Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την τραγωδία στο Μάτι και το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν για κακούργημα κάποιοι από τους κατηγορουμένους. Δεν βρίσκεται σε αυτούς η Ρένα Δούρου, καθώς για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής διαπιστώθηκε ομοφωνία ανακριτή και εισαγγελέα.
Η τέως περιφερειάρχης αρνήθηκε και την Παρασκευή τις (ποινικές) ευθύνες που της αποδίδονται!
Η όποια εμπλοκή της στη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας θα κριθεί σε βαθμό πλημμελήματος. Ούτως ή άλλως, η Δούρου έχει κι άλλα στο κεφάλι της. Όπως την άλλη τραγωδία που βίωσε η Αττική επί των ημερών της, με τους δεκάδες νεκρούς στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στη Μάνδρα, αλλά και τη Νέα Πέραμο. Μόλις προχθές απολογήθηκε η Δούρου. Και φρόντισε να αποδείξει ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχει σχολή.
Απάντηση
«Δεν ξέρω πως ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τρέσες και βλεφαρίδες», είπε ως απάντηση στα σχόλια που δέχθηκε για την εμφάνισή της όταν είχε καταθέσει την αναφορά στον Άρειο Πάγο.
Γιατί έπρεπε να σταθεί στις τρέσες και στις βλεφαρίδες; Είδε κάποια να πράττει κάτι τέτοιο; Ήθελε απλώς να δείξει ότι εκείνο που μετρούσε σε δύσκολες στιγμές ήταν η απλότητα; Μήπως δεν έπρεπε να φτάσουμε σε τέτοιες τραγωδίες; Μήπως ως περιφερειάρχης όφειλε να πράξει όσα, κατά την ίδια, δεν έκαναν οι προκάτοχοί της; Ο κόσμος την στήριξε και την ψήφισε για να δώσει κάτι διαφορετικό. Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η Δούρου αρνήθηκε ότι είχε δηλώσει το 2014 πως σε έξι μήνες θα έκανε αντιπλημμυρικά έργα. Απέδωσε τη συγκεκριμένη φράση σε «κόψε – ράψε» από την «Ομάδα Αλήθειας». Μόνο που τα γραπτά μένουν.
Για παράδειγμα, αποτυπώθηκαν όσα είχε πει στις 24 Νοεμβρίου 2015 μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
«Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά», είχε πει τότε η Δούρου.
Αλλά μια και τα βέλη στράφηκαν προς τον Γιάννη Σγουρό, τον προκάτοχό της, η επισήμανση σε ένα Δελτίο Τύπου το 2014 παρέπεμπε στο… εξάμηνο. Εντάξει, όχι για την υλοποίηση του σχεδιασμού, αλλά τουλάχιστον για την εκπόνηση. Αλλά τι να το κάνεις ένα σχέδιο εάν το κρατάς σε κάποιο συρτάρι όπως κατηγόρησε ότι έκανε ο προκάτοχός της;
Σχεδιασμός
«Όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», είχε αναφέρει η Δούρου στις 2 Απριλίου 2014. Τότε έκανε… πολιτική με μία ανθρώπινη απώλεια.
Η τέως περιφερειάρχης αρνήθηκε και την Παρασκευή τις ευθύνες που της αποδίδονται. Το ίδιο είχε πράξει επί της ουσίας και μετά από εκείνη την ανείπωτη τραγωδία.
«Αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ», είχε δηλώσει η Ρένα Δούρου, αλλά έσπευσε άμεσα να ξεκαθαρίσει: «Δεν θα αναλάβω όμως», προσέθεσε, «τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος». Μα γι’ αυτό δεν είχε ψηφίσει ο κόσμος και την ίδια και τον ΣΥΡΙΖΑ; Για να δώσουν λύση σε προβλήματα που χρόνιζαν; Αν ήθελαν κάποιον να ρίχνει τις ευθύνες στον προηγούμενο, προφανώς και θα επέλεγαν διαφορετικά, καθώς διαπίστωσαν ότι στην πράξη αυτή την τακτική ακολούθησε η Δούρου… Στη ζωή, πάντως, ξεχωρίζουν οι πολιτικοί που βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους ή τις παραλείψεις τους. Με ή χωρίς τρέσες και βλεφαρίδες…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί