Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Η συγκλονιστική άγνωστη ιστορία ενός θύματος του Πολυτεχνείου

Ανάμεσα στους 24 νεκρούς που μνημονεύονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα ξεχωρίζει ένα γυναικείο όνομα για την ξενική του προέλευση, εκείνο της Τόριλ Μαργκρέτα Ένγκελαντ από τη Νορβηγία.
Εκτός από την οικογένειά της που θρηνεί για το χαμό της εδώ και 40 χρόνια, ελάχιστοι γνωρίζουν πως το 22χρονο τότε κορίτσι πέθανε…
Η Τόριλ ήταν μία τουρίστρια που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα από μία «αδέσποτη σφαίρα» καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο…
Η ανεπάρκεια των πληροφοριών για το θάνατο της κοπέλας όπως και άλλων θυμάτων ήταν αρκετή για εκείνους που υποστήριζαν ότι νεκροί του Πολυτεχνείου δεν υπήρξαν ποτέ και ότι επρόκειτο για συνωμοσίες της Αριστεράς.
Είναι λογικό να το υποστήριζαν αυτό τότε άνθρωποι της Χούντας, ωστόσο δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που το πιστεύουν, λέει χαρακτηριστικά η αδελφή της Τόριλ σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Πώς από την αγάπη της για τα ταξίδια η Τόριλ βρέθηκε θύμα της Χούντας
Ήταν Μάιος του 1973 όταν  η Τόριλ έφτασε στην Ελλάδα, έπειτα από την επίσκεψή της στην Ιταλία.
Εκείνο το εξάμηνο είχε προγραμματίσει να δώσει τις τελικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Όσλο αλλά ήταν ανήσυχο πνεύμα και θέλησε πρώτα να επισκεφθεί την Ιταλία για να θαυμάσει τα μουσεία της.
Εκεί γνώρισε κάποιους Αμερικάνους και τους ακολούθησε στην Κέρκυρα, όπου πέρασε το Πάσχα προτού καταλήξει στην Αθήνα.
Όταν έφτασε στην πρωτεύουσα έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, παράλληλα η Τόριλ φρόντιζε να κρατά ενήμερη με γράμματα ή τηλεφωνικά την οικογένειά της για το που βρίσκεται.
Η τελευταία φορά που μίλησε το 22χρονο κορίτσι με τη μητέρα του ήταν το πρωί πριν σκοτωθεί…
Η Τόριλ πυροβολήθηκε κοντά στο Πολυτεχνείο γύρω στις 11: 30 μ.μ επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από τον κινηματογράφο.
Πώς η οικογένειά της ενημερώθηκε για τον τραγικό χαμό της
Δύο μέρες αργότερα από το φονικό ένας κληρικός χτύπησε την πόρτα των Ένγκελαντ και τους ενημέρωσε ότι η κόρη τους ήταν νεκρή.
Μερικές εβδομάδες αργότερα οι γονείς της Τόριλ παρέλαβαν ένα προσωπικό γράμμα από έναν οδοντίατρο πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου ο οποίος τους πληρορούσε ότι έκανε ό, τι μπορούσε για να την κρατήσει στη ζωή, αφότου η κοπέλα μεταφέρθηκε αιμμοραγώντας στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ, ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με πιστοποιητικό θανάτου ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στην Αθήνα δήλωσε ότι η Τόριλ πέθανε από «τραύματα στο στήθος και το λαιμό αφού χτυπήθηκε (από μακρυά) από σφαίρα υψηλού διαμετρήματος».
Η επίσημη γραμμή του Τύπου ήταν ότι η Τόριλ ήταν μία τουρίστρια που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και χτυπήθηκε στο στήθος από «αδέσποτη σφαίρα».
Υπάρχουν βέβαια και απόψεις που το  αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί την νύχτα εκείνη που δε θα μπορούσε η Τόριλ να είχε βρεθεί τυχαία εκεί, ενώ οι κινηματογράφοι θα ήταν κλειστοί εκείνο το βράδυ λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου.
Ίσως η κοπέλα ήταν απλά περίεργη και ήθελε να δει τι συνέβαινε..
Διαπνέονταν από αίσθημα δικαίου και λογικά θα ένιωθε αλληλεγγύη για ό,τι συνέβαινε στο Πολυτεχνείο, προσθέτει η αδελφή της Λίβ Κάρλ Ένγκελαντ κατά την τρίτη επίσκεψή της στην Αθήνα για την τεσσαρακοστή επέτειο του θανάτου της Τόριλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ