Έντονες και συνεχόμενες είναι το τελευταίο 24ωροι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την επικείμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κήρυξε γενική επιστράτευση και αποστέλλει τα χαρτιά επιστράτευσης στους πολίτες.
Η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική στρατιωτική επίθεση».
“Είμαστε στο χείλος της καταστροφής”
Και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα από στιγμή σε στιγμή θα παρελάσουν στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακαλέσει, λέγοντας πως δεν πρόκειται για απειλή αλλά για “κόκκινο συναγερμό”.
Σε μία κραυγή αγωνίας ο Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποίησε πως η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», κατηγορώντας τη Ρωσία πως ουσιαστικά τους κήρυξε τον πόλεμο με τις πράξεις της.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή», σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία», είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε πραγματικά βήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα διεθνείς παρατηρητές να βοηθήσουν να προστατευτούν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται με τη Ρωσία.
Ο Χριχοριγ Νεμίρια, ένας βουλευτής του κοινοβουλίου, δήλωσε πως το κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση στους υπογράφοντες της συνθήκης του 1994 για τα πυρηνικά η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας.
Ανυποχώρητη η Μόσχα
Έντονες όμως είναι και οι πιέσεις που ασκούν τα κράτη της Ε.Ε. για αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας, με την Μόσχα να μένει ανυποχώρητη στη στάση της.
Σε τηλεφωνική συνομίλία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας σε περίπτωση επέμβασης, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη ένοπλη σύρραξη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στις διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των Ρώσων που ζουν ανά την ουκρανική επικράτεια.
Η βίαιη ανατροπή μάλιστα του προέδρου Γιανουκόβιτς σε συνδυασμό με την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή προκειμένου το Κρεμλίνο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το εδαφικό καθεστώς που επιθυμεί να επιβάλει στην Κριμαία.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ήδη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε θέσεις μάχης στην Κριμαία, έτοιμοι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οδικό δίκτυο και δημόσια κτίρια. [/quote_text]
Ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να διακόψουν το οδικό δίκτυο Ρωσίας – Ουκρανίας
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κατήγγειλε την προσπάθεια ενόπλων δυνάμεων να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία.
«Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. «Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό», είπε ο κυβερνήτης.