Μία πολύτιμη εφαρμογή στο App Store η οποία κατεβαίνει απο σήμερα δωρεάν στο κινητό τηλεφωνο για κάθε Έλληνα πολίτη δημιούργησε η ομάδα των πανεπιστημιακών καθηγητών Δερματολογίας κι Αφροδισιολογίας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σε συνδυασμό με την Ελληνική Μετεωρολογική υπηρεσία.
Της Αλεξίας Σβώλου
Πρόκειται για την εφαρμογή UV Shield την οποία σχεδίασε και δημιούργησε ο πρόεδρος της ελληνικής Δερματολογικής και αφροδίσιολογικής εταιρείας και επικεφαλής καθηγητής στην Α πανεπιστημιακή Δερματολογική και Αφροδισιολογικη κλινική του νοσοκομείου Ανδρεας Συγγρος, Δημήτρης Ρηγόπουλος.
Στην εφαρμογή που μπορούμε να κατεβάσουμε όλοι στο κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δούμε στο σημείο της Ελλάδας που βρισκόμαστε πόσος είναι ο δείκτης της UV ακτινοβολίας ώστε να ξέρουμε σε ποιον βαθμό πρέπει να προστατευτούμε από τον ήλιο είτε είμαστε στην παραλία είτε μέσα σε αστικό ιστό.
Σήμερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας – όπως για παράδειγμα στην Αττική -ο δείκτης UV είναι 9,4 με την βαθμονόμηση να ξεκινάει στο μηδέν και να καταλήγει στο 11 σε μία κλίμακα με χρώματα ώστε να είναι ακόμα πιο εύχρηστη για κάθε χρήστη.
Στον βαθμό 11 στην κλίμακα του δείκτη για την υπεριώδη ακτινοβολία-το οποίο χαρακτηρίζεται με έντονο μωβ χρώμα -προφανώς δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε με εκτεθειμένο δέρμα στον ήλιο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καρκινογόνες δερματικές βλάβες.
Αν λοιπόν δούμε στο κινητό μας στην εφαρμογή ότι για παράδειγμα ο UV δείκτης είναι στο 8 η στο 8,5 ή στο 9 ξέρουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό να το ανανεώνουμε τακτικά να φορέσουμε γυαλιά ηλίου να φορέσουμε καπέλο να φορέσουμε μπλουζάκι στα παιδιά να προσέχουμε να μην κάνουμε εκείνες τις ώρες ηλιοθεραπεία τις ώρες 11.00 με 5.00 όταν είναι πολύ ψηλός ο δείκτης.
Μέσα στην εφαρμογή βρίσκουμε όλες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει κάθε άνθρωπος για τον ίδιο και την οικογένειά του τα μικρά του παιδιά και τους ηλικιωμένους για την προστασία από τον ήλιο.
Η εφαρμογή αυτή η οποία δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Δερματολογίας κι Αφροδισιολογιας Δημήτρη Ρηγόπουλο μέσα από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και με τη συνεργασία της ΕΜΥ είναι στην Ελλάδα απολύτως δωρεάν για όλους σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η εφαρμογή είναι επί πληρωμή.