Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η πρώτη κάλπη για εκλογή ΠτΔ

Σε λίγες ώρες ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα στρατόπεδα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου μετρούν και ξαναμετρούν τα «ναι» και τα «όχι», αφού και οι δύο πλευρές ξέρουν πως από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δεν θα ξεκαθαρίσει τίποτα, ωστόσο θα δώσει μία δυναμική στη μία ή στην άλλη πλευρά για τγις επόμενες δύο ψηφοφορίες στις 23 και 29 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Τα «ναι» και τα «παρών»

bouli-olomeleia
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν 161με 163 «ναι» να είναι το αποτέλεσμα της απογευματινής ψηφοφορίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν 25 θετικές ψήφους από τις δεξαμενές των 24 ανεξάρτητων βουλευτών, από τους 12 των ΑΝΕΛ και τους 10 της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως έχει τους 127 γαλάζιους και 28 πράσινους βουλευτές, ενώ υπολογίζουν και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν πει πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Συγκεκριμένα θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι:

Παναγιώτης Μελάς
Γιώργος Νταβρής
Σπύρος Λυκούδης
Γρηγόρης Ψαριανός
Χρήστος Αηδόνης
Κατερίνα Μάρκου

Τα ξεκάθαρα «όχι»

Ξεκάθαρο «όχι» ή πιο σωστά «παρών» καθώς δεν υπάρχει αρνητική ψήφος στην προεδρική εκλογή, θα πουν οι Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς ,Πέτρος Τατσόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπολάρης.

Πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή

vouli

«Σταύρος Δήμας» ή «παρών». Αυτά θα ακούγονται στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης (17/12), από τις 7 μ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με αυτό, αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».

Δεν προηγείται συζήτηση πριν από τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ