Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η πρόταση στους Θεσμούς για χαλάρωση των capital controls

Πρόταση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) υπέβαλε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς, όπως αποκάλυψε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της ΤτΕ για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015 – 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η πρόταση περιλαμβάνει:

– άρση απαγόρευσης στην ανάληψη μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,

– πλήρη άρση της απαγόρευσης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων,

– αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από εξωτερικό,

– δυνατότητα ανάληψης μετρητών 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος παραλείψει να πάρει τα 420 ευρώ στη μία εβδομάδα θα μπορεί να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού μετά από 2 εβδομάδες.

Στόχοι της πρότασης είναι:

– μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και περιορισμός του σχετικού κόστους,

– αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών internationalsites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών,

– αύξηση των μηνιαίων ορίων των Τραπεζών και Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας ότι η αντιμετώπισή τους αποτελεί το νούμερο ένα κρίσιμο ζήτημα τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την ελληνική οικονομία.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τον διοικητή της ΤτΕ, το σύνολο όλων των ανοιγμάτων ανέρχεται στο 45%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 108,6 δις ευρώ. Από τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, το 67% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 42% είναι στεγαστικά και το 55% στα καταναλωτικά. Όπως, σημείωσε, δε, ο Γιάννης Στουρνάρας το πρώτο τρίμηνο του 2016 αυτά αυξήθηκαν κατά 600 εκ ευρώ, παρουσιάζοντας ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης.

Στόχος όπως υπογράμμισε ο κος Στουρνάρας είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες έως το 2019 κατά 40% ή 41 δις ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του Διοικητή της ΤτΕ στην επιστροφή χρημάτων από «τα στρώματα» όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς όπως σημείωσε από τις 20 Ιουλίου του 2015 έχουν επιστρέψει στην ΤτΕ 4 δισεκατομμύρια ευρώ τραπεζογραμματίων.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας πάντως έστειλε εκ νέου σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από το β’ εξάμηνο του 2016 προϋποθέτει την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφορικά, δε, με την ελάφρυνση του χρέους ο ίδιος τόνισε ότι απαιτούνται και άμεσες ενέργειες πέραν εκείνων που μπορεί να αναληφθούν μετά το 2018.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ