Μια ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει τεθεί σε ισχύ για τον αποπληθωρισμό των κρίσεων μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος, δήλωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη, καθώς οι πυρηνικοί κίνδυνοι αυξάνονται εν μέσω των υψηλότερων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εδώ και δεκαετίες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε την Τρίτη το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα ως απάντηση σε ένα ευρύτερο φάσμα συμβατικών επιθέσεων, μέρες μετά τις αναφορές που ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα κατασκευής ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος την Τρίτη, εκμεταλλευόμενη την άδεια που χορηγήθηκε πρόσφατα από την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την 1.000η ημέρα του πολέμου.
Η λεγόμενη ανοιχτή γραμμή μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον δημιουργήθηκε το 1963 για να μειώσει τις λανθασμένες αντιλήψεις που πυροδότησε την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, ακόμη και για επικοινωνία μέσω βίντεο», δήλωσε στο RIA ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Αλλά όταν ρωτήθηκε εάν αυτό το κανάλι χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, είπε, “Όχι”.
Η Μόσχα είπε ότι η χρήση του ATACMS, των πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που έχει προμηθεύσει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο πόλεμος, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία με μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει μετατρέψει εκατοντάδες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας σε σκόνη, εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε χιλιάδες αμάχους, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ουκρανούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παρακαλούσε εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, λέγοντας ότι είναι απαραίτητα για την καταστροφή στρατιωτικών και μεταφορικών υποδομών κλειδί για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Η Μόσχα είπε ότι τέτοια όπλα δεν μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς την άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη των ΗΠΑ και η χρήση τους θα έκανε την Ουάσιγκτον άμεσο εμπλεκόμενο στον πόλεμο, προκαλώντας αντίποινα από τη Ρωσία.
Ρώσοι διπλωμάτες λένε ότι η κρίση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον τώρα είναι συγκρίσιμη με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου πλησίασαν περισσότερο στον εκούσιο πυρηνικό πόλεμο και ότι η Δύση κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει για την Ουκρανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμπληρώθηκαν 1.000 μέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Εμ. Μακρόν: Σωστή η απόφαση των ΗΠΑ για τους πυραύλους