Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία – Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ όλες οι κινήσεις

Τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Συρία ξεκίνησε η Ρωσία, λίγες ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε το «ΟΚ» από την Άνω Βουλή, για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, ήδη έγιναν οι πρώτες ρωσικές επιθέσεις κοντά στην πόλη Χομς, ενώ η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Μόσχα ειδοποίησε τις ΗΠΑ μία ώρα πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό των πληγμάτων ή τον τύπο των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στη δυτική επαρχία της Χομς, ενώ στόχος των επιδρομών ήταν βόρειες περιοχές της Χομς.Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στους νεκρούς είναι έξι παιδιά, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Ιβανόφ, το αίτημα Πούτιν στη Δούμα να δώσει στο Κρεμλίνο την άδεια για ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ήρθε μετά από εκείνο που έκανε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μόσχα για στρατιωτική βοήθεια.

«Ο Σύρος πρόεδρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της χώρας μας για να ζητήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε ο Ιβανόφ στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι θα ενεργήσει «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταχθούν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη Συρία, όπως σημειώνει το Politico, Ομπάμα και Πούτιν, παρά τη «σκληρή ρητορική» τους, είναι πιο κοντά από ποτέ, ενώ μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα σημειώνει ότι υπάρχει και μια μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική ΗΠΑ – Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών του ISIS.

Μάλιστα, σε αυτό, σύμφωνα με τον Michael Hirch, οφείλονται και οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και τον Ιρανό ΥΠΕΞ Ζαβάντ Ζαρίφ, τον υπουργό μιας χώρας που μέχρι πρότινος ήταν στα… μαχαίρια με τις ΗΠΑ και που στηρίζει τον Άσαντ. Ο Ζαρίφ έγραψε ιστορία στη Νέα Υόρκη με τη θερμή χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για ρεαλισμό και συμβιβασμό μετά την 90λεπτη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώσεις που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αποκτούν άλλη σημασία και άλλη βαρύτητα. Όπως δε σημειώνει το Politico, σε αυτή τη «στροφή» όσον αφορά στον Άσαντ φαίνεται πως ο Ομπάμα έχει τη στήριξη της Ευρώπης. Γιατί; Γιατί ο εφιάλτης της προσφυγικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος για να τον αντέξει.

Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Politico ότι ο Τζον Κέρι συγκάλεσε σύσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Σαουδάραβες αλλά και αξιωματούχους από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό. Στόχος να υπάρξει συνεργασία με τη Μόσχα αλλά όχι με τον Άσαντ απευθείας.

Και κάπως έτσι φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή». Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία RIA και Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ για τις αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, ενώ προσφάτως εγκατεστημένο επιχειρησιακό κέντρο στη Βαγδάτη βοηθά στον συντονισμό των επιδρομών και των κινήσεων των χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ