Όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές, στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup υπήρξε σε γενικές γραμμές διάθεση για διαβούλευση και διάλογο, καθώς, ενώ αρκετοί υπουργοί ασκούσαν πιέσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί «τεχνική παράταση» του προγράμματος, υπήρξαν και αρκετοί άλλοι που έδειξαν μεγαλύτερη κατανόηση προς την ελληνική πλευρά, και προσπαθούσαν να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.
«Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και συμπληρώνουν ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα, χωρίς να μένει στις διατυπώσεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής θα προτείνει:
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι, καθώς «Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει». Παράλληλα σημειώνουν ότι η διαφωνία στο χθεσινό Eurogroup, δεν αφορούσε αποκλειστικά στη διατύπωση του τελικού κειμένου, «καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη διατύπωση».
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι «Δε ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ). Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). Δε ζητάμε περισσότερα χρήματα».
Τέλος ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου: «Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία-γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης», ενώ θα κάνει λόγο και για ένα «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», καθώς «Υπάρχουν ‘’δράσεις’’ στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κλπ».
Διαβάστε επίσης: Μπήκε στο «ρινγκ» της Συνόδου Κορυφής ο Τσίπρας