Με τα χέρια της νίκης ψηλά, ξανθό μαλλί και κόκκινο σακάκι, η Βαλερί Πεκρές άφησε χθες τον ενθουσιασμό της να ξεχειλίσει, στο άκουσμα του αποτελέσματος των προκριματικών της δεξιάς, του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων LR. Ήταν «κλειστές» οι προκριματικές αυτές, με ψηφοφόρους μόνο τα 140.000 μέλη, εγγεγραμμένα στο κόμμα. Έχοντας συγκεντρώσει το 60,95% των προτιμήσεων των οπαδών, στην τελική μονομαχία της με τον Ερικ Σιοτί (39,05) είναι πλέον από χθες η επίσημη υποψήφια της δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
«Η δεξιά επέστρεψε» φώναξε πλαισιωμένη από τους 4 χαμένους συνυποψήφιους, παρόντες σε ένδειξη της ενότητας που θέλει να επιδείξει μετεκλογικά το κόμμα. Και οι τέσσερις, Μισέλ Μπαρνιέ, Ξαβιέ Μπερτράν, Φιλίπ Ζουβέν όπως και ο νικητής του πρώτου γύρου Ερικ Σιοτί, υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν τη νικήτρια και δεν θα επιτρέψουν τη διάσπαση του κόμματος. Το ερώτημα είναι εάν η συσπείρωση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να πετυχαίνει η Πεκρές με τα στελέχη του κόμματος, θα περάσει και στους οπαδούς.
Λίγες ώρες όμως μετά τη νίκη, το πρώτο ρήγμα δεν άργησε να φανεί. Η επικεφαλής του κινήματος των «Συντηρητικών» Λοράνς Τροσί, που είναι και μέλος του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Ερικ Σιοτί να υποστηρίξουν πλέον τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, που σήμερα έχει την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Πάρκο Βιλπέντ.
Το κίνημα των «Συντηρητικών» (σκληρή δεξιά), είναι μετονομασία του κινήματος «Sens commun» που γεννήθηκε από τις διαδηλώσεις κατά του «Γάμου για όλους» που επικυρώθηκε επί Φρανσουά Ολάντ. Οι Συντηρητικοί που συνέβαλαν στη νίκη-έκπληξη του Σιοτί στον πρώτο γύρο των προκριματικών, είχαν διατηρήσει ελπίδες για τον τελικό. Απογοητευμένοι αναφώνησαν : «Προδοθήκαμε, η Πεκρές λήστεψε με hold-up το κόμμα»
Το να μπορέσει η Βαλερί Πεκρές να συγκρατήσει τους οπαδούς για να μη στραφούν στον Ερίκ Ζεμούρ ή τη Μαρίν Λεπέν, είναι μια από τις δυσκολίες της νέας υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Γι’ αυτό και υποστηρικτές της Πεκρές πιστεύουν ότι θα πρέπει να διατηρήσει σκληρούς τόνους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Παράλληλα όμως έχει ανάγκη και τους εκλογείς που τοποθετούνται περισσότερο στο κέντρο, πολλοί των οποίων έχουν ήδη διαρρεύσει προς τον Μακρόν. Και εδώ θα φανεί η πολιτική επιδεξιότητα της Πεκρές, το να κατορθώσει να απευθυνθεί και στους δύο, το να ξεμπλέξει το γρίφο ενός πολιτικού λόγου, ικανού να εξασφαλίσει τις ισορροπίες. Ενός λόγου που να συνδυάζει αυστηρότητα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που ζητούν οι μεν, παράλληλα με πρόγραμμα υποστήριξης της οικονομίας για τους δε, και τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα που η ίδια έχει υποστηρίξει με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Έχοντας ήδη αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα μεθοδική και οργανωτική, πιστεύεται ότι πρώτο μέλημα της Βαλερί Πεκρές θα είναι να δουλέψει για την εσωτερική ενότητα στο κόμμα, να κολλήσει τα σπασμένα πολλών παλαιότερων συγκρούσεων. Υποσχέθηκε να δώσει σε καθένα από τους 4 πρώην υποψηφίους, ένα ρόλο στην εκστρατεία και να αξιοποιήσει τις σημαντικότερες ιδέες του καθένα. Ένα είδος εκστρατείας από κοινού. «Έναν κοινό αγώνα για την προεδρία» υπογράμμισε ο Ερικ Σιοτί.
Και εδώ είναι ο διπλός νεωτερισμός που φέρνει η Πεκρές :Πρώτ’ απ’ όλα, το ότι για πρώτη φορά η γαλλική δεξιά εκλέγει μια γυναίκα να την εκπροσωπήσει για την προεδρία. Το δεύτερο είναι ότι στην 5η Γαλλική Δημοκρατία οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου ως «τη συνάντηση ενός άνδρα με τον λαό», έκφραση που εκδηλώνει έμμεσα και το μοναρχικό χαρακτήρα του αξιώματος, που έχει ιδιαίτερα ενσαρκώσει ο Μακρόν. Η Βαλερί Πεκρές θέλει να διαφοροποιεί, όχι μόνο γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί θέλει η «συνάντηση» με τον λαό να γίνει συλλογικά με τους άλλους πρώην υποψηφίους. Έτσι αύριο ξεκινάει με επίσκεψη στην εκλογική περιφέρεια του Ερικ Σιοτί, στη δε συνέχεια θα ακολουθήσουν επισκέψεις από κοινού με άλλους πρώην υποψηφίους, καταρχάς στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Πηγή: DW
Διαβάστε ακόμη
Γαλλία: Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022 ο Μισέλ Μπαρνιέ