Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πού είναι η… Τζάκρη; Θα τραβούσαν τα μαλλιά τους οι μικροαπατεώνες του παρελθόντος που σκάρωναν τον παπά για να βγάλουν χαρτζιλίκι εις βάρος κάθε αφελούς και λάτρη του τζόγου, εάν συναντούσαν μπροστά τους τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Παππά, τη Θεοδώρα Τζάκρη και όλα τα άλλα παιδιά της Κουμουνδούρου. Αν και για πολιτική δεν δείχνουν ικανοί να πείσουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να τους εμπιστευθεί, ως παπατζήδες θα έκαναν χρυσές δουλειές.
Δείτε, για παράδειγμα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση στη Βουλή του δημοσιονομικού κόστους που θα είχαν τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα. Από την Κουμουνδούρου έριξαν το γάντι. Ο Κωστής Χατζηδάκης το σήκωσε και προανήγγειλε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Η άμεση ανταπόκριση του Νίκου Παππά ξάφνιασε και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα.
«Αρχικά νόμιζα ότι “γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος” και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη με στοιχεία και παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το ξανασκέφτηκαν, κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και ξαναγύρισαν στην ασφάλεια των πολιτικών παραμυθιών. Διότι στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνυόταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν, θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια. Η συζήτηση στη Βουλή θα ήταν η ώρα της αλήθειας, αλλά όπου υπάρχει η αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ το βάζει στα πόδια», σχολίασε ο Χατζηδάκης.
Συνεννόηση
Την αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε κοινοβουλευτικά η Θεοδώρα Τζάκρη. Προφανώς σε πλήρη συνεννόηση με τον Κασσελάκη. Στα 53 χρόνια της, η άλλοτε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και, πλέον, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη Διάσκεψη των Προέδρων και χαρακτήρισε «φθηνό τέχνασμα» την πρόταση του Χατζηδάκη για να συζητηθεί στη Βουλή το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου. Από κοντά με την Τζάκρη και ο Κασσελάκης. Σαν να λέμε «δείξε μου τον αρχηγό σου, να σου πω ποιος είσαι…».
Ο Στέφανος, βέβαια, το πήγε ακόμα πιο μακριά. «Στην αρχή ήταν τα “λεφτόδεντρα”, μετά ήρθε το ΓΛΚ να δικαιώσει την κοστολόγηση των προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό. Τώρα τα νέα “δέντρα”, αυτά της αποφυγής της συζήτησης, τα ποτίζει προσχηματικά ο κ. Τασούλας. Οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοικτά μικρόφωνα. Ωστόσο θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον ‘‘κήπο’’ μας ζητηθεί. Καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και τη στρεψόδικη ερμηνεία του Συντάγματος από την κυβέρνηση και τον κ. Τασούλα. Η συζήτηση των κηπουρών και των περικοκλάδων δεν θα μειώσει την ακρίβεια. Μην κρύβεστε πίσω από άλλους, κ. Μητσοτάκη. Φέρτε ΤΩΡΑ στη Βουλή για συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία», έγραψε ο Κασσελάκης στα social media.
Αμέσως η Τζάκρη αισθάνθηκε τον κίνδυνο της υποβάθμισης. Του υποβιβασμού. Εντάξει, αρχηγός είναι ο Στέφανος, αλλά και η Θεοδώρα έχει δώσει τους δικούς της αγώνες και τώρα που περιορίστηκαν οι γυναίκες στην Κουμουνδούρου, δικαιολογημένα αξιώνει τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Οπότε πέρασε στην αντεπίθεση. Αλλά όχι προς τον Χατζηδάκη. Σκέφτηκε ότι αν τα έβαζε με τον υπουργό Οικονομικών, θα περνούσε αυτόματα σε δεύτερη μοίρα. Έτσι προτίμησε να στραφεί κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα. Δώστε της το 10λεπτο της δημοσιότητας που δικαιούται. Διότι τον πρώτο γυναικείο ρόλο τον κλείδωσε η Ρένα Δούρου.
«Ο κ. Κουτσούμπας παλεύει ανάμεσα στην αυθεντική λαϊκή ευρηματικότητα του Χαριλάου Φλωράκη και στη φιλολογική αυστηρότητα της Αλέκας Παπαρήγα. Παρότι ο ίδιος έχει κλείσει μία δεκαετία στη θέση του, αναζητεί ακόμη το προσωπικό του στυλ. Αποκάλεσε, σήμερα, τους υπό συγχώνευση αριστερούς ‘‘κουμάσια’’ μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Στη γραμματεία της ελληνικής Αριστεράς η λέξη ‘‘κουμάσια’’ απαντάται στον Λουντέμη αλλά και στο διήγημα του Βασίλη Ρώτα: ‘‘Οι ροδιές της Ζήρειας’’:
… ‘‘όταν βλέπουν τα γουρούνια τους να τραβούν κλαριά μέσα στα κουμάσια τους λένε θα κακοκαιρίσει’’ μας πληροφορούσε ο μεταφραστής του Σαίξπηρ κι αναφερόταν στα αγροτικά διώροφα κτίσματα που στο ισόγειο στέγαζαν το γουρούνι και στον απάνω όροφο τις κότες. Περιμένουμε εναγωνίως τις περαιτέρω αναλύσεις του κ. Γραμματέα», έγραψε η Τζάκρη.