Σε πρωτοσέλιδό της η Τουρκική εφημερίδα milliyet αναφέρει πως η Τουρκική Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει έναν επιστημονικό χάρτη που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν πολλές διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών λήφθηκε ως σύνορο. Αναφέρθηκε ότι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος και αποτελεί επιστημονική και νομική μελέτη. Το επόμενο βήμα θα είναι ο χωροταξικός θαλάσσιος σχεδιασμός του ψευδοκράτους της Κύπρου.
Η μελέτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP), την οποία ξεκίνησε η Τουρκία με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στις γύρω θάλασσες και την καλύτερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και τη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών, έφτασε στο σύμφωνα με την εφημερίδα τελικό της στάδιο. Με τον χάρτη που δημιουργήθηκε από την Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας καθορίστηκαν σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους και κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Ο χάρτης, που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), εκπονήθηκε σύμφωνα με το ναυτιλιακό κεκτημένο της ΕΕ. Ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας DEHUKAM, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, είπε τα εξής στη δήλωσή του στη Milliyet: «Οι αρμόδιοι φορείς της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχουν ήδη εκπονήσει τη μελέτη εδώ και πολύ καιρό. Ως Κέντρο, έχουμε επίσης πραγματοποιήσει κοινά έργα με ορισμένα από τα αρμόδια υπουργεία μας για αυτό το θέμα. Ως DEHUKAM, πήραμε την πρωτοβουλία και ιδρύσαμε την Turkey Marine Spatial Planning Platform . Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο χάρτης που είναι μια κρίσιμη πηγή αναφοράς, για τους ερευνητές και επενδυτές είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Δεν υπάρχει σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα
Όταν βλέπουμε τη Μαύρη Θάλασσα, επικαλύπτεται πλήρως με τις περιοχές της ΑΟΖ που έχει δηλώσει η Τουρκία στο παρελθόν, οι οποίες περιλαμβάνονται στη νομοθεσία μας και έχουν δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και δεν αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης».
Ναυτική δικαιοδοσία στη Μεσόγειο
Ο Başkara είπε, «Όταν κοιτάξουμε τη Μεσόγειο, είναι συμβατή με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011. Και πάλι, στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, οι συντεταγμένες της οποίας καθορίστηκαν με τη Συμφωνία της Λιβύης το 2019, η οποία μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και περιορίστηκε από τις συντεταγμένες μας στα ανατολικά, στα άλλα σύνορά μας που έχει δηλώσει το κράτος μας στον ΟΗΕ και έχουν καθοριστεί ως εξωτερικά σύνορα».
Μέση γραμμή στο Αιγαίο Πέλαγος
«Η μέση γραμμή μεταξύ των κύριων εδαφών στο Αιγαίο έχει ληφθεί ως σύνορο», είπε ο Başkara, προσθέτοντας: «Καθορίσαμε τα εξωτερικά σύνορα της μελέτης χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της Τουρκίας με βάση τη διάμεση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τις μεθόδους λύσης που προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες. Οι πόροι υδρογονανθράκων περιλαμβάνονται σε αυτά τα σύνορα Αυτή η μελέτη είναι ένας συγκεκριμένος δείκτης των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα επιστημονικό όραμα για το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας, έχοντας επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές.
Η ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος της Κύπρου) είναι η επόμενη
Το κέντρο μας έχει πραγματοποιήσει μια τέτοια μελέτη ως πρωτοβουλία για την προστασία της γαλάζιας πατρίδας τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές και για τη στόχευση της ανάπτυξής της αναπτύσσοντας ένα ολιστικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας. Το επόμενο βήμα είναι η μελέτη του χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού του κέντρου μας και της ΤΔΒΚ *ψευδοκράτος). Έχουμε προετοιμασίες και για αυτό».
«Δεν είναι επίσημα σύνορα»
“Αυτός δεν είναι ένας χάρτης που αποκαλύπτει τα όρια των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας”, είπε ο Başkara, συνεχίζοντας ως εξής: “Είναι ένας χάρτης που βασίζεται σε επιστημονικά θεμέλια και χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό. Χρειάζεται να αναπτυχθεί, να αλλάξει και να ενημερωθεί. Είναι δυνατόν αυτός ο χάρτης να αναθεωρηθεί και να ενημερωθεί ξανά με τεχνολογικές εξελίξεις, τις ανάγκες της κατάστασης και τις ανάγκες των περιοχών. Με άλλα λόγια, δεν είναι «το κάναμε, το βάλαμε στην άκρη, είναι οριστικοποιημένη» μέσα από τα μάτια της Τουρκίας αλλά και την εμπειρία που αποκτήθηκε παρακολουθώντας μελέτες σε όλο τον κόσμο για χρόνια. Η αντανάκλαση αυτού στον χάρτη έχει εκδηλωθεί με τη μορφή χάραξης μιας μέσης γραμμής μεταξύ των κύριων εδαφών, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο».
Συγκροτείται το Συντονιστικό Συμβούλιο
Το DMP, το οποίο είναι χαρακτηριστικό γενικού σχεδίου για τις θάλασσες, καθορίζει επίσης για ποιους σκοπούς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν οι θάλασσες. Όπως έγινε γνωστό, θα συσταθεί «Διθεσμικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της Προεδρίας και σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων στο πλαίσιο του DMP σε κρατικούς φορείς. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) εκτελεί επίσης παρόμοιες εργασίες σε συντονισμό με την Τουρκία.
Απάντηση στην Ελλάδα
Να σημειωθεί πως η μελέτη και ολοκλήρωση του τουρκικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, έρχεται σαν απάντηση στον ελληνικό ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Απριλίου και θα περιλαμβάνει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο Αιγαίο και με την Ιταλία στο Ιόνιο n Θα χαράσσονται τα 6 μίλια στο Αιγαίο και δυνητικά τα 12.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 27 Απριλίου και μετά αναμένονται οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με πρώτο στάδιο την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μια σειρά από διοικητικές πράξεις που θα προηγηθούν πριν από την τελική υποβολή του υλικού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κάνοντας λόγο για κατάθεση «το αμέσως επόμενο διάστημα» προκειμένου, όπως τόνισε, να μην έχει η Ελλάδα «και αυτήν την υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η προθεσμία υποβολής των εν λόγω χαρτών προς την Κομισιόν έληγε στις 31 Μαρτίου του 2021 και στις 27 Φεβρουαρίου (όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον ενόψει του ραντεβού με τον Ρούμπιο) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την (αναμενόμενη) καταδικαστική απόφαση για τη μη έγκαιρη υποβολή ΘΧΣ από τη χώρα μας, η οποία καταδικάστηκε να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ντάλας: Πυροβολισμοί σε λύκειο- Τραυματίστηκε ένας 17χρονος