Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η Σακελλαροπούλου και τα «δάση» των ανεμογεννητριών

Οι σημερινές επιπτώσεις παλαιότερων αποφάσεων του Συμβουλίου της Έπικρατείας με κύρια εισηγήτρια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα δάση και στις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές αυξάνουν τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα αλλά και τη συνταγματικότητά τους.

Ρεπορτάζ της Μαρίας Σπυριδωνάκου

Ο Βασίλης Ρόκος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη Συν-Έργασία, αναφέρεται αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» σε αυτές τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον αποφάσεις και στην κατ’ εξαίρεση συνταγματικότητά τους: Η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ένέργειας (ΑΠΈ) έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη στη σύγχρονη εποχή, καθώς η ανάγκη για βιώσιμες μορφές ενέργειας καθίσταται όλο και πιο επιτακτική. Ωστόσο, η εγκατάσταση αυτών των πηγών σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, όπως στα δάση και στις προστατευόμενες Ζώνες Natura, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και νομικές προκλήσεις.

Δύο σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Έπικρατείας (ΣτΈ), το 2012 και το 2013, άνοιξαν τον δρόμο για την εγκατάσταση ΑΠΈ σε δασικές περιοχές, με κύρια εισηγήτρια την κ. Σακελλαροπούλου. Στην απόφαση 2499/2012, βάσει της κ. Σακελλαροπούλου, η εγκατάσταση αιολικών μονάδων σε δάση δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 117 και 24, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ερμηνεία του Συντάγματος γενικότερα, όπως και την προστασία των φυσικών πόρων ειδικότερα. Μετά, στην απόφαση 1421/2013 διαπιστώθηκε ότι «υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος επιτρέπονται, κατ’ εξαίρεση του Συντάγματος, επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής». Αυτή η παραδοχή εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ των αναγκών ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύνθετο ζήτημα

Η θέση της κ. Σακελλαροπούλου ως εισηγήτριας σε αυτές τις αποφάσεις δείχνει τη σύνθετη φύση του ζητήματος. Από τη μια πλευρά, η ανάγκη για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας. Από την άλλη, το Σύνταγμα των Έλλήνων δεν πρέπει να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, και οι επιπτώσεις στις δασικές εκτάσεις και οι κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα είναι εξίσου κρίσιμες. Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι νομικές αποφάσεις θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις συνέπειες των επιλογών τους για το μέλλον του περιβάλλοντος αλλά και της συνταγματικής νομιμότητας.

Υπευθυνότητα

Η νομική και η πολιτική διάσταση του ζητήματος απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες για ανάπτυξη δεν θα έρθουν σε σύγκρουση με την προστασία των φυσικών μας πόρων. Έύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσον επιτακτικοί είναι και ποιοι είναι οι τόσο σημαντικοί λόγοι που έθεσε η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως εισηγήτρια και ανάγκασαν το ΣτΈ να λάβει αυτή την «κατ’ εξαίρεση του Συντάγματος» απόφαση;

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραυματισμός τριών επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς

Γυναικοκτονία στη Γερμανία: Έλληνας σκότωσε την 50χρονη σύζυγό του

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ