Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η σημασία της πρόληψης σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενημέρωσης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής από το οποίο ωφελήθηκαν οι κάτοικοι των δήμων της Αττικής. Ως προς την ενημέρωση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσέλκυση κοινού που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες.
Οι εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, και τους καρκίνους του τραχήλου, του μαστού και του παχέος εντέρου απευθύνονταν σε ανέργους και ανασφάλιστους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών. Σύμφωνα με τον απολογισμό του προγράμματος, από τις εξετάσεις ωφελήθηκαν 1.019 άτομα, 507 ηλικίας 25-49 ετών (39% γυναίκες και 11% άνδρες) και 512 ηλικίας 50-65 ετών (32% γυναίκες, 18%). Η προσέλευση των γυναικών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη (71,5%) σε σχέση με των ανδρών (28,5%)· συγκεκριμένα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των ωφεληθέντων.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Λαϊκό, Κωνσταντοπούλειο, Γ. Γεννηματάς, Αλεξάνδρα, Έλενα, Υγείας Μέλαθρον, Θριάσιο.
Το «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων πρόληψης-προαγωγής υγείας σε υφιστάμενα δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του ΙΚΠΙ έκλεισε με την απολογιστική εκδήλωση με τίτλο «Η σημασία της πρόληψης σε περίοδο οικονομικής κρίσης», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής Τομέα Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας, Κοσμήτωρ Ε.Σ.Δ.Υ., ο κ. Άγγελος Παπαδόπουλος, Διοικητής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κύριος Γιάννης Μπασκόζος. Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του ΙΚΠΙ κύριος Γιάννης Τούντας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες υλοποίησης του προγράμματος και η κ. Ιωάννα Πετρούλια, Ψυχολόγος, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν ειδικοί ιατροί για την πρόληψη για τα επιμέρους νοσήματα, η κ. Ελένη Αναστασίου, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Α’ Ενδοκρινολογικού Τμήματος – Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» για τον προδιαβήτη-διαβήτη· ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Προληπτικής Καρδιολογίας και Αντιυπερτασικού Ιατρείου Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, Συντονιστής-Διευθυντής ΣΤ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Μ. «Έλενα Βενιζέλου», Καθηγητής Stony Brook University, New York γυναικολογικούς καρκίνους. Ο κ. Φαρμακίδης τόνισε ότι το τεστ Παπανικολάου πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα από ό,τι σήμερα, καθώς η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής είναι μικρότερη. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την αξία της πρόληψης: «η απόφαση να ξεκινήσουμε προληπτικά μέτρα και να τα ακολουθήσουμε έχει μεγαλύτερη αξία από το να θεραπεύσουμε την ήδη εγκατεστημένη νόσο».

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ