Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η πρώτη «φωτιά» στη βάση της Νέας Δημοκρατίας…

Ο ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΤΟΎΛΗΣ ήταν καιρό στο στόχαστρο του Μαξίμου. Οι απαράδεκτες ζεϊμπεκιές του, την ώρα που καιγόταν ο τόπος και η χώρα θρηνούσε τους δύο πιλότους που έπεσαν στο καθήκον της πυρόσβεσης, ήταν απλώς η αφορμή για να τελειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους λογαριασμούς του με τον απερχόμενο πλέον περιφερειάρχη.

Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Η αποπομπή Πατούλη που ήταν καιρό στο στόχαστρο, ανέδειξε για πρώτη φορά την γκρίνια που αρχίζει να αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. -Στόχος Μητσοτάκη οι νίκες από τον πρώτο γύρο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας τον Οκτώβριο!

Γιατί ήταν στο στόχαστρο; Αφενός γιατί ο πρωθυπουργός ποτέ δεν χώνεψε το «βάζω, δεν βάζω» υποψηφιότητα του Πατούλη στον Δήμο Αθηναίων, όταν ο Μητσοτάκης ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε τον Κώστα Μπακογιάννη. Και για να μην κατεβάσει ο Πατούλης αντάρτικο ψηφοδέλτιο, του δόθηκε το χρίσμα στην περιφέρεια.

Αλλά και κατόπιν ο Πατούλης δεν ήταν συνεργάσιμος με το Μαξίμου, όσο αυτό ήθελε. Τι εννοούμε; Ότι τα έργα που έκανε ο Πατούλης -και για το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν πετυχημένα- δεν είχαν ως άξονα προβολής το κυβερνών κόμμα, αλλά τον ίδιο τον Πατούλη. Δηλαδή δρομολογούσε τα έργα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες του Μαξίμου. Για τον πρωθυπουργό και οι περιφέρειες εντάσσονται στην ομπρέλα που λέγεται «επιτελικό κράτος», δηλαδή το Μαξίμου έχει την εποπτεία και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και ο περιφερειάρχης δεν είναι Πάπας για να κάνει ό,τι θέλει.

Γι’ αυτό το Μαξίμου είχε σκεφτεί να κατεβάσει άλλον περιφερειάρχη στην Αττική και να μη δώσει το χρίσμα στον Πατούλη. Αυτή η συζήτηση πάει πολύ καιρό πίσω. Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, είχαν γίνει και μετρήσεις για το ποιο πρόσωπο θα ήταν το καταλληλότερο να αναλάβει αυτόν τον ρόλο; Μαντέψτε;

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με ποσοστά που οριακά περνούσαν τα ποσοστά του δημοφιλούς, κυρίως στον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Πατούλη. Αντίθετα ο Χαρδαλιάς έχει περισσότερα ερείσματα στον κεντρώο χώρο. Γι’ αυτό και έβγαινε δήμαρχος στον Βύρωνα, μια περιοχή που παραδοσιακά βγάζει δημάρχους προερχόμενους από το ΚΚΕ. Γι’ αυτό το 2014 ήταν υποψήφιος για αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, που είχε έρθει δεύτερος πίσω από τη Ρένα Δούρου, και ο τότε εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν τρίτος. Μάλιστα, στο στρατηγείο του Σγουρού, τον οποίο οι μετρήσεις φέρνουν δεύτερο, λένε πως είναι πλέον πιο δύσκολη η μάχη απέναντι στον Χαρδαλιά σε σχέση με τον Πατούλη.

Πυρκαγιές και εικόνα

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν άρεσαν ακόμα δύο πράγματα στον Πατούλη. Το ένα είναι πως εξαφανίστηκε από το κάδρο της αντιμετώπισης και της κριτικής για τις φωτιές. Δεν ήταν μόνο η Ρόδος. Ήταν η Μάνδρα και η Λαυρεωτική, δύο περιοχές που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και κατακάηκαν. Το άλλο είναι πως με τον Πατούλη δεν ταιριάζουν τα χνώτα του πρωθυπουργού, όπως λέει ο λαός. Δηλαδή, η εικόνα Πατούλη δεν συμβαδίζει με το εκσυγχρονιστικό στυλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και εδώ έρχεται η γκρίνια που σας προαναφέραμε. Ο Πατούλης ανήκει στη λεγόμενη αστική Δεξιά που νιώθει συμπιεσμένη. Επίσης, ο Πατούλης εκφράζει και τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά. Πολλά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αυτών των τάσεων νιώθουν ριγμένα. Βλέπουν πολλές μεσαίες κυβερνητικές θέσεις να καταλαμβάνονται από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, πρόσωπα που έχουν καταβολές στο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη, τον οποίο κάποτε είχαν ως μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο και όχι ως πρότυπο διακυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε ένα βαθμό σήμερα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Εμείς τι είμαστε, άχρηστοι;» είναι φράση που έχουμε ακούσει.

«Πολυδύναμος εκσυγχρονισμός»

Αυτές, όμως, είναι οι συνέπειες του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που έχει διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας τη δική του διεύρυνση προς το Κέντρο. Η δική του διεύρυνση πέτυχε. Αντιθέτως, η διεύρυνση του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο απέτυχε, με τα γνωστά αποτελέσματα που έφεραν και την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει πίσω σε αυτή την πορεία και δεν πρόκειται να σηκώσει μύγα στο σπαθί του σε συμπεριφορές που δεν του αρέσουν. Το απέδειξε με την αποπομπή Πατούλη, ο οποίος την αποδέχτηκε αμαχητί πιστεύοντας ότι στο μέλλον μπορεί να αλλάξει το εις βάρος του σήμερα κλίμα.

Νίκες από τις πρώτες Κυριακές

Η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν στοχεύει απλώς σε νίκες παντού, σε όλες τις περιφέρειες, αφού στηρίζει και τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη. Στοχεύει και σε νίκες από την πρώτη Κυριακή, όπου γίνεται. Ο πρωθυπουργός μπαίνει ο ίδιος στη μάχη, αφού είναι παρών σε εκδηλώσεις όπως για την υποψηφιότητά Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο και την υποψηφιότητα Πτωχού στην Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφενός δεν βρήκαν σχεδόν πουθενά σημεία σύγκλισης, εκτός της υποψηφιότητας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, και αφετέρου δεν υπάρχει και διάθεση σύγκλισης.

Γιατί; Διότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει δεύτερες θέσεις για να δείξει ότι θα είναι η επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και η μεθεπόμενη κυβέρνηση. Και από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν καλά καλά να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στελέχη που θα κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας πέρασε από 40 κύματα. Ο εκλεκτός είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος επικράτησε στην ψηφοφορία με δύο ψήφους διαφορά από τον Νίκο Φίλη.

Η επικράτηση του Κώστα Ζαχαριάδη απέναντι στον Νίκο Φίλη ερμηνεύεται σαν μια πρώτη νίκη της Έφης Αχτσιόγλου ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη ψήφισαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι γραμματείς του κόμματος Σβίγγου – Βασιλειάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Ρένα Δούρου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στήριξε τον Νίκο Φίλη. Τον Νίκο Φίλη ψήφισε και ο Στέφανος Τζουμάκας που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ του Φίλη ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Α λέκος Φλαμπουράρης. Αντίθετα, λευκό ψήφισαν ο Νίκος Παππάς, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι άλλοι που ανήκουν στον κύκλο του πρώτου που είναι υποψήφιος για την προεδρία. Λευκό ψήφισε και ο Αλέξης Χαρίτσης και αυτό είναι περίεργο, γιατί θεωρείται το άτυπο νούμερο 2 της Αχτσιόγλου.

Οι προαναφερθέντες είχαν στηρίξει την επιλογή του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά. Δεν πέρασε, όμως, η πρόταση στην ψηφοφορία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη συμμετοχή του Νίκου Παππά στις εσωκομματικές διαδικασίες 25 ήταν κατά, 14 υπέρ, ενώ υπήρχε και 1 λευκό.

Το δε ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Αθήνας στηρίζει τον Χάρη Δούκα, καθηγητή στο Πολυτεχνείο, ο οποίος από την πρώτη μέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δίπλα του, ειδικά για τα ενεργειακά ζητήματα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόδος: Το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και το Εργατικό Κέντρο επισκέφθηκε o Άδ. Γεωργιάδης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ερώτηση 24 βουλευτών στη Βουλή για «λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ