Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η τουρκική ΜΙΤ σώζει από τα “νύχια” της Μοσάντ τον Παλαιστίνιο χάκερ Omar A. που παραβίασε τον «Σιδερένιο Θόλο»

Τις τελευταίες ώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ, την υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του, να κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς σε όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, στην προσπάθεια αυτή, βρίσκει  απέναντι τις τουρκικές υπηρεσίες.

Παραδοσιακά, τουρκικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν στενά, με την Άγκυρα να δίνει το «ελεύθερο» σε πράκτορες της Μοσάντ να κινούνται ελεύθερα σε τουρκικό έδαφος. Οι εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, επέτρεπαν μια τέτοια ειδική συνεργασία.

Μια τέτοια συνθήκη όμως έχει ανατραπεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια, από το 2010, ενώ ειδικά από το 2020 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και απ΄ότι φαίνεται η Μοσάντ τωρα είναι υποχρεωμένη να  αντιμετωπίσει τους πράκτορες της ΜΙΤ. Σύμφωνα με ανάλυση στο τουρκικό The Cradle του ειδικού στα ζητήματα ασφαλείας Hasan Illaik η Άγκυρα ακόμα και σήμερα έχει ζητήσει ακόμα και από τη Χαμάς να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, είναι μια κίνηση που απέτυχε να κατευνάσει τη Μοσάντ, η οποία -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- ακόμα και πριν την 7η Οκτωβρίου έχει δραστηριοποιηθεί επικίνδυνα στη γειτονική χώρα. Πηγές από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, που επικαλούνται τα τουρκικά Μέσα, αναφέρουν ότι έχουν επιφέρει νέο χτύπημα κατά σειρά στη Μοσάντ.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah η ΜΙΤ κατάφερε να σώσει να από τα νύχια της Μοσάντ τον Παλαιστίνιο χάκερ Omar A. που πιστώθηκε με την εισβολή στο διαβόητο σύστημα αεράμυνας Iron Dome τα έτη 2015-2016, αναζητούνταν από το Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο επίνδυνος χάκερ που παραβίασε τον «Σιδερένιο Θόλο»
Ο Omar, απόφοιτος προγραμματισμού υπολογιστών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν ο αρχιτέκτονας ενός λογισμικού hacking για το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε Android.

Αυτό τον έβαλε στη λίστα της Μοσάντ ως πιθανό στόχο. Επιδιώκοντας να τον δελεάσουν, του πρόσφεραν δουλειά μέσω μιας νορβηγικής εταιρείας λογισμικού το 2019, αλλά ο Ομάρ, ύποπτος για την ανάμειξη του Ισραήλ, απέρριψε την πρόταση.

Ο νεαρός μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 2020, αλλά η Μοσάντ τον κυνηγούσε και στην Τουρκία. Η MIT γνώριζε επίσης την κατοικία του στην Τουρκία λόγω της καταγωγής του ως χάκερ. Τον Απρίλιο του 2021, ένας πράκτορας με το όνομα Raed Ghazal επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι είναι ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας Think Hire, και πάλι, προσφέροντας δουλειά στον Omar. Ο Ghazal «πήρε συνέντευξη» από τον Omar δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον πείσει να γίνει μέλος της εταιρείας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στην συνέχεια, όπως αναφέρει η Σαμπάχ, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ, ο Ομάρ Σαλαμπί, επικοινώνησε μαζί του για λογαριασμό της γαλλικής «εταιρείας», προσφέροντάς του 10.000 δολάρια για ένα λογισμικό. Ο Ομάρ έκανε τη δουλειά και πληρώθηκε από τη γαλλική εταιρεία.

Τον Ιούνιο του 2022, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ που χρησιμοποιεί το όνομα Nikola Radonij επικοινώνησε με τον Ομάρ, προσφέροντάς του δουλειά είτε στη Βραζιλία είτε στην Κωνσταντινούπολη. Συνοδευόταν από άλλα τρία άτομα που εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και υποδυόταν μια ομάδα «προγραμματιστών».

Η ΜΙΤ παρεμβαίνει
Ο Ομάρ ήταν έτοιμος να δεχτεί την προσφορά, αλλά τότε ήταν που η MIT επικοινώνησε μαζί του και τον προειδοποίησε πως πίσω από αυτή κρυβόταν το Ισραήλ. Ωστόσο οι Ισραηλινοί δεν το έβαλαν κάτω σύμφωνα πάντα με τη Σαμπάχ. Όταν ο Παλαιστίνιος χάκερ έκανε διακοπές στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022 οι Ισραηλινοί τον τσάκωσαν λίγες μέρες αργότερα στην Κουάλα Λουμπούρ και μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη καμπίνα περίπου 50 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Εκεί, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, βασανίστηκε και ανακρίθηκε από ανθρώπους της Μοσάντ, σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στο Iron Dome και στο λογισμικό χάκερ με βάση το Android που ανέπτυξε.

Φαίνεται, όμως ότι για καλή του τύχη, το Τμήμα Αντικατασκοπίας της ΜΙΤ είχε εγκαταστήσει ήδη λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη. Όταν η MIT ενημερώθηκε για την απαγωγή, Τούρκοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές της Μαλαισίας και μέσω λογισμικού παρακολούθησης, τις βοήθησαν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου κρατήθηκε ο Omar A.. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαλαισίας εισέβαλαν στο σπίτι και έσωσαν τον Omar A, συλλαμβάνοντας τους υπόπτους που τον απήγαγαν.

Ο Omar A. επέστρεψε στην Tουρκία και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι που του παρείχαν οι Τούρκοι.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ