Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Η προφητεία του Νοστράδαμου για το τέλος του Καρόλου

Ο Michel de Nostredame, ο γνωστός σε όλους μας ως Νοστράδαμος, ήταν ένας Γάλλος φαρμακοποιός και γιατρός, που όμως έμεινε στην Ιστορία κυρίως για τις «μαντικές» του ικανότητες καθώς ήταν λάτρης της αστρολογίας και των προβλέψεων. Ως αποκρυφιστής λοιπόν και μελλοντολόγος την εποχή της Αναγέννησης, έγινε γνωστός για το έργο του «Les Propheties», που δημοσίευσε το 1555.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Τα εφιαλτικά τετράστιχα

Οι προφητείες του Νοστράδαμου, γραμμένες σε μια αινιγματική γλώσσα –μια συλλογή από 942 ποιητικά τετράστιχα, που ασχολούνται με καταστροφές, όπως λοιμοί, σεισμοί, πόλεμοι, πλημμύρες, εχθρικές εισβολές, δολοφονίες, ξηρασίες και μάχες, βασισμένα σε προγνωστικά του Mirabilis Liber (παλαιότερη του Νοστράδαμου, ανώνυμη και πολύ δημοφιλής συλλογή προβλέψεων από χριστιανούς – αγίους που γράφτηκε εν μέρει τον Μεσαίωνα)–, φθάνουν μέχρι τα μεγάλα εμβληματικά γεγονότα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Από τη Γαλλική Επανάσταση και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους γοήτευσαν και προβλημάτισαν τον κόσμο για αιώνες, και μέχρι σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός τον αναφέρουν σαν εκείνον που με ακρίβεια το είχε προβλέψει.
Στις μεγάλες «επιτυχίες» του Νοστράδαμου συγκαταλέγονται η άνοδος στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, η δολοφονία του Κένεντι και τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τώρα έρχεται ακόμη μία να προστεθεί στο… παλμαρέ των επιτυχιών του και αυτή είναι η ασθένεια του βασιλιά Καρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και η διαδοχή του.

Ο Βρετανός ειδικός

Ένας από τους συγγραφείς που έχει αξιολογήσει και εντρυφήσει στο έργο του Νοστράδαμου είναι ο Βρετανός Μάριο Ρίντινγκ (Mario Reading), ο οποίος, πριν αποβιώσει το 2017, είχε γράψει τουλάχιστον οκτώ βιβλία, που σχεδόν όλα καταπιάνονταν με μεταφυσικά θέματα, προφητείες και μεσαιωνικούς μύθους. Κάποιοι από τους τίτλους των βιβλίων μάς αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη θεματολογία του συγγραφέα: «Ο Κώδικας των Μάγια», «Ο Τρίτος Αντίχριστος», «Η Προφητεία των Ναϊτών», «Το Επαγγελματικό Μυστικό». Ο Ρίντινγκ λοιπόν το 2005 έγραψε και το βιβλίο: «Nostradamus: Οι πλήρεις προφητείες για το μέλλον».

«Ο άνδρας που δεν περίμενε ποτέ να γίνει βασιλιάς»

Σε αυτό λοιπόν το βιβλίο του ο Ρίντινγκ (το 2005) αναφέρεται σε μια προφητεία του Νοστράδαμου που περιγράφει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία «θα πεθάνει περίπου το 2022, σε ηλικία περίπου 96 ετών, πέντε χρόνια νεότερη από τη μητέρα της». Συνεχίζοντας ο Ρίντινγκ αναφέρεται στον διάδοχο του θρόνου, νυν βασιλιά Κάρολο, σημειώνοντας πως ο «βασιλιάς των νησιών» (όρος που χρησιμοποιείται σε ένα από τα προφητικά ποιήματα του Νοστράδαμου και σημαίνει ότι στην αρχή της βασιλείας του Καρόλου μεγάλο μέρος της Κοινοπολιτείας θα έχει αποσχιστεί, αφήνοντας το βασίλειο περιορισμένο στις βρετανικές νήσους), διάδοχος της Ελισάβετ, κουρασμένος από τις επίμονες επιθέσεις τόσο στον ίδιο όσο και στη δεύτερη σύζυγό του, 25 χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, αποφασίζει να παραιτηθεί».
Και ο Ρίντινγκ εικάζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ηλικία του βασιλιά Καρόλου, η πίεση τον αναγκάζει να παραιτηθεί υπέρ του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Αλλά σε μια δεύτερη αναθεώρηση του βιβλίου του, ο Ρίντινγκ διατυπώνει έναν ακόμη πιο δραματική ισχυρισμό λέγοντας πως «ένας άνδρας θα τον αντικαταστήσει που δεν περίμενε ποτέ να γίνει βασιλιάς».
Τι σημαίνει όμως αυτό; Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος κανονικά πρέπει να διαδεχθεί τον πατέρα του, δεν θα μπορέσει για κάποιους σοβαρούς λόγους, όπως για παράδειγμα η ασθένεια της συζύγου του Κέιτ, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες χρειάζεται τουλάχιστον εννέα μήνες ακόμη μέχρι να αναρρώσει πλήρως; O Ρίντινγκ λέει ότι με τον Γουίλιαμ να μην μπορεί να αναλάβει τον βασιλικό ρόλο για οποιονδήποτε λόγο, «ο πρίγκιπας Χάρι, εκ των πραγμάτων, θα γίνει βασιλιάς στη θέση του; Αυτό θα τον έκανε βασιλιά».

Πίσω στην πραγματικότητα:
Γενναιότητα να δημοσιοποιήσει την κατάστασή του

Αφήνοντας όμως πίσω μας τις προφητείες και τις μελλοντολογίες, ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ πάσχει από μια μορφή καρκίνου, ευτυχώς σε αρχικό στάδιο όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, έχει αρχίσει ήδη τις θεραπείες αναβάλλοντας προς το παρόν τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά συνεχίζει να ενημερώνεται για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών ζητημάτων και παραμένει αρχηγός του κράτους και όλοι είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της θεραπείας.
Άσχετα με την ανησυχία που προκαλεί όχι μόνο στους Βρετανούς, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο η ασθένεια του Βρετανού μονάρχη, αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα είναι η γενναιότητα της απόφασης να δημοσιοποιήσει την κατάστασή του σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τον καρκίνο, και αυτό δείχνει την αλλαγή νοοτροπίας που έχει φέρει στο παλάτι η νέα περίοδος της βασιλείας του.
Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά στον «Έλληνα» (ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας, δούκας του Εδιμβούργου) βασιλιά της Βρετανίας. Έναν πραγματικό φιλέλληνα!

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Η δημόσια εμφάνισή του μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τον πρίγκιπα Χάρι και αποσύρθηκε στην εξοχική του κατοικία – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ