Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η πρώτη «κίτρινη» κάρτα από το Μαξίμου: Η τελευταία ευκαιρία της Γιάννας

«Oύτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία» δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεκαθαρίζοντας με αυτήν τη φράση τα όσα παρατράγουδα έχουν προκαλέσει μέλη της Επιτροπής της με τις απόψεις τους για τον Ιωάννη Καποδίστρια που χαρακτηρίστηκε «δικτάτορας» και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη που φέρεται να έβριζε τη μητέρα του.

Με τις πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου να θέλουν τον πρωθυπουργό να της έχει βγάλει ήδη την πρώτη κίτρινη κάρτα και πλέον να είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντί της, η κ. Αγγελοπούλου στην ομιλία της αλλά και στις απαντήσεις που έδινε απέφυγε να μιλήσει για πολιτική, ενώ τόνιζε συνέχεια ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν βαρύ βιογραφικό που τους δίνει το δικαίωμα να εκφράζουν τις επιστημονικές τους απόψεις. Βέβαια, και εδώ πρέπει να τονισθεί, ότι η συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», δόθηκε, συμπτωματικά, μετά τις τελευταίες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις απόψεις μελών της Επιτροπής για ήρωες της ελληνικής Επανάστασης.

Η Lady G μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, αφού ξεκαθάρισε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης μειώθηκαν κατά 40% οι μισθοί των εργαζομένων στην Επιτροπή, με κατώτατο όριο τα 600 ευρώ, αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν τονίζοντας ότι οι χορηγίες έχουν… ατονήσει προκειμένου να στηριχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο κορωνοϊός «μόλυνε» το 2021

Ωστόσο, η Γιάννα Αγγελοπούλου με το μοναδικό της στιλ, που τη θέλει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους θνητούς μη δισεκατομμυριούχους, εξέφρασε τη βούλησή της για το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τονίζοντας ότι έχει ως στόχο να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της».

Σε ό,τι αφορά, δε, τα οικονομικά δεδομένα, η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνονται με ιδίους πόρους, χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την πολιτεία, τονίζοντας ότι μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα κέρδη που θα φέρουν η κοπή συλλεκτικών νομισμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τα αναμνηστικά προϊόντα που θα πουληθούν και θα έχουν να κάνουν με την ένδυση, το κόσμημα, τα κεραμικά και τα σχολικά είδη. Πάντως, ανακοινώθηκε και μια νέα κατηγορία χορηγών, οι «χορηγοί δράσης» οι οποίοι θα αναλαμβάνουν το κόστος εκδήλωσης ή δράσης που θα γίνεται στην περιφέρεια.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις και τις δράσεις, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων της ελληνικής Επανάστασης θα έχει ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται κατά 25% σε εκδηλώσεις και κατά 75% σε δράσεις και έργα που θα μείνουν και μετά τους εορτασμούς.

Το έργο και οι δράσεις της επιτροπής

Στη συνέχεια της συνέντευξης, η πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε το έργο, τους στόχους και τον βασικό άξονα των δράσεων της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

«Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων θα παρουσιάζεται σταδιακά, καθώς θα επεξεργαζόμαστε συνεχώς νέες προτάσεις», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε: «εγώ σήμερα θα ανακοινώσω τρεις από τις προτάσεις, που με ενθουσιάζουν», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής πριν απαριθμήσει τις προτάσεις:

200 νέοι άνθρωποι, 100 αγόρια και 100 κορίτσια σε πεντε ομάδες ακολουθούν διαδρομές σε όλη Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε διαδρομή συνδέεται με μία πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, φιλελληνισμός, Καποδίστριας, ελληνική διασπορά, ελληνική Επανάσταση. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής.

Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το ΥΠΕΞ και θα γίνει στη συνέχεια ντοκιμαντέρ.

  •  Οι εφημερίδες της ελληνικής Επανάστασης, την περίοδο 1821-1832. Για πρώτη φορά θα αποδελτιωθεί το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν στον ελληνικό χώρο αυτή την περίοδο, καθώς και οι αναφορές για την ελληνική επανάσταση από τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού.
  • «Οι Ελληνες έμποροι και η επανάσταση του 1821»: αφορά στη δραστηριότητα των εμπόρων από την ύστερη τουρκοκρατία έως το 1821, τον ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης, τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και υπέβαλε τη σχετική πρόταση, απόδειξη, όπως είπε, «ότι η Επιτροπή είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στον εορτασμό των 200 ετών».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ