Μια νομοθετική διάταξη η οποία θεσπίστηκε επί ημερών παντοδυναμίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο (φαινομενικά τουλάχιστον) να αξιοποιηθεί το υλικό για τη λίστα Λαγκάρντ, φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη δαμόκλειο σπάθη στην προσπάθεια του αποκαλούμενου ως «Ρασπούτιν» να αποδείξει ότι οι καταθέσεις πρώην και νυν εισαγγελικών λειτουργών που κατέθεσαν παραθεσμικές και παρακρατικές μεθόδους εκ μέρους του, όζουν από ρεβανσιστική διάθεση και έχουν προσωπικά ελατήρια.
Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 65 του Ν. 4356/2015 η οποία είχε μείνει στην ιστορία ως «διάταξη Παπαγγελόπουλου», καθώς έφερε την υπογραφή του και για τη σύλληψη της ιδέας αλλά και για την εφαρμογή του νόμου που επέτρεπε σε υποθέσεις Διαφθοράς αλλά και οικονομικών εγκλημάτων να λαμβάνεται υπόψη ακόμη και υλικό που έχει αποκτηθεί με μη νόμιμο τρόπο. Η συγκεκριμένη διάταξη διαγράφηκε λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά επανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.
Στοιχεία τρόμου
Αξιόπιστες πηγές οι οποίες ενδεχομένως έχουν κληρονομικό χάρισμα και προβλέπουν το μέλλον, επεσήμαναν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι η εν εξελίξει προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά την υπόθεση Novartis και όχι μόνο, έχει να χαρίσει στο φιλοθεάμον κοινό πολλά ακόμη σπαρταριστά επεισόδια σχετικά με τις ημέρες και τα έργα που διενεργήθηκαν από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κάνουν λόγο για νέες μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και απτά στοιχεία που υπάρχουν και, ενδεχομένως, δεν αφορούν την υπόθεση της Novartis αυτή καθαυτή αλλά άλλες μείζονος σημασίας υποθέσεις οι οποίοι φέρονται να υποκινήθηκαν από τον πρώην υπουργού και να «εκτελέστηκαν» από πρόθυμους εισαγγελείς, με την αρωγή εκδοτών και δημοσιογράφων.
Ορισμένοι, μάλιστα, το τραβούν ακόμη περισσότερο επιμένοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για καταθέσεις, δηλαδή αξιολογικές κρίσεις ή εξιστόρηση γεγονότων, αλλά για καταθέσεις οι οποίες συνοδεύονται από πλούσιο ηχητικό υλικό το οποίο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Και κάπου εδώ έρχεται η διαβόητη διάταξη η οποία θεσπίστηκε από τον Παπαγγελόπουλο και καταργήθηκε από τον ίδιο για άγνωστους λόγους. Βάσει του νέου νομικού πλαισίου το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να ληφθεί υπόψη εάν αποκαλύπτει τέλεση έκνομων πράξεων όπως η απόπειρα εκβίασης ή και κατάχρηση εξουσίας. Το σενάριο μάλιστα γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό καθώς γνώστες του προσκηνίου αλλά και του παρασκηνίου κάνουν λόγο για ύπαρξη κασετών ή ακόμη και dvd που καταγράφουν καταστάσεις οι οποίες δύσκολα συναντώνται στη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους.
Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία πιθανότατα θα κατατεθούν τόσο στην Προανακριτική όσο και στην τακτική δικαιοσύνη ενδεχομένως ανοίξουν νέους δρόμους στην υπό διερεύνηση υπόθεση η οποία εδώ και καιρό έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Novartis. Οπερ σημαίνει ότι το εύλογο και αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος εξέφρασε φόβους για τυχόν εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής, να εξεταστούν οι πάντες και τα πάντα προκειμένου να μην υπάρξουν σκιές σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, θα ικανοποιηθεί. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μέλη της Προανακριτικής και συγκεκριμένα εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει την κλήση στην επιτροπή ακόμη και ιδιωτών, όπως του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει αποδείξεις και στοιχεία σχετικά με ενέργειες οι οποίες φέρονται να έγιναν με στόχο –όπως τουλάχιστον διατείνεται ο ίδιος- τη φυσική ή και την επιχειρηματική του εξόντωση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η επωδός που ακολουθείται από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τους δικηγόρους του είναι ότι όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις των εισαγγελέων (Αγγελή, Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη) είναι ψευδείς και υποκινούνται από προσωπικά ελατήρια. Μετά και την κατάθεση τής πρώην εισαγγελέως η οποία χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου και πρώτη είχε καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της αλλά και απόπειρα τρομοκράτησής της ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Προφανώς είναι τεράστια και σπάνια σύμπτωση που και οι τέσσερις Εισαγγελείς Αγγελής, Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη κατέθεσαν ότι ερχόντουσαν με δική τους πρωτοβουλία στο γραφείο μου. Οι ψευδείς, αχαρακτήριστες και ανάξιες για εισαγγελικό λειτουργό δήθεν αποκαλύψεις ιδιωτικών συνομιλιών μας με αναγκάζουν να αποκαλύψω – μολονότι δεν το ήθελα- τις πραγματικές συνομιλίες μας και τα ρουσφέτια που μου ζητούσαν όταν με συναντούσαν με δική τους πρωτοβουλία».
Πολλοί διερωτώνται πλέον τι επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει όταν και εάν καταγγελθούν εξωθεσμικές παρεμβάσεις ακόμη και από πρόσωπα με τα οποία δεν γνωριζόταν προσωπικά και δεν μπαινόβγαιναν στο γραφείο του.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”