Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Η ψυχολογία των γυναικών κατά συρροή δολοφόνων.

ΑΡΘΡΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Ταινίες, βιβλία εκπομπές και πολλά άλλα, έχουν διαδώσει και αναλύσει τις ιστορίες διάσημων πλέον κατά συρροή δολοφόνων, αλλά συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη της εντύπωσης πως οι γυναίκες είναι ανίκανες να διαπράξουν τέτοιου είδους εγκλήματα.

Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε άπειρα άρθρα σχετικά με την ψυχολογία, τις μεθόδους, πως να τους αναγνωρίζουμε και πολλά άλλα, σχετικά με τους κατά συρροή δολοφόνους. Το 90% των πληροφοριών, ίσως και παραπάνω, αναφέρονται στους άντρες δολοφόνους. Ενώ οι γυναίκες κατά συρροή δολοφόνοι, είναι μακράν πιο επικίνδυνες από τους άντρες και με εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και κινήτρων, ξέρουμε ελάχιστα για αυτές. Χωρίς ασφαλώς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και στα δύο φύλα.

Διαφορετικά περιστατικά

Σύμφωνα με τον ορισμό του FBI, που θεωρείται ευρέως ως το πρότυπο, αυτό που χαρακτηρίζει κάποιον ως κατά συρροή δολοφόνο είναι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά: να έχει δολοφονήσει δύο ή περισσότερα θύματα σε διαφορετικά περιστατικά.

Για τις γυναίκες, το πιο συνηθισμένο κίνητρο είναι η ζήλια, ενώ για τους άνδρες, είναι συχνά το σεξουαλικό κομμάτι. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν επίσης διαφέρουν. Τα κύρια μέσα των γυναικών είναι η ασφυξία, ενώ των ανδρών αιχμηρά αντικείμενα, συνήθως μαχαίρια. Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να στοχεύουν αγνώστους και συχνά καταδιώκουν τα θύματά τους.

Οι γυναίκες είναι πιο διατεθειμένες να στοχοποιήσουν κάποιον γνωστό τους και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δολοφονήσει σύζυγο ή σύντροφο. Τείνουν να εστιάζουν στα ευάλωτα άτομα – ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς ή παιδιά.

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν παντρευτεί τουλάχιστον μία φορά. Τα αρσενικά τείνουν να είναι μόνοι τη στιγμή του πρώτου εγκλήματος. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν γυμνασιακή εκπαίδευση ή λιγότερο. Οι άντρες τείνουν να έχουν αποφοιτήσει από κάποιο κολέγιο ή και κάτι περισσότερο.

Τα στατιστικά στοιχεία

Η ομάδα που έκανε όλη αυτή την ανάλυση, αποτελούμενη από αναλυτές συμπεριφοράς, εγκληματολόγους, ψυχιάτρους και πολλούς άλλους εξειδικευμένους στο αντικείμενο, κατέληξαν σε μια σύνθετη ανάλυση βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία.

Μια γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος, είναι μάλλον λευκή, παντρεύτηκε τουλάχιστον μία φορά, ίσως πολλές φορές. Πιθανότατα είναι στα 20 ή στα 30 της, ανήκει στη μεσαία τάξη, πιστεύει στον Θεό, εμφανίζει τουλάχιστον μέτρια νοημοσύνη και έχει μέσο ή πάνω από το μέσο όρο ελκυστικότητα. Ενδέχεται να έχουν ιστορικό κακοποίησης ή κάποιας πρόσφατης κρίσης. Και θα διαπράξουν τουλάχιστον μία δολοφονία σε προαστιακή περιοχή.

Οι γυναίκες κατά συρροή δολοφόνοι έχουν σαν κύριο στόχο τους παιδιά, άρρωστους και ηλικιωμένους. Πιθανότατα τους δολοφονούν μέσω δηλητηρίασης ή ασφυξίας με αυτές τις μεθόδους να μιμούνται τον φυσικό θάνατο σε ανθρώπους που δε θα την υποπτεύονται ποτέ.

Κάποιες από τις υποθέσεις με γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους, είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Οι διάσημες ιστορίες

Ίσως, η πιο γνωστή και η πιο παράξενη, με την έννοια του ότι κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα για πολύ καιρό, είναι η περίπτωση της Marybeth Tinning. Και τα εννέα από τα παιδιά της – γεννημένα μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’80 -. πέθαναν. Οι αρχές πιστεύουν ότι σκότωσε τουλάχιστον οκτώ από αυτά. Θεωρούμε ότι το πρώτο της παιδί πέθανε σε ατυχείς συνθήκες, αλλά όχι τα υπόλοιπα. Αυτό που συγκλόνισε ήταν πως τώρα έχει τρία νεκρά παιδιά. Μετά, το τέταρτο. Το πέμπτο το πήγε σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Μερικά από τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνθρωποι καλούσαν μια τηλεφωνική γραμμή λέγοντας, δεν πρόκειται να κάνετε κάτι;

Παρατηρούσαν τι συνέβαινε, το σοκ ήταν πόσο καιρό χρειάστηκαν οι αρχές να ενεργήσουν. Οι αρχές πιστεύουν ότι πιθανότατα είχε «σύνδρομο Munchausen με πληρεξούσιο», ότι σκότωσε τα μωρά για να τραβήξει την προσοχή.

Εγκλήματα σεξουαλικής φύσης

Συνήθως οι ταινίες και τα βιβλία επικεντρώνονται στους άνδρες δολοφόνους. Το FBI δεν αναγνώρισε θηλυκούς σειριακούς δολοφόνους μέχρι τη δεκαετία του 1990. Συμπέραναν, λανθασμένα, πως αυτά είναι εγκλήματα σεξουαλικής δολοφονίας και η σεξουαλική δολοφονία είναι σχεδόν πάντα ενδεικτική ενός αρσενικού δολοφόνου. Υπάρχουν όμως γνωστές γυναίκες που δολοφόνησαν πολύ περισσότερα θύματα από ότι άνδρες.

Η Jolly Jane Toppan ήταν νοσοκόμα στη Βοστώνη στα τέλη του 1800. Σκότωσε τουλάχιστον 30 άτομα, αλλά είπε στις αρχές ότι σκέφτηκε ότι σκότωσε κοντά σε 100. Οι αρχές δεν έχουν ιδέα πόσους ανθρώπους σκότωσε, μέχρι που έσκαψαν στο εξοχικό της και βρήκαν στα ερείπια μέχρι και 100 θύματα. Οι γυναίκες διαπράττουν δολοφονίες και ξεφεύγουν από αυτές.

Ας πάμε λίγο πιο βαθιά στην ανάλυση κάποιων κοινών χαρακτηριστικών που συχνά χαρακτηρίζουν αυτά τα άτομα, μπορεί να φωτίσει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να ενισχύσει την κατανόησή μας για τους παράγοντες που καθοδηγούν τις πράξεις τους. Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά που επιδεικνύουν οι κατά συρροή δολοφόνοι, προσφέροντας μια εικόνα για το μυαλό εκείνων που διαπράττουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.

Τραυματικά παιδικά χρόνια

Πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα κατά την παιδική τους ηλικία, όπως κακοποίηση ή παραμέληση. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες μπορούν να συμβάλουν στη διαστρεβλωμένη ψυχολογική τους ανάπτυξη. Κανείς δεν γεννιέται κατά συρροή δολοφόνος, όπως κανείς δεν γίνεται τυχαία. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Η ανθρώπινη φύση είναι πολύ περίπλοκη για να υποστηρίξει ότι, αν όλα τα άλλα είναι ίσα, δύο άτομα θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο στα ίδια ερεθίσματα. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ενός κακοποιού γονέα δεν ήταν ο μόνος λόγος που έγινε κάποιος κατά συρροή δολοφόνος (αν και μπορεί να ήταν ένας παράγοντας που επηρεάζει).

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Οι κατά συρροή δολοφόνοι συχνά εκδηλώνουν σημαντική έλλειψη ενσυναίσθησης ή μεταμέλειας για τις πράξεις τους. Αυτή η αποσύνδεση από τον πόνο των θυμάτων τους είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό του ψυχολογικού τους προφίλ. Για αυτούς, οι πράξεις τους είναι ψυχρές και υπολογισμένες και δεν νιώθουν τύψεις για το τι προκαλούν στους άλλους. Κάτι το οποίο μία γυναίκα η οποία δεν έχει δολοφονικές τάσεις δεν μπορεί να κάνει εύκολα, λόγω της ύπαρξης του αισθήματος της μητρότητας.

Παθολογικό ψεύδος

Η τάση να λένε ψέματα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι κατά συρροή δολοφόνοι. Δημιουργούν περίπλοκες αφηγήσεις για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους άλλους, υφαίνοντας έναν ιστό εξαπάτησης γύρω από τις πράξεις τους. Οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι συχνά έμπειρες χειριστές και ψεύτες, ικανές να εξαπατήσουν τους γύρω τους για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις και να διαπράξουν τα εγκλήματά τους χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Επιφανειακή Γοητεία

Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των κατά συρροή δολοφόνων είναι η ικανότητά τους να γοητεύουν και να χειραγωγούν τους άλλους. Αυτή η πρόσοψη γοητείας συχνά κρύβει τις πραγματικές τους προθέσεις και τους επιτρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους.

Τριγωνοποίηση

Οι κατά συρροή δολοφόνοι τις περισσότερες φορές εμπλέκονται σε τριγωνισμό, φέρνοντας τα άτομα το ένα εναντίον του άλλου, για να δημιουργήσουν χάος και εκτροπή. Αυτή η στρατηγική μπορεί να μπερδέψει τους ερευνητές και να καθυστερήσει τη σύλληψή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ 

Αποκάλυψη OPEN TΩΡΑ : Η φωτογραφία ντοκουμέντο της Μουρτζούκου στο κέντρο της Αθήνας

OPEN ΤΩΡΑ!: Στις φυλακές Τρίπολης ο αστυνομικός της Βουλής που κατηγορείται για τον βιασμό και τον βασανισμό των παιδιών του

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ