Σε μια μεγάλη τροπή των γεγονότων, οι εισαγγελείς του Παρισιού ζήτησαν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και απαγόρευση από κάθε δημόσιο αξίωμα για την ηγέτη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σε μια δίκη στην οποία αυτή και άλλοι 24 κατηγορούνται για υπεξαίρεση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δίκη και η απόφαση ήρθε σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της αρχικής έρευνας για το θέμα.
Τα πορίσματα του δικαστηρίου απειλούν τώρα να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του κόμματός της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) να ενισχύσει την εικόνα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027 όπου σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Λεπέν είχε το προβάδισμα.
Την Τετάρτη, οι εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση επέβαλαν πρόστιμο 300.000 ευρώ (£249.439), πέντε χρόνια φυλάκιση και ποινή ακαταλληλότητας κατά της Μαρίν Λεπέν, ως προσωρινά μέτρα. Ως εκ τούτου, εάν το δικαστήριο την κρίνει ένοχη για τις κατηγορίες μαζί με τα προσωρινά μέτρα, η ακροδεξιά ηγέτης δεν θα είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα στις κάλπες ακόμα κι αν προσφύγει στο ανώτερο δικαστήριο.
Περί τίνος πρόκειται;
Η Λεπέν, μαζί με 24 κομματικά στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), εργαζόμενους, πρώην βουλευτές και κοινοβουλευτικούς βοηθούς, κατηγορήθηκαν όλοι ότι χρησιμοποίησαν κονδύλια της ΕΕ για να πληρώσουν το προσωπικό που εργαζόταν για το κόμμα τους στη Γαλλία. Τότε το κόμμα της Λεπέν ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο.
Η απόφαση ήρθε μήνες αφότου το RN, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται ψηλά μετά από μια ισχυρή επίδοση στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. «Ο νόμος ισχύει για όλους», είπε ο εισαγγελέας Nicolas Barret στο δικαστήριο, καθώς η Λεπέν καθόταν στην πρώτη σειρά των κατηγορουμένων, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση «θα αφαιρέσει το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να συμμετέχουν στις μελλοντικές τοπικές ή εθνικές εκλογές».
Μετά τη δίκη, η Λεπέν επέκρινε τους εισαγγελείς κατηγορώντας τους για παρέμβαση στις επερχόμενες κάλπες. «Νομίζω ότι η επιθυμία των εισαγγελέων είναι να στερήσουν από τον γαλλικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει όποιον θέλει», είπε η Λεπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2015. Καλύπτει συμβάσεις κοινοβουλευτικών βοηθών μεταξύ 2004 και 2016.
Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι βοηθοί που συμμετείχαν με συμβάσεις εργασίας εργάζονταν αποκλειστικά για το κόμμα και εκτός βουλής. Μιλώντας στη δίκη τον περασμένο μήνα, η Λεπέν κατέστησε σαφές ότι είναι αθώα στην υπόθεση. «Δεν έχω καμία απολύτως αίσθηση ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία ή την παραμικρή παράνομη πράξη», είπε στο δικαστήριο.
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι το νομοθετικό σώμα έχασε 3 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος θέσεων εργασίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόμμα της Λεπέν έχει ήδη επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παραδοχή ενοχής.
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Δικαστική έρευνα για τις προεκλογικές δαπάνες της Μαρίν Λεπέν το 2022
Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας