χώρες με μεγάλη εμπειρία στην προστασία των συνόρων. Ειδικότερα, για παράδειγμα, η ελληνική εμπειρία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Σε ηλεκτρονική απάντηση σε ερώτημα του Reuters, η συνοριοφυλακή της Φινλανδίας δήλωσε την Παρασκευή (05/02) ότι η Πολωνία δεν είχε ζητήσει τη βοήθειά της για την περιφρούρηση των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Τα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης καθώς δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση στο Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες που φέρνει από χώρες εκτός Ευρώπης ως «υβριδικό πόλεμο».

Η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Frontex, αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του μπλοκ έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, αν και η διαδρομή παραμένει σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλους τρόπους εισόδου στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι στην Πολωνία και τη Φινλανδία έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν μέσω της Λευκορωσίας ή της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Η Ελλάδα επεκτείνει την περίφραξη των συνόρων της με την Τουρκία, ενώ η Φινλανδία επιδιώκει να κλείσει μια νέα διαδρομή μεταναστών μέσω της Ρωσίας προς την Ευρώπη, αναπτύσσοντας περισσότερες περιπολίες συνοριοφυλάκων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτρονικούς ανιχνευτές και κατασκευάζοντας φράχτες.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις, δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση την Πέμπτη ότι οι μετανάστες που έρχονται από τη Λευκορωσία μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα που έχουν εκπαιδευτεί για να επιτίθενται σε Πολωνούς στρατιώτες.

Η κεντρώα κυβέρνηση της Βαρσοβίας ελπίζει να θέσει το θέμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και η Πολωνία παρουσίασαν ένα κοινό σχέδιο δράσης στο οποίο συμφώνησαν να συζητήσουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας, και τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεταμένο το κλίμα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας λόγω μεταναστευτικής κρίσης

Ρωσία και Λευκορωσία κάνουν ασκήσεις ανάπτυξης πυρηνικών όπλων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ