Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η σημαία της ΕΕ τοποθετήθηκε στην έδρα του κοινοβουλίου, δίπλα στη σημαία της Ουκρανίας

Λίγες ημέρες αφότου η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς βουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα τους όσο διαρκεί ο πόλεμος με την Ρωσία.

«Ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει να σκοτώνει τους αδελφούς και τις αδελφές σας. Συνεχίζει να έχει υπό κατοχή τα εδάφη σας, να κλέβει τα σιτηρά σας, να βομβαρδίζει τις πόλεις σας. Εσείς πολεμάτες γενναία. Και η Ευρώπη θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Δε θα ησυχάσουμε μέχρι να επικρατήσετε», τόνισε η πρόεδρος της; Κομισιόν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς να προωθήσουν την απαιτούμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα επιτρέψει την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρόληψη και η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα σας από την Επανάσταση της Αξιοπρέπειας (διαμαρτυρίες στην Πλατεία Μαϊντάν του 2014). Δημιουργήσατε μια εντυπωσιακή μηχανή κατά της διαφθοράς. Τώρα όμως αυτοί οι θεσμοί χρειάζεται να πάρουν σάρκα και οστά και τους κατάλληλους ανθρώπους στα ανώτερα πόστα».

Β. Ζελένσκι: «Τώρα είμαστε μαζί»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία και η ΕΕ αρχίζουν ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας τους, μετά την αποδοχή της υποψηφιότητας της χώρας του.

«Τώρα, δεν είμαστε πια κοντά. Τώρα είμαστε μαζί», δήλωσε ο Ζελένσκι μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο και χαιρετίζοντας την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι «μια μεγάλη τιμή και μια μεγάλη ευθύνη» να εργασθούμε για να «υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες» της χώρας, τόνισε.

«Καλύψαμε μια διαδρομή 115 ημερών για να αποκτήσουμε το καθεστώς του υποψηφίου και η διαδρομή μας προς την ένταξη δεν θα πρέπει να πάρει δεκαετίες. Οφείλουμε να πάρουμε γρήγορα το δρόμο», είπε ακόμη ο ουκρανός πρόεδρος. «Η Ουκρανία μάχεται για να επιλέξει τις αξίες της, για να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Μια σημαία της ΕΕ τοποθετήθηκε στην έδρα του κοινοβουλίου, δίπλα στη σημαία της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ υπέγραψαν μια κοινή δέσμευση συμβολίζοντας την ενότητα των τριών κλάδων της εξουσίας στις προσπάθειές τους για ένταξη στην ΕΕ

Η Ουκρανία ζήτησε επισήμως την ένταξή της στην ΕΕ πέντε ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Τα 27 μέλη της ΕΕ έκαναν δεκτή την υποψηφιότητά της στις 23 Ιουνίου.

Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Τουρκίας και χωρών των Βαλκανίων, κυρίως εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων αναφορικά με το κράτος δικαίου και την οικονομία των υποψήφιων χωρών.

Το 90% των Ουκρανών υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, το 73% στο ΝΑΤΟ
Την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το 90% των ερωτηθέντων Ουκρανών, ενώ υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 73%.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, αυτά τα ποσοστά κατέγραψε έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 2-11 Μαΐου το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε το 94%, στην κεντρική και βόρεια Ουκρανία το 93% και στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας το 84% των ερωτηθέντων.

Την ίδια στιγμή το 82% των κατοίκων της δυτικής Ουκρανίας υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη βόρεια και κεντρική Ουκρανία το 79%, στην ανατολική Ουκρανία το 59% και στη νότια Ουκρανία το 65%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω του συστήματος τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων (CATI) σε δείγμα 2.500 ατόμων που έδωσαν ολοκληρωμένες συνεντεύξεις. Η δημοσκόπηση είναι αντιπροσωπευτική μόνο για τον ενήλικα πληθυσμό που αυτή τη στιγμή ζει στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. Τα εδάφη που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης πριν τις 24 Φεβρουαρίου, εξαιρέθηκαν από τη δημοσκόπηση. Η μέση απόκλιση λάθους δεν υπερβαίνει το +/-3%.

Η διεξαγωγή της δημοσκόπησης κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), της Σουηδίας, του υπουργείου Εξωτερικών (της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης /FCDO) της Βρετανίας και του υπουργείου Διεθνών Υποθέσεων του Καναδά.

Διαβάστε επίσης

Η Κομισιόν θα προτείνει στην ΕΕ τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ

Πούτιν: Δεν έχω αντίρρηση η Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αν ενταχθεί θα είναι… «μισο-αποικία»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ